Sýnav sonuçlar 20 Temmuz'da açýklandý. Adaylar 27 Temmuz - 8 Aðustos tarihleri arasýnda puan ve sýralamalarýný göz önünde bulundurarak tercihlerini yapabilecek.
Öte yandan ÖSYM bugün tercih kýlavuzunu yayýmlayacak.
Onlarý çok yorduk. Tercihte doðrular, yanlýþlar10 SORUDA YKS TERCÝH SÜRECÝ
Bu yýl 17-18 Haziran`da düzenlenen 2023-YKS`ye 3 milyon 527 bin 443 aday baþvurdu. Temel Yeterlilik Testi`ne (TYT) 2 milyon 995 bin 638 aday, Alan Yeterlilik Testi`ne (AYT) 1 milyon 980 bin 534 aday, Yabancý Dil Testi`ne (YDT) 173 bin 3 aday girdi.
2023 YKS SONUÇLARI ÝÇÝN TIKLAYINIZ
TYT`ye baþvuran adaylarýn yüzde 84,92`si, AYT`ye baþvuran adaylarýn yüzde 76,97`si ve YDT`ye baþvuran adaylarýn yüzde 51,18`i oturumlara katýlmýþ oldu.
YKS sonuçlarýnýn açýklanmasýnýn ardýndan Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkanlýðýnca, 2023-YKS Yükseköðretim Programlarý ve Kontenjanlarý Kýlavuzu da ön bilgi amacýyla yayýmlandý. Bu nedenle, adaylarýn tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayýmlanacak kýlavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM`den yapýlan duyurularý takip etmeleri gerekiyor.
Sýnav baþarý oranlarý neden bu kadar düþük?Kýlavuza göre, tercihler 27 Temmuz-8 Aðustos 2023 arasýnda yapýlacak.
1 - Bu sene üniversitelerdeki kontenjanlarý belli mi?
2023-YKS yerleþtirme süreci için bu yýl üniversitelerdeki toplam 1 milyon 111 bin kontenjan açýklanmýþtý. Bu yýl ön lisans programlarý için 388 bin, lisans programlarý için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Açýköðretim ve uzaktan öðretim kontenjanlarla birlikte toplam 1 milyon 61 bin kontenjan bulunuyor.
34 yaþ üstü kadýnlar, depremzede adaylar ile þehit ve gazi yakýnlarý için ayrýlan kontenjanlar da dahil edildiðinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaþtý.
Bu yýl ilk defa 1 Ocak 2023 itibarýyla 34 yaþýný tamamlamýþ kadýnlar için (1 Ocak 1989 tarihi ve öncesi doðumlu adaylar) devlet üniversitelerinde merkezi yerleþtirme ile öðrenci alan ön lisans ve lisans programlarýnda "34 Yaþ Üstü Kadýnlar” kontenjaný ayrýldý. Bu kapsamda, bu yýl ilk kez daha önce üniversiteye gitme imkaný elde edememiþ kadýnlara yönelik uygulama kapsamýnda, 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrýldý.
YKS Yükseköðretim Programlarý ve Kontenjanlarý Kýlavuzu`nda þehit eþ ve çocuklarý, gazi eþ ve çocuklarý ile gazi olan adaylar için vakýf yükseköðretim kurumlarýnda burslu kontenjaný ayrýldý. Bu kontenjanýn da 3 bin 50 öðrenci olduðu açýklanmýþtý. Bu yerleþtirme iþlemlerinde, tercih sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayýtlarýndan elektronik ortamda edinilen bilgiler esas alýnacak.
2 - Depremzede adaylara yönelik kontenjanlar nasýl belirlendi?
Kahramanmaraþ merkezli depremler nedeniyle, 6 Þubat 2023 tarihi itibarýyla Adana, Adýyaman, Diyarbakýr, Elazýð, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraþ, Kilis, Malatya, Osmaniye, Þanlýurfa illeri ile Sivas`ýn Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleþtirme ile öðrenci alan programlarda kontenjan ayrýldý. Bu kapsamda, depreme maruz kalan illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öðrenci alan programlarda, mevcut kontenjanýn dýþýnda ilave yüzde 25 kontenjan belirlendi.
Ayrýca vakýf üniversitelerinde de her bir programda 1`er burslu kontenjan ayrýlmasý kararlaþtýrýldý. Böylece 21 bin 215`i devlet, 3 bin 426`sý vakýf olmak üzere depremzede öðrencilere 24 bin 641 ek kontenjan ayrýlmýþ oldu.
‘Çapa’nýn gururu’ sahte doktor Ayþe Özkiraz týp fakültesini kazanamadý3- Adaylarýn YKS tercihlerinde göz önünde bulundurmasý gereken hususlar neler olmalý?
Tercih yapýlýrken adaylarýn ilgi, yetenekleri, deðerleri ve iþ gücü piyasasýný dikkate alarak tercihte bulunmalarý yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluþtururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sýralarýna yazmalý, sonrasýnda sýralamalarýna yakýn olan; üstünde ve altýndaki üniversite programlarýný 2022 yýlýnda oluþan bölüm yerleþtirme sýralamalarýný göz önüne almalý.
