Sofralarýn vazgeçilmezi Karacabey soðaný bu yýlda üreticilerin yüzünü güldürecek. Geçen yýla nazaran daha fazla ekim yapýlan soðanýn hasadýyla birlikte marketlerdeki fiyatlarý ateþi düþecek.

Hasat öncesi tarlaya inen Karacabey Belediye Baþkaný Ali Özkan, seçim öncesi yapýlmak istenen algýyý yýktý. Maalesef soðan siyasetin öznesi haline getirildiðini belirten Özkan, “Tarýmsal üretim deðeri konusunda bilgisi olan da olmayan da konuþuyor. CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu, eline soðan alýp Türkiye'nin gündemine sokmaya çalýþýyor. 'Soðan fiyatlarý 30 liranýn altýna düþmemiþ' diye de algý yapmaya çalýþýyor. Biz topraðý saksýda, meyveye ile sebzeyi ise market ve manav reyonunda görenlerden deðiliz. Sürekli sahalardayýz. Dolayýsýyla soðan ile patates ile illüzyon yaparak vatandaþlarý aldatmaya gerek yok. Kýþ aylarýnda havalarýn don yapmasý sebebiyle pazarlara sevk edilecek olan soðanlar zarar gördü. Yüzde 50'ye kadar zayiat verdiði için 1-2 ay soðan fiyatlarýnda beklenmedik yükseliþ oldu. Buna da baktýðýmýz zaman bir evin haftada tüketeceði soðan miktarý 1-2 kilo olduðunu düþünürsek, 5 lira, 10 lira, 30 lira olsa çok bir þeyin fark edeceðini düþünmüyorum. Kýþlýk soðanlar bittikten sonra Türkiye'de taze soðan ve yerli soðan da ilk etapta Hatay'ýn Reyhanlý ilçesinde ve Adana bölgesinde çýkmaktadýr. Adana'da yaðmurlar sebebiyle hasat yapýlamadýðý için pazara arz edilen ürün miktarý az kaldý. Keskin düþüþler gerçekleþmedi. Þu an Adana'da soðan 10 liranýn altýna düþmüþ vaziyette” dedi.

Muhalefete kavanoz önerisi

Karacabey'de de üretim yerleri peyder pey, devreye gireceði için hasat hazýrlýklarýnýn devam ettiðini ifade eden Özkan, “Ýþçiler gelmeye baþladý. Önümüzdeki günlerde soðanlar toplanýp çuvallanarak pazarlara arz edilecek. Muhalefet liderleri, vatandaþýn, köylünün, çiftçinin, soðaný ile patatesi ile algý yapmaya çalýþmasýnlar. Muhalefetin teknolojik yatýrýmlara, SÝHA'lara, TCG Anadolu'ya, Togg'a bakmasýný isteriz. Soðan fiyatýnýn senenin 1-2 ayý hava þartlarýndan dolayý bir miktar yükselmesi normaldir. Ama bununla memleketi vizyoner bir þekilde idare edemezler. Ýnsan olarak, hükümet olarak, siyasiler olarak müdahil olabileceðim alanlar var. Ama açýk havada yapýlan tarýmsal ziraat konusunda elde olmayan imkanlar da var. 40 sene önce Karacabey'de baðýmsýz belediye baþkan adayý Hüseyin amcamýz vardý. Onun zihni sinir projesi olan kavanoz projesi vardý. Karacabey'in bütün üzerini kavanoz ile camekan ile örtecekti. Yaðmur lazým olan penceresini açýp yaðýþtan istifade edecekti. Ýstemeyen de kapatacaktý.

Kýlýçdaroðlu'nun Millet Ýttifaký'nýn söylemleri, gerçeklikten uzak bulduðum için bu kavanoz sistemini hatýrlatmak istedim. Onlar da maazallah iktidara gelirse, bütün Türkiye'nin gökyüzünü camekanla kapadýklarý takdirde, bu tarýmsal iniþ çýkýþlarý belki kontrol edebilirler. Çiftçimizle, üreticimizle, yaðmurda, çamurda, karda, kýþta bu insanlar mücadele ediyor. Fiyat yükselmelerini devletimiz de elinden geldiðinde farký kapatmaya çalýþýyor. Hala Kýlýçdaroðlu, soðanýn 30 lira olduðunu söylüyor. Soðanýn 10 lira olduðunu ona hatýrlatayým. Ne kadar istiyorsa, kaç týr istiyorsanýz ben size getireyim. Geçtiðimiz gün biz Hatay'dan bir týr soðaný getirdik. Ýhtiyaç sahibi insanlara da ücretsiz daðýttýk. Müsaade edin size de týrlarca soðaný CHP Genel Merkezi'nin önüne göndereyim. Onlarý vatandaþlara daðýtýn. Karacabey'de çuvallanmaya hazýr, ekilmiþ olan yaklaþýk 10 bin dönüm soðanýmýz mevcuttur. Ýþçiler geldiðinde üreticilerimiz bunlarý pazara arz edeceklerdir” diye konuþtu.

Çiftçi Lütfü Demirbaþ ise “Þu anda soðan hasat zamanýna geldi. Ýþçilerimiz de yavaþ yavaþ geldi. Bir aya kadar toplamaya baþlarýz. Bu sene yaðýþý iyi aldý. Verim de çok güzel. Türkiye'nin her yerine yeterli soðanýmýz var. Her yerine buradan göndereceðiz. Þu an dönüm maliyeti bize 10 bin lirayý buluyor. Þu an Adana'da fiyatlarýn düþtüðünü görüyoruz. Hasat bittikten sonra, yeni soðanlar markete ulaþtýktan sonra aþaðý yukarý marketlerde de 7-10 lira olur” þeklinde konuþtu.