Dosya Uzantılarını Gormek İcin Ne Yapmalıyım?
Herhangi bir klasoru acın.
Araclar-->Klasor Secenekleri --> Gorunum Sekmesi --> Bilinen dosya turleri icin uzantıları gizle
nin yan tarafındaki tick işaretini kaldırıp tamam deyin.
Bazı Klasorlerde Simgeler Liste Halinde Bazı Klasorlerde Simge Halinde Cıkıyor Hepsini Aynı Gormek İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Herhangi bir klasoru acın. O klasoru istediğiniz şekilde ayarlayım gorunum olarak.
Araclar-->Klasor Secenekleri --> Gorunum Sekmesi --> Butun Klasorlere Uygula
Cıkan uyarıya evet deyin.
Windows Guvenlik Merkezinin Surekli Uyarı Vermesinden Bıktım Nasıl Kapatabilirim?
Denetim Masası --> Guvenlik Merkezi --> (Solda) Guvenlik Merkezi'nin Uyarı Yontemini Değiştirin.
Burada cıkan uyarı vermemesini istediğiniz seceneklerin kaldırıp Tamam a tıklayın. Eğer hic uyarı gormek istemiyorsanız hepsini kaldırın.
Her Klasore Tıkladığımda Ayrı Pencerede Acılıyor Nasıl Eski Haline Getiririm?
Araclar-->Klasor Secenekleri --> Genel Sekmesi --> Klasorlere Gozat --> Her bir klasoru AYNI pencerede ac.
Tamam a tıklayın.
Artık tek tıklama ile klasorler acılıyor. Nasıl Eski Haline Getiririm?
Araclar-->Klasor Secenekleri --> Genel Sekmesi --> Oğeleri Tıklatma Secenekleri --> Oğeleri acmak icin cift tıklat.
Tamam a tıklayın.
MP3 Lerim Duzgun Calarken Audio Cdlerim Duzgun Calışmıyor ?
Denetim Masası --> Ses Efekti Ve Ses Aygıtları --> Ses Sekmesi --> Ses Calarken --> Ses Ayarı -->
CD calar veya benzeri birşey varsa.
--Sessiz işaretliyse kaldırın. Sesini arttırın.
CD calar veya benzeri birşey Yoksa.
--Secenekler --> Ozellikler --> CD calarla alakalı olanları işaretleyin . Tamam deyin. Usttekini tekrarlayın.
Ekran Kartımın Cift Cıkış Ozelliği Var(Televizyon Veya 2. Monitor) Taktım Ama Calışmadı?
Masaustune sağ tıklayın --> Ozellikler --> Ayarlar Sekmesinden --> Gelişmiş
Burada ekran kartınızın markasına gore değişiklik gosteren secenekler olucaktır. Ekranlar veya Monitorler tarzında bir sekme olması lazım
o sekme altında taktığınız yeri aktive ederseniz goruntu alabilirsiniz.
Ekran Dalgalanıyor, bu yuzden gozlerimi ağrıtıyor. Ne yapmalıyım?
Masaustune sağ tıklayıp --> Ozellikler --> Gelişmiş --> Monitor Sekmesinden --> Ekran yenileme sıklığını biraz artırın. (75 Hz biraz kesicektir.)
İkincil secenek monitorunuzun etrafındaki manyetik cisimleri uzaklaştırıp monitorunuzun menulerinden Degauss yapın. Manyetik cisimlerde bu dalgalanmanın kaynağı olarak gosterilebilir.
İnternet Explorer daha onceden yazdığım formları otomatik tamamlıyor ama ben bunu istemiyorum nasıl duzeltirim ?
Bir IE penceresi acın --> Araclar --> İnternet Secenekleri --> İcerik Sekmesi --> Otomatik Tamamlama
Cıkan pencerede otomatik olarak tamamlanmasını istemediklerinizin işaretlerini kaldırıp tamam diyerek cıkın.
Bir klasoru ya da surucuyu ağda paylaşıma nasıl acarım ?
Paylaşıma acmak istediğiniz klasore/surucuye sağ tıklayarak --> Ozellikler --> Paylaşım Sekmasi --> Bu klasoru ağda paylaşıma ac ı işaretleyin.
Eğer ağdaki kullanıcıların dosylarınızı değiştirmelerini silmelerini veya yeni dosyalar kopyalamalarınada izin vermek istiyorsanız ozaman --> Ağ kullanıcıları dosyalarımı değiştirebilsin seceneğininde işaretli olması gerekiyor.
