Karton Ambalaj Sanayicileri Derneði (KASAD) Yönetim Kurulu Baþkaný Alican Duran, sektörün bugün geri dönüþtürülmüþ hammadde kullanan üretim tesisleri açýsýndan iyi bir konumda olduðunu ifade etti. Günümüzde sürdürülebilirlik kavramýnýn baþta geliþmiþ ülkelerde olmak üzere tüm dünyada benimsenmesiyle kâðýr-karton ambalaja olan ilginin daha da artmasýný beklediklerini açýklayan Duran, “Avrupa ülkelerinde yapýlan Pro Carton kuruluþunun anketlerinde de ayný þeyi görüyoruz. Tüketiciler ambalaj malzemelerini çok daha sürdürülebilir olan kâðýt-karton ambalaj ile ikame edilmesini talep etmekte ve gerekirse bu konuda daha fazla ödemeye razý olmaktadýrlar. Tüm bunlar kâðýt-karton ambalaja olan ilginin geliþmiþ ülkelerden baþlayarak gittikçe tüm dünyaya daha fazla yayýlacaðýný göstermektedir” diye konuþtu.
ÝLGÝ ARTACAK
Sektörün diðer ambalaj türlerine göre büyük oranlarda geri dönüþtürülmüþ hammadde olan atýk kâðýt bazlý kartonlarla karton ambalaj üretimi yapabildiðini aktaran Duran, þöyle konuþtu:
“Bugün Avrupa’daki kâðýt-karton ambalaj geri dönüþüm oraný yüzde 85’lerde gerçekleþiyor. Türkiye’de bu oran yüzde 75 seviyesinde. Sektörümüzün bugün geri dönüþtürülmüþ hammadde kullanan üretim tesisleri açýsýndan çok iyi durumda olup tüketim fazlasý veren, ihracat yapan bir konumdadýr. Ancak diðer taraftan selüloz ve odun hamur bazlý birincil elyafla üretimi olan bristol kartonlarýn tamamý yurt dýþýndan ithal edilmektedir. Bu nedenle bir an önce bu tür kartonlarda dýþa baðýmlýlýðý sonlandýracak yatýrýmlarýn gerçekleþtirilmesi gerekmektedir. Artýk günümüzde sürdürülebilirlik olgusunun öncelikle geliþmiþ ülkelerde olmak üzere tüm dünyada benimsenmesi ile kâðýt-karton ambalaja olan ilginin daha da artmasýný bekliyoruz.”
SEKTÖR ÝÇÝN FIRSAT OLDU
AB pazarýndaki tüm ambalajlarýn 2030 yýlýna kadar ekonomik olarak uygun bir þekilde yeniden kullanýlabilir veya geri dönüþtürülebilir olmasýný saðlamak için AB yetkili organlarýnda çalýþmalar yapýldýðýný aktaran Duran, “Tüm plastik ambalajlar tamamen geri dönüþtürülebilir olacak þekilde yeniden tasarlanacak. Bu konuda birçok çok uluslu büyük marka 2025 yýlýna kadar kendi markalý ürünlerinde hiç plastik ambalaj kullanmayacaklarýný, tedarikçilerinden de ambalajlarýný yenilenebilir, geri dönüþtürülebilir ve kompost edilebilir olmasýný þart koþtuklarýný, ayrýca bazýlarý sera gazý emisyonlarýný 2030 yýlýna kadar yüzde 50 azaltýp, tüm üretim tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir elektrik satýn almayý, faaliyetleri nedeniyle oluþan sera gazý emisyonuna eþ deðerde karbon yararý gerçekleþtirmeyi taahhüt ediyorlar. Yine hazýr gýdalar, tepsiler ve bardaklar da yalnýz karton, þeker kamýþý ve bambudan mamul malzeme kullanmaya baþlayacaklardýr. Bu geliþmeler neticesinde kaðýt-karton ambalaja geçiþ hýzlanacak olup, bu da sektörümüz için büyük bir fýrsat olarak deðerlendirilmektedir. Þu anda karton ambalaj üreticilerimiz, plastik kaplamasý olmayan, yeni nesil doðada çözünebilir dispersiyon malzemelerle bariyer özelliði verilen karton tabak, bardak, pipet ve hatta karton çatal ve býçak üretip Avrupa’ya ihraç etmektedirler” ifadelerini kullandý.