Vücudunuzun üç ana besin türü vardır ("makro besinler" olarak adlandırılır): karbonhidratlar, proteinler ve yağlar.

Her biri hakkında bir ton ayrıntıya girmeyeceğim.

Neden?

Çünkü her şeyi bilmenize gerek yok. Çok fazla bilgi sizin kafanızı karışacak ve hepsini unutacaksınız. En azından, zaten ilk birkaç kez bana olan buydu.

İşte her bir yakıt kaynağı hakkında bilmeniz gereken temel şeyler.

Karbonhidratlar: Vücudunuzun Birincil Yakıt Kaynağı
Karbonhidratlar vücudunuzun ana yakıt kaynağıdır.

İki tür karbonhidrat vardır: basit ve karmaşık.

Basit karbonhidratlar, vücudunuzun glikoza parçalayabildiği ve neredeyse anında enerji olarak yakabildiği karbonhidratlardır. Bir dilim karpuz yerseniz, şekerin kan dolaşımınıza ulaşması sadece 20 dakika sürer. Yüksek dozlarda basit şekerler şekerde ani yükselmelere ve düşmelere neden olurken, küçük dozlar anında enerji artışı sağlamaya yardımcı olabilir.

Karmaşık karbonhidratlar, vücudunuzun sindirmek ve yavaşça parçalamak için ihtiyaç duyduğu karbonhidratlardır. Vücudunuz karbonhidratları metabolize ederken zamanla basit şekerlere dönüşürler. Ekmek, pirinç ve sebzeler karmaşık karbonhidrat örnekleridir.

Tüm karbonhidratların eşit yaratılmadığına dikkat etmek önemlidir. Bir Kit-Kat bar ve bir muzun her ikisi de basit karbonhidrat olsa da, ikincisi çok daha fazla besine sahiptir ve Kit-Kat bardan daha az insülin artışına neden olur. Genel bir kural olarak, işlenmiş gıdalar yerine bütün gıdaları tercih edin ve işlenmiş şekerlerden kaçının.

Yağlar: Çok Amaçlı Bir Besin
Yağlar vücutta birkaç önemli fonksiyona hizmet eder. Birincisi, onlar bir enerji deposu. Vücudunuz glikozdan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunda, yağları parçalar. Yağ ayrıca vücudunuzun vitaminleri işlemesine yardımcı olur. Vücut ayrıca yağları toksinler vücuttan atılmadan önce geçici bir depolama sistemi olarak kullanır.

Birçok farklı yağ türü vardır. Sözde “sağlıksız yağlar” trans yağlar ve doymuş yağlardır. Bunlar fast foodlarda, hidrojene yağlarda, unlu mamullerde, tereyağında ve bazı hayvan etlerinde bulunur.

"Sağlıklı yağlar", tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlardır. Fındık, avokado, zeytin ve diğer doğal yağ kaynakları bu tür sağlıklı yağlara sahiptir.


Proteinler: Vücudunuzun Yapı Taşları
Proteinler, vücudunuzun dokuları için birincil yapı taşıdır. Amino asit zincirleri, farklı doku türleri oluşturmak için farklı modeller oluşturur. Vücudunuzun yeni kaslar oluşturmak için kullandığı hammaddeler gibi düşünün.

Vücudun başka seçeneği olmadıkça protein genellikle bir enerji kaynağı olarak kullanılmaz. Önce karbonhidratları, sonra yağları kullanır ve son olarak kasları parçalar ve başka seçenek yoksa protein kullanır.

Bunlar vücudunuzun yakıt sisteminin üç temel yapı taşıdır. Antrenmanınızı beslemek için yeterli karbonhidrat, yeni kaslar oluşturmak için yeterli protein ve vücudunuzun sorunsuz çalışmasını sağlamak için yeterli sağlıklı yağ olduğundan emin olun.