Bilgisayarım acılırken iki işletim sisteminden birini secmemi istiyor ama bende sadece 1 işletim sistemi yuklu nasıl tek haline getirebilirim?
Bilgisayarıma Sağ tıklayın --> Ozellikler --> Gelişmiş Sekmesinden --> Başlangıc Kurtarma --> Ayarlar --> Duzenle -->
Burası biraz karışık ve onemli şimdi bilgisayar başlarken silmek istediğiniz seceneğin nerde olduğunu aklınızda tuttunuz yani kacıncı sırada sonra bu cıkan pencereden
[operating systems]
altındaki o satırı siliyoruz. Mesela 2. seceneği silmek istiyorsak boot menusunden aynı şekilde burda da [operating systems] altındaki 2. satırı silicez
Ekle Kaldır dan Silemediğim Programlar Var Bunları Nasıl Silerim?
Başlat --> Calıştır --> regedit --> HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurr entVersionUninstall
bulup silmek istediğiniz programın ismine gelip sağ tıklayarak silebilirsiniz. Bu sadece o programın Program Ekle-Kaldırdan kaldırıcaktır.
Masaustunde Bilgisayarım Belgelerim Ağ Bağlantılarım simgeleri yok sadece kısa yolları var. Bu simgeleri geri alabilirmiyiz?
Masaustune sağ tıklayıp --> Ozellikler --> Masaustu Sekmesinden -->Masaustunu Ozelleştir
buradan istediğiniz simgeleri koyabilir/kaldırabilirsiniz.
Masaustunun simgelerinin altında arkaplan resmimi bozucak renkler var bunları kaldırabilirmiyiz.?
Bilgisayarıma sağ tıklayıp --> Ozellikler --> Gelişmiş Tabından --> Performans taki Ayarlara tıklayın
Masaustundeki simge etiketlerinde bırakma golgesi kullan işaretleyin tamam diyerek cıkın.
Masaustune sağ tıklayıp --> Ozellikler --> Masaustu Sekmesinden -->Masaustunu Ozelleştir --> Web Sekmesinden --> Hic birisinin işaretli olmaması gerekiyor
Pencereleri suruklediğimde atlayarak geliyor veya filmlerde kare kare geliyor. Neden ?
Bu windowsun standart suruculerinden kaynaklanan bir problem. Ekran kartınızın ve Anakartınızın Cdlerinden kendi driverleri kurarsanız sorun cozulur CD leri yoksa ureticinin sitesinden yeni driverleri cekebilirsiniz.
Internal IP, External IP nasıl oğrenirim ?
Internal ip icin saatin yanındaki bağlantı simgesine sağ tıklayarak ozellikler diyerek Durum sekmesinden IP başlığı altında gorebilirisiniz.
External ip icin is www.whatismyip.com adresini kullanabilirsiniz
Bilgisayarımı satacağım ama butun bilgilerin silindiğinden nasıl emin olabilirim?
Normal yollarla cekilen formatlarla bilgiler geriye getirilebiliyor hatta bazı gelişmiş programlarla 8. formata kadar butun bilgiler biraz hatayla kurtarılabiliyor.
siz tamamen silindiğinden emin olmak isterseniz Hiren's Boot Cd yi indirerek bunu bir cd ye yazın. Ardından bu cd ile bilgisayarınızı acın (boot edin). Daha sonra HDD tool altında Full Formatı programını bulun ve yonergeleri izleyerek format cekin.
Bilgisayarım acılırken acılmamasını istediğim programlar var. Onları başlangıctan nasıl kaldırabilirim?
Başlat --> Calıştır --> msconfig yazın ve enterleyin. Gelen pencerede başlangıc sekmesinde başlangıcta calışan programları gorebilirsiniz. Başlamasını istemediğiniz programın yanındaki işareti kaldırarak sadece tamam tuşuna basın.
Bu işlem adware tarzı programlarda işe yaramaz onun icin adware temizleyici programları kullanabilirsiniz. Ayrıca Spy taramasıda yapmanız yararınıza olacaktır.
Nasıl Check disk yapabilirim ?
Check disk yapmak istediğiniz surucuye sağ tıklayın ---> Ozellikler ---> Araclar Sekmesinden ---> Hata denetimi ---> Şimdi denetle ---> Butun kutucukları işaretleyip ileri deyin.
Eğer kullanılan bir surucude yapıyorsanız bunu bir dahaki windowsun başlangıcına atıcaktır. Bilgisayarınızı ilk başlattığınızda başlıyacaktır.
