Mac OS X’in Onemli Avantajları

1- Mac OS X Unix tabanlı olması sebebiyle ciddi bir farklılığa sahip Bu ayrıcalık sistemin guvenliğini en ust seviyeye cıkarıyor Her şeyden once bu sayede Mac OS X hakkıyla coklu gorev (multi tasking) yerine getiren ilk Macintosh işletim sistemi olma ozelliğini kazandı Mac OS X’te her dosyanın, uygulamanın kullanılma, okunma ve guncelleştirilme hakları vardır Bu da Mac OS X’i temelinden on yuzune kadar cok kullanıcılı bir işletim sistemi haline getiriyor
2- Mac OS işletim sistemlerinin Windows’a gore daha sağlam olduğundan her seferinde bahsediyorsak da Mac OS 9’da bazı sorunların yaşandığı bir gercek Mac OS X’te sağlamlık derecesi ciddi oranda artırılmış Ozellikle bellek yonetiminde ciddi ilerlemeler kaydedildiğini gormek mumkun Son derece kuvvetli ve bağımsız bir bellek yonetimi var Orneğin Mac OS 9’da calışan bir program nedeniyle işletim sistemi kilitlendiği anda is bitimine zorlamak gerekiyordu Coğu zaman bu işlem işe yaramadığı icin makinenin tekrar başlatılması gerekiyordu Cunku eğer tekrar başlatılmazsa bir sure sonra aynı sorunla tekrar karşılaşılıyordu Ancak Mac OS X’te tum bu sorunlar cozuldu
3- Tum bilgisayarlar uzun sure işlem yapmadığınızda elektrik tasarrufu icin uyuma moduna gecer Fakat Mac OS 9’da bilgisayar uyuma moduna gectikten sonra tekrar acılmayabiliyor, bu yuzden de yeniden başlatmak gerekebiliyordu Bu sorun da Mac OS X’te cozuldu ve simdi daha sorunsuz calışabilme olanağı var Herhangi bir program istenilen anda iş bitimine zorlanabilir Programlardan biri cakıldığı zaman veya uyuma moduna gecildiği anda da Mac OS X kullanıyorsanız sorun yasamıyorsunuz
4- Mac OS 9’da hangi programlara ne kadar bellek ayrılması gerektiğine manuel olarak kullanıcı karar veriyordu Bu kullanım verimli sonuclar vermiyordu Mac OS X bunu otomatik olarak gercekleştiriyor Kullanıcının yerinize optimizasyon yapıyor ve bellek yonetimini kendi kendine hallediyor Sistemin Unix cekirdeğini oluşturan Darvin Pre-emptive Multi-tasking mimarisi sayesinde sistem kaynaklarının uygulamalar tarafından gereksiz yere meşgul edilmesi engelleniyor Artık CD yazarken veya Photoshop uzerinde ağır bir efekt calışırken işlemin bitmesini beklemek zorunda kalınmıyor
5- Bugune kadar Mac OS işletim sistemlerini kullanırken PC’lerle haberleşmek icin dışarıdan yazılım yuklemek gerekiyordu Mac OS X’te ise durum boyle değil Bilgisayarınızı acar acmaz network’e bağlı olan PC’leri de gorebiliyorsunuz Network ozellikleri, Mac OS X’in en cok goze carpan yanlarından biri olarak karşımıza cıkıyor Mac OS X Apple Talk desteğine sahip olarak geliyor Fakat Network ozellikleri tamamen TCP/IP protokolu uzerine kurulmuş durumda Bu Mac OS X’in Network mimarisini cok daha sağlam ve tutarlı kılıyor Mac OS X smb (samba) ve nfs dosya desteğini sunarak bağlanamayacağı sistem olmadığını gosteriyor Boylece Windows tabanlı PC’lerin olduğu bir Network uzerinde direkt bağlantı sağlanabiliyor Bunun icin DAVE veya PCMacLAN gibi ucuncu parti cozumlere de ihtiyac kalmıyor
6- Yine nfs desteği sayesinde Unix ya da Linux serverlara kolayca bağlanılabiliyor Tum ağ ayarlarını (TCP/IP, Apple Talk, Modem, PPP gibi) ise tek bir sistem panelinden ayarlanabiliyor Bu yeni ağ ozelliklerini kullanmak icin ise Sistem 9 alışkanlıklarımızdan vazgecmek gerekiyor Artık “Secici” diye bir şey yok Bunun yerine sadece Network ağlarını keşfeden “Connect to Server” komutu var Tum yazıcı secimi ve ayarlarını belirleyen bolum ise “Print Center” adli uygulama yazılımı oldu
7- Mac OS X’in bir diğer avantajı Colorsync’e verilen desteğin artırılması Bu sayede monitorde gorduğunuz renklere cok yakın cıkışlar alabiliyorsunuz
8-Apple, Mac OS X’in cıkmasıyla birlikte Java2’yi işletim sistemi ile birlikte sunan tek uretici konumuna geldi Java’nın en belirgin ozelliği, yazılan bir kodun işletim sisteminden bağımsız olarak farklı platformlarda calıştırılmasıdır Mac OS X Java Virtual Machine aracılığıyla hazır Java uygulamalarını calıştırırken, diğer taraftan Java derleyicisi bir ortam sunarak Java uygulaması geliştirilebilen bir bunyeye sahip olarak geliyor Java’nın SWING adli eklentisi ise yazılan bir Java uygulamasının uzerinde calıştığı işletim sisteminin ozgun (native) yazılım olarak gorunmesini sağlıyor Yani bir Java uygulaması Windows altında gercek bir Windows uygulaması olarak calışırken, ayni uygulama OS X altında ozgun bir yazılım olarak calışıyor Program geliştiricilerinin daha cok ilgi gostereceği Mac OS X uzerindeki Java desteği, normal Mac kullanıcıları icin ise Internet’te gezinirken Mac OS 9 altında karsılaştığımız MRJ Java uyumsuzluklarının sonu demek oluyor Bağımsız kullanıcılar tarafından yazılan Java uygulamalarının arşivinden guzel programları indirip keyfini surmek ise cabası
9- İstediğiniz font alfabesini Mac OS X’te goruntuleyebilme şansına sahipsiniz Bu da OS X’in Unicode desteği sayesinde oluyor
10- Yeni mimaride iki boyutlu grafikler ozgun PDF desteği sunan Quartz tarafından yonetiliyor Artık PDF dosyaları oluşturmak, yazıcıya baskı gondermek kadar kolay OpenGL ise hızlı uc boyutlu modellemeyi Macintosh ortamına taşıyor Boylelikle uc boyutlu modelleme yapmak ve oyun oynamak, yeni işletim sisteminde cok daha zevkli hale geliyor.
ALINTIDIR.YORUM LUTFEN
İYİ FORUMLAR