4 - YKS tercihleri sýralamaya göre mi puana göre mi yapýlmalý? Kaç tercihte bulunulacak?
Adaylar, puana deðil sýralamalarýna göre tercihte bulunmalý. YKS tercihlerinde, geçen yýlýn sýralamalarý önemli bir faktör olmalý. Daha detaylý incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakýlmalý.
YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adaylarýn tercihlerinin baþtan birkaçýný "puaným yeterli olmayabilir." endiþesine kapýlmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazýlmalý. Ancak, kazanýlsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adaylarýn tercih listelerindeki programlarýn sýrasýnýn istek sýralarýna uygunluðu kontrol edilmeli.
5 - Bu yýl baþarý sýralamasý uygulamasý devam edecek mi?
Týp, diþ hekimliði, eczacýlýk, hukuk, mimarlýk, mühendislik ve öðretmenlik programlarýný tercih edebilmek için gerekli olan en düþük baþarý sýrasý koþulu uygulamasý sürüyor.
Buna göre, bu yýlki hukuk programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde EA en düþük 125 bininci, mühendislik programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde SAY en düþük 300 bininci, mimarlýk programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde SAY en düþük 250 bininci, týp programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde SAY en düþük 50 bininci, öðretmenlik programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde ilgili puan türünde en düþük 300 bininci, eczacýlýk programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde SAY en düþük 100 bininci, diþ hekimliði programlarýna yerleþtirme iþlemlerinde SAY en düþük 80 bininci olmak gerekecek.
6 - Bu yýl ilk kez açýlacak bölümler var mý?
YÖK ile Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi Baþkanlýðý arasýnda imzalanan Siber Güvenlik Eðitimi Ýþ Birliði Protokolü kapsamýnda; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarý öðrenci alacak.
Siber güvenlik meslek yüksekokullarý bünyesinde siber güvenlik analistliði ve operatörlüðü programlarý açýldý. Söz konusu programlarýn öðretim dili en az yüzde 30 Ýngilizce olup 25'er kontenjaný bulunuyor.
Bunun yanýnda Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu bünyesinde baðcýlýk ve bað ürünleri teknolojisi, 19 Mayýs Üniversitesi bünyesinde Kenevir Dokuma Tezgahtarlýðý, Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu bünyesinde býçakçýlýk ve el aletleri üretim teknolojisi, Ýstanbul Üniversitesi Cerrahpaþa bünyesinde de sanal ve artýrýlmýþ Gerçeklik ön lisans programlarý açýlacak.
7 - Temel bilimleri seçip iktisadi idari bilimlerde çift ana dal yapma imkaný var mý?
YÖK, 2023-YKS yerleþtirme sonuçlarýna göre Ýstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik ve Çukurova üniversitelerinin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine kayýt yaptýracak öðrencilere bilgisayar bilimleri, iktisat, ekonomi, iþletme, istatistik ve ekonometri programlarýnda çift ana dal ile yan dal eðitimi imkaný getirildi.
Bu yýl ilk kez yapýlacak uygulama, YKS tercih kýlavuzunda yer alýyor.
8 - YKS tercihleri için danýþmanlýk nasýl alýnýr?
Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB), YKS sonuçlarýna göre tercih yapacak öðrencilere 27 Temmuz'dan itibaren 81 ilde rehber öðretmenler tarafýndan danýþmanlýk verilecek. Adaylarýn, ortaöðretim kurumlarýnda tercih komisyonlarýnda görev alan rehber öðretmen ve psikolojik danýþmanlardan ya da Rehberlik Araþtýrma Merkezlerinde (RAM) oluþturulan tercih danýþmanlýðý komisyonlarýndan destek alarak tercihlerini oluþturmalarý yerinde olacak.
Ayrýca tercih yapacak öðrenciler için, üniversiteler tercih fuarlarý düzenleyecek.
9 - Üniversite kayýtlarý ne zaman yapýlacak?
YKS sonuçlarýna göre bir programa kayýt hakký kazanan adaylarýn kayýt iþlemleri 28 Aðustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasýnda, elektronik kayýtlar ise 28-30 Aðustos 2023 tarihleri arasýnda yapýlacak.
10 - Ek yerleþtirme nasýl yapýlacak?
Yükseköðretim programlarýna kayýt iþlemleri tamamlandýktan sonra boþ kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköðretim programlarýnýn 2023-YKS sonuçlarýna göre yapýlan genel yerleþtirme sonunda boþ kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarýna ÖSYM tarafýndan merkezi olarak ek yerleþtirme yapýlacak. Merkezi yerleþtirmede bir yükseköðretim programýna yerleþtirilen adaylar, ek yerleþtirme için baþvuramayacak.
Bu yerleþtirme iþlemlerinde, tercih sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayýtlarýndan elektronik ortamda edinilen bilgiler esas alýnacak.
Dünyada son dakika! 'Yaratýklarýn cesetleri uzay aracýndan çýkarýldý'AMOC felaketi kapýda mý? Her an çökebilir