Defrag nedir ne işe yarar ? Nasıl Defrag yapabilirim?
Fragment ingilizcede parca anlamına gelir. Fragmentation ise parcalanmayı gosterir. Defrag de toplama anlamına gelir. Siz hdd ye bi veri yazarken bunlar rast gele yazılır. Dolayısıyla bir sure sonra hdd niz resmen yama yama olur. Bunu toplamak icin ya windowsun standart defrag aracını ya da o&o firmasının defrag aracını oneririm.
Windowsun standart aracı ile nasıl yaparız? Defrag yapmak istediğiniz surucuye sağ tıklayın ---> Ozellikler ---> Araclar Sekmesinden ---> Disk Birleştirme ---> Şimdi Birleştir ---> Birleştir.
Bu işlem bolumun boyutuna bağlı olarak oldukca uzun surebilir. O yuzden gidin kendinize bi kahve yapın ve relax olun
Son not: Defrag yapmadan once kesinlikle check disk yapın ayrıca defrag sırasında kesinlikle başka bir işlem yapmayın. Toplayım derken iyice dağılmasına neden olabilir.
Bilgisayarımı acıp nete bağlandıktan sonra 60-59-58 şeklinde geriye sayıyor ve kapanıyor. Ne yapmalıyım ?
Bu windowsun bir acığı bunun icin KB81390 numaralı yamayı yuklemelisiniz. Veya sp2 de sorununuzu cozecektir. Windows update sitesi icin: windowsupdate.microsoft.com
Bilgisayara program yukeleyemiyorum izin verilmedi diyor. Ne yapmalıyım ?
Windows ta yetkili kullanıcı olmadığınız icin bu hata verilir. Yetkili kullanıcı olarak login oludktan sonra normalde kullandığınız hesaba yonetici izinlerini verin.
Bunun icin Denetim Masasından Kullanıcı seceneklerini kullanabilirsiniz.
Klasor iconlarını değiştirmek istiyorum nasıl yapabilirim ?
Simgesini değiştirmek istediğiniz klasore sağ tıklayın ---> Ozellikler ---> Ozelleştir --> Simge değiştir
Buradan sonra iki seceneğiniz olabilir ya mevcut simgelerden birisini seciceksiniz ya da kendinizin bulduğu simgelerden seciceksiniz.
Ufak bir ip ucu daha her bir dll ve her bir exe potansiyel simge kaynağıdır.
Ekran goruntusunu nasıl alırım?
Klavyenizdeki printscr tuşuna basın. Bu tuşa bastıktan sonra mevcut ekran goruntusu panoya aktarılır. Daha sonra herhangi bir resim editorunu (orneğin paint) acarak ctrl+v tuş kombinasyonu ile yapıştıryoruz.
Ufak bir ipucu eğer tum ekran goruntusunu değilde sadece aktif pencerenin goruntusunu almak isterseniz bu durumda alt+printscr tuş kombinasyonunu kullanmalısınız. Bu şekilde paintte resimi kesmek zorunda kalmazsınız.
Bilgisayarım, Ağ bağlantılarım gibi ozel simgelerin simgelerini değiştirmek istiyorum?
Masaustune sağ tıklayın--->Ozellikler ---> Masaustu sekmesinden---> Masaustunu ozelleştir ---> Değiştirmek istediğiniz simgeyi secip ---> Simgeyi değiştir butonuna basın. Simgeyi secip okleyin. (simge orda değilse gozat la bulun.)
---------------------------------------------------------------------
1 - 30 SORU-CEVAP
Bilgisayarda calışırken, film seyrederken, İnternet'te sorf yaparken ya da yeni aldığınız bir donanımı takarken en cok karşılaştığınız kronik sorunların cozumlerini bu belgede bulabilirsiniz.
Bilgisayarlar, donanım ve kullandığımız yazılımların butununden oluşuyor. Bir bilgisayarın donanımı kusursuz calışsa bile, yuklenen yazılımların hataları ya da donanımla uyumları sorun yaratabiliyor. Kusursuz, tıkır tıkır calışan bir bilgisayar idealden başka bir şey değildir.
Bilgisayar kullanırken sorunlarla karşılaşmak cok doğaldır. Sorunlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmayın, verilerinizi kaybetmediğiniz surece bilgisayarınıza zarar verecek ya da cozulmeyecek hicbir sorun yoktur.
İşte yazılım, donanım, internet ve Windows'la ilgili en cok karşılaşılan soru ve cevapları..
