Milli Eðitim Bakaný Mahmut Özer ÝLEM (Ýlmi Etüdler Derneði) ve Konya Büyükþehir Belediyesi'nin katkýlarýyla hazýrlanan 'Ýslam Düþünce Atlasý' tanýtým törenine katýldý.

'NASIL BÝR GÜZERGAH ÝZLEYECEÐÝMÝZE KARAR VERME AÞAMASINDAYIZ'

Haliç Kongre Merkezinde gerçekleþen törende konuþan Bakan Özer, "Milli Eðitim Bakanlýðý'nda son 20 yýlda yapýlanlarý tabii her bakan çok keyifle anlatýr. Nereden nereye geldik? Ama bu çok kýymetli bir þey. Eðer kültürel kodlarla temas etmek istiyorsak, onlarý tekrar yorumlamak istiyorsak eðitimle temas etmemiz lazým. Onun da en önemli yollarýndan bir tanesi okullaþma oranlarý. Eðitimle genç çað nüfusumuzun ne kadar temas ettiði. 2000'li yýllarýn baþýnda,1950'lerden falan bahsetmiyoruz ya. 2000'li yýllarýn baþýnda ilkokul hariç eðitimin tüm kademelerindeki okullaþma oranlarý yüzde 50'nin altýndaydý. Beþ yaþtaki yüzde 11, ortaöðretimdeki yüzde 44, yüksek öðretimdeki net okullaþma oraný yüzde 14. Yani baþörtüsü yasaðý var, katsayý uygulamalarý var, eðitim önünde dünya kadar antidemokratik engel var. Toplumsal deðerlere, toplumsal taleplere duyarsýz olan tam tersine vektörel olarak dýþarý dönük ve þekillendirmeye dönük bir manipülasyonun olduðu bir süreç var. Eðitim sisteminde daha yeni yeni okullaþma oranlarý yüzde 95'lerin üzerine gidiyor. Tüm yasaklar antidemokratik uygulamalar ilk kez kaldýrýlýyor. Yeni, artýk biz nasýl bir güzergah, nasýl bir yol izleyeceðimize karar verme aþamasýndayýz" diye konuþtu.

'SADRETTÝN KONEVÝ'YÝ, MOLLA FENARÝ'YÝ, FAHRETTÝN RAZÝ'YÝ TARTIÞABÝLMEMÝZ LAZIM'

Konuþmasýnýn devamýnda Bakan Özer, "Tüm konuþmacýlar, akademisyenlerle ilgili konuþtu. Akademisyenlerin yapacaðý bir þey yok. Bir kere akademik dünyayla ilgili en önemli sýkýntýlardan bir tanesi bilimsel üretim yok. Ýkincisi bilimsel üretimin yapýldýðý zemin bizim zeminimiz deðil. Yani meydan okuyucu bir sürecin içerisindeyiz. Hem üretim kapasitemizi artýrmamýz lazým ama kendi zeminimizi buraya taþýyýp kendi iþte Sadrettin Konevi, Molla Fenari'yi, Fahrettin Razi'yi tartýþabilmemiz lazým ama bir alan için deðil, hepimizin konuþabilmesi lazým. Molla Fenari'yle ilgili ben bir eser aradým, bulamadým. Bir doktora tezi bulabildim sadece. Onun için Ýhsan Fazýloðlu hocam diyor ki 'Medeniyet, tasavvuf medeniyetinin envanteri yok'. Onun için bu yolculuk bu anlamda envanterinin çýkartýlmasý, açýlmasý, konuþulabilmesi anlamýnda çok kýymetli. Onun için ben emek veren herkese çok teþekkür ediyorum. Gerçekten çok heyecan verici bir proje" dedi.

Konuþmasýnýn ardýndan Bakan Özer'e hediye takdim edildi. Program daha sonra sona erdi.

Ýslam Düþünce Atlasý, 200'den fazla yazar, uzman ve akademisyen tarafýndan hazýrlanan Ýslami düþünce ve gelenekleri tarihi süreçte filozoflar, önemli kiþi ve bilim adamlarý üzerinden öðreti ve ekolleri ele alarak anlatan, web ve kitap projesidir.