Kadýköy Rasim Paþa Mahallesi Hayrullah Efendi sokakta bulunan Nurcan Apartmaný kentsel dönüþüm kapsamýna alýnarak belediye ekipleri tarafýndan kontrollü þekilde yýkýldý. ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu, Kadýköy Belediye Baþkaný Þerdil Dara Odabaþý ve KÝPTAÞ Genel Müdürü Ali Kurt da yýkýmý takip etti.

"YAPI ÖMRÜNÜ TAMAMLAMAYA YAKIN ÇOKÇA YAPI VAR"

Ýmamoðlu gündemlerinin büyük bölümünün depremle ilgili olduðunu belirterek, "Kadýköy'ün belki de en riskli alanlarýndan, bölgelerinden birisindeyiz. Çünkü burada çok eski binalar, yapý ömrünü tamamlamaya yakýn çokça yapý var. Bu tür yerlerde etkin oluyoruz. Ýnsanlar güven duyamadýklarý için uzlaþamýyorlar. Burada KÝPTAÞ'ýn güvencesini ve gücünü hissettirdiði alanlara giriyoruz. Geçen yýldan beri aslýnda düðmeye bastýðýmýz ve Ýstanbul yenileniyor diye ortaya koyduðumuz bir karakter. Burada aslýnda bir simge olmak istiyoruz. Yani bizim bahsettiðimiz iþte arkadaþýmýn dediði '1 ay içinde, bir buçuk ay içinde, 2 bin 300 yapýya çýkacaðýz' dediði sayý 3 yýlda ortaya koyduðumuz bu kabiliyet, geçmiþ 20 yýlda dahi bu kadar eski binalar yýkýlýp yerine yapýlmamýþtý. Ama bu sayýlar dahi ne kadar minik sayýlar olduðunu dünde söyledim. 19 kurum muhatap bu konularda. Herkes bir tarafýndan çekiþtirirse, herkes baþka türlü algýlarla süreci yönetirse bu süreç gerçekten baþarýya eriþmez" dedi.

Ýlginizi Çekebilir "GERÇEKTEN ÝSTANBUL'UN GÜÇLENME ÞANTÝYESÝ OLUR"

Ekrem Ýmamoðlu, "Yapý sektörünün motivasyonu, finans sektörünün motivasyonu, ilçe belediyelerinin motivasyonu, büyükþehir belediyesinin her kurumun ana motivasyonu bu olduðu takdirde inanýn Ýstanbul bir anda ciddi anlamda þantiyeye döner. Ama bu bir rant þantiyesi olmaz. Gerçekten Ýstanbul'un güçlenme þantiyesi olur. Bundan da herkes memnuniyet duyar. Bakýn az önce arkadaþýmýn söylediði, 'uzlaþtýk, boþalttýk, boþaltýyoruz' dediði sayýyla 2 bin 300 baðýmsýz bölüm dediðiniz aslýnda neyi ifade ediyor biliyor musunuz? Türkiye'nin ortalamasýna baktýðýnýzda ya da Ýstanbul'un yaklaþýk ortalamasýna baktýðýnýzda ki bunlarýn çoðunluðu aile yuvalarý 10 bin insan aslýnda. Yani 10 bin insanýn Allah korusun iþte bir depremde bu tür yapýlarda yakaladýðýnda 10 ilimizde neler yaþadýk, hangi trajik ortamlarla karþý karþýya kaldýk ortada. Ýnsanlar 'Ýstanbul Yenileniyor' kampanyamýza eþlik etsinler. Yapýlarýn hýzlý taranmasý konusunda çok hýzlý hareket edeceðiz. Elimizden gelen en hýzlý þekilde sahada ekiplerimizi arttýrarak bu iþi etkin hale getireceðiz" diye konuþtu. Ýmamoðlu gazetecilerin bakanlýk tarafýndan açýklanan Anadolu yakasý ve Avrupa yakasýnda iki rezerv alaný belirlediðinin sorulmasý üzerine, "Ben, bu süreçte depremle ilgili meseleleri konuþurken, insanlarýn bir seçim vaadi diline bu iþi dönüþtürmemesini, özellikle defalarca aktardým. Þimdi bu, bir seçim vaadi dili. 1,5 milyon konutu hangi rezerv alana taþýyacak, Bileniniz var mý? Yani 4,5 milyon insan. Ben nerede olduðunu böyle bir rezerv alanýn bilmiyorum" þeklinde konuþtu.