Dikkat! Bu bolumlerde yer alan Soru-Cevaplar, tamamen bilgilendirilmek amacıyla verilmiştir. Ozellikle REGISTRY (Kayıt defteri duzenleyicisi) bolumundeki bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, telafisi mumkun olmayan hatalara yol acabilir ve sonradan cok uzulebilirsiniz.
1) Bilgisayarım acılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl cozebilirim?
DLL dosyaları Windows ve yuklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kutuphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkacı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını :
http://www.dll-files.com adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasorune kopyalamanız sorunu cozecektir.
2) Sabit diskimde tek bir bolum var. Var olan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bolum oluşturabilirim?
FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bolum yoneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımı http://www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.
3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?
Yeterli miktarda RAM olduğu surece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal surucu yazılımıdır. Bu işi yapabilen araclar arasında en iyi orneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT surumlerinde calışabiliyor. Bu yazılımı http://www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.
4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, suruculeri hatasız olmalarına rağmen calışmıyor ya da keyfine gore calışmayı reddediyor.
USB yeterliliğine sahip cihazlar calışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve suruculerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların calışmaması ya da belirli USB cihazların calışmamalarının nedeni guc eksikliği olabilir.
5) Bir dosyayı geri donuşum kutusuna gondermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri cağırırım?
Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mumkun değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools ( http://www.atldatarecovery.com ) ya da Easy Recovery Proffessional'ı http://www.ontrack.com kullanabilirsiniz.
Bu iki yazılımdan birini calıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yuzlerce dosya goreceksiniz.
Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin suresini oldukca kısaltacaktır.
6) Windows 95/98/Me altında sorun cıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor.
Bunun sebebi, Windows XP suruculerinin yuklenmemesi ya da yuklenen suruculerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi duğme ya da anahtarından acıp kapatın.
Sistem altında Donanım yoneticisine girip Bilgisayarım uzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu cıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.
7) Windows XP kurulum sırasında bileşen secimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru duzgun bir Windows bileşeni goremiyorum. En azından yuklu bileşenlerin hepsini gormenin yolu var mı?
Evet, bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasore (C:Windows gibi) girerek INF klasorunu acın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile acın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu acın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tum 'hide' kelimelerini kaldırın.
Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır.
Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan cok uzulebilirsiniz.
8) Sistemi actığımda BIOS sıfırlanıyor.
Ana kart uzerinde BlOS'un uzerine yazılan bilgilerin saklanması amaclı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir omru olmasına ek olarak, guc kaynağına uzun sure elektrik gelmezse pil şarj edilemediği icin BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa sureli guc kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer guc kaybı olmadan sistem acılışında BIOS sıfırlanıyorsa, Ana kart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak icin kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.
9) İkiye bolunmuş, uzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk uzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Suse Linux de kullanmak istiyorum.
Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak icin ilk olarak yeni bir bolum yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bolumu silmeden yeni bolum acmayacağınız icin, ilk olarak sabit disk bolumlendirme yazılımı kullanarak diski uce ayırın. Windows XP'yi ikinci bolume kurduğunuzda acılışta işletim sistemi secenekleri cıkacaktır. Son bolum uzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Acılışta ilk olarak Lilo yuklenecek ve Linux/Windows geciş seceneği sunulacaktır.
10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim?
Eğer sisteminizde Turkce Microsoft Office yukluyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun icin Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Turkceyi secin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.
11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?
Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasore kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasorler Windows XP'nin kurulu olduğu bolumdeyse, soz konusu veriyi kesip (CTRL+X),
C

Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.
12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha buyuk bir resim goruntulemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?
Resim tam olarak yuklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin uzerinde kısa bir sure bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' ozelliğini kapatabilirsiniz.
13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak ureticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) calıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parcalarla yapabilirim?
Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan gecer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı icin Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz.
Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını calıştırın.
Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkac basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda calıştırarak kısa bir sure icinde iki sistemi birbirini gorebilir hale getirebilirsiniz.
14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi icin ne yapmam gerekiyor?
Onceki cozumde (13) bulunan acıklama bu soru icin de gecerlidir. Tek fark, soz konusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE calıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.
15) Linux icin surucu aramaktan yoruldum. Bu suruculerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı?
Evet, bu hizmeti veren bircok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri: www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım surucusunu uretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların icinde donanım suruculerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.
16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir sureden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun cozulmuyor.
Temel sorun bilgisayarınızın IP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da ustu olsaydı, DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kacınılmazdır. Modemin fişini cekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi acın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gorduğunuzde bilgisayarınızı acın. Bağlantınız yenilenmiş ve gecerli bir İP aldığınızı goreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yukseltmeniz ise kokten cozumdur.
17) Windows XP kurduğumdan bu yana bircok IE guncellemesi yapmıştım. XP'yi yeniden kurduğumda, IE icin bu guncellemeleri yuklemek icin daha kolay bir yol var mı?
Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer icin şu gune kadar cıkartılan tum guncellemeleri tek
bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz guncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz: http://www.microsoft.com/windows/ie/default.mspx
18) Windows ME uzerinde lE'yi her actığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl cozebilirim?
Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tumuyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 surum numaralı derlemesine ihtiyac duyuyor fakat sizin yuklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda surumu daha yeni bir internet Explorer paketi ile guncellerseniz, sorun giderilecektir.
19) Windows 98 SE calıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem acılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
Bilgisayarın oncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun icin Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seceneğini secip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Guvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Calıştır'ı secin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Acılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıcta calıştırılan yazılımların listesini goreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek cıkın.
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem cozulecektir.
20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution or color depth and try again' hatası verdi.
Problem buyuk olcude yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Oncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi calıştırmayı deneyin. Yazılım calışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun cozulecektir. Bu işe yaramazsa, bir onceki problemdeki adımları izleyin. Boylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.
21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yuklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz calışıyor. Bunu nasıl hallederiz?
İlk olarak ekran kartı surucunuzu guncelleyin. Sorun cozulmezse, 'Bilgisayarım' simgesi ustune sağ tuşa tıklayın, 'Ozellikler'i secin ve acılan pencereden Performans sekmesine gecin. Dort kademeli hızlandırıcı barını oncelikle bir kademe duşurup sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha duşuk kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayarı duşurmek ya da kapatmak ekran kartınızın bircok ozelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.
22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları acmaya calıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum.
Bu sorun coğunlukla popup reklÂmları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır.
Yapmanız gereken, IE Araclar monusu icinden internet seceneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden cıkartı seceneğini işaretlemek. Tum acık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden calıştırdığınızda sorun cozulecektir.
23) Bu Messenger programının acılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı?
Messanger'ı kaldırmak icin Başlat'tan Calıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam, tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını aratarak kullanabilirsiniz:
http://www.microsoft.com
24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. Windows XP yuklesem, ama bunu sadece birinci bolumde yapsam, yani sadece orayı j NTFS'e donuştursem, XP acılınca Win32 dizinleri de gorur mu?
Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mumkun. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer duşunceniz NTFS'in daha guvenli olduğu ise, evet haklısınız; tumuyle NTFS'e gecmenizi oneririz.
25) Sorf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin icindeki dosyalar gorunuyor. Bu dosyaların kopyalamaları ya da silmeleri mumkun mu?
Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki duğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gosterilmesi, ancak bunu sadece siz gorebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başka biri goremez. Yine de icinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro http://www.zonelabs.com gibi bir kişisel guvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı oneririz.
26) Windows 98 uzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Acılışta 'error:
Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum.
Ses kartınızın Sound Blaster 16 emulasyonu yapabilmesi icin gerekli dosyaların yuklenmesinde hata var. Aslında cok eski DOS oyunları oynamadığınız surece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı secin. Uzerine cift tıklayarak Properties (Ozellikler) sayfasını acın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seceneğini secin ve OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB 16 emulasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.
27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?
Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gercek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gercek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye calışır. Talebi kendisi karşılayamazsa, gercek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları onbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği icin karar size kalıyor.
28) Ben ses kayıt edebilen ve calabilen bir program arıyorum.
Size dbpoweramp isimli programı rahatca onerebiliriz ( http://www.dbpoweramp.com ).
Bu program, pek cok ses formatını birbirine donuşturebiliyor ve ceşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Muzik dosyalarını calmak icin, dBpowerAMP Audio Player'ını http://www.dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm ya da WinAMP'ı ( http://www.winamp.com/) kullanabilirsiniz.
29) Tum masaustumun ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum.
Monitorden AVI formatında goruntu kaydetmek icin HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı : http://www.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; boylece bir sure deneyebilirsiniz.
30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun icin hangi yazılımı kullanabilirim?
Mpeg dosyalarını birleştirmek icin Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı cekebileceğiniz adres şu: http://member.newsguy.com/~theprof/Readme.html
COK yararlı bilgiler olduğuna inanıyorum 500. mesajımda bu oldu hepinizi cok seviyorum.İYİ FORUMLAR
Clarsa...