Yine de 5 yıldır mevcut olan bu kavramı bir cok arkadaşımın duymadığını varsayarak bu konuyu acmaya karar verdim.
Uzun bir yazı olacak. İtiraf ediyorum. Bu nedenle fazla zamanınız yoksa, bookmarkınıza ekleyip, geniş bir zamanınızda okuyun derim ben. Araştırmalarım ve bir cok kaynaktan ceviriler sonucunda ortaya cıkmış bu yazıyı kullanmak isterseniz, iyineti kaynak gostermek zorundasınız.
2006 yılında Rohit Bhargava ilk defa SMO yani Sosyal Medya Optimizasyonu kavramını ortaya attı. SMO'nun konsepti: web sitesini sosyal ağlarda populer yapmak ve bloglarda, forumlarda, bazı haber ağlarında sık bahsedilir hale getirmekti. Seo uzmanı Danny Sullivan'ın daha sonra yaptığı acıklamalarına gore Bhargava'nın eski Sosyal Medya Optimizasyonu yontemi 5 ana kurala dayanıyordu:
1-Sitenize verilen linklerin sayısını arttırın.
2-Tagging (etiketleme) ve Bookmarking (imleme) olaylarına onem verin.
3-İnsanları sitenize bağlantı vermeye teşvik etmek.
4-İceriğinizi daha fazla ulaşılabilir yapın (videolar, ebook, pdf, slaytlar vb aracılığı ile)
5-Mashup teşviki. (Mashup cok geniş bir konu, youtube'un embed kullandırması orneği gibi)
Bunlar Bhargava'nın SMO icin onerdiği ilk kurallardı. Bazıları gunumuzde gecerliliğini yitirdi. Bhargava kendisi de bunun farkına vardı ve gectiğimiz yıl kendi maddelerini guncelledi ve SMO'nun yeni kurallarını yazdı. Burada:
SMO'nun Yeni Kuralları
1-Paylaşılabilen icerik yapın: Her kes her şeyi paylaşmıyor, iceriğinizde paylaşılmaya değer bir şeyler olmalı.
2-İceriğinizi kolay paylaşılabilir yapın: Hani bazı widgetler var onları ekliyoruz, işte ondan bahsetmiş.
3-Linklerle daha sıcak ilişkide bulunun: Bunu boyle cevirdim, ama sanırım cok anlaşılır olmadı. Acıklamama izin verin, mesele ben Okan'ın linkini ekledim, bir anlamda onunla bağ kurdum, o benim bloguma uğrar, ben onun bloguna uğrarım, bir şeyler yazarım, yani sıcak bir bağ kurmuş olduk.
4-Aktif paylaşımlar yapın: Mesela sitemle ilgili bir slayt hazırladım, bunu sosyal ağda paylaştım, bu aktif bir paylaşımdır. Yada video yanıtımlar ve bunun gibi şeyler.
5-Mashup teşviki. Yine geldik bu mashupa yukarıda kısaca bahsetmiştim.
Aslında bu ana kurallların dışında Bhargava sık sık SMO konusuna değindi. Acıklamaların kısaca ozeti şuydu: samimi ve durust olun, sıcak iletişimlerde bulunun ve ortamı gozlemleyin. "SMO - sosyal ağlardan gelen ziyaretcileri cekmeyi amaclayan onlemlerin butunudur." şeklinde bir tanım yapsak sanırım doğru olur.
Tabii Rohit Bhargava SMO'nun tek adamı değildir. İlk olduğu icin ondan bahsetmek istedim. Daha sonra girişimci blogcu Ben Elowitz online pazarlama stratejilerini geliştirip SMO olarak kullanılabileceğini onerdi.
SMO ve SEO arasında bir fark var mı diye soracak olursanız;
Arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya optimizasyonu temel prensiblerini karşılaştırarak bir sonuca varabiliriz. once sayfa ici optimizasyondan bahsedeyim:
SMO Temel Prensipleri:
1-Okunaklı ve guzel resimli icerik: Metin kolay okunaklı ise ziyaretci ilk paragraftan sonra browseri kapatmıyor. (Kullanıcı dostu SEO isimli daha once bu forumda paylaştığım yazı ile bağlantılıdır)
2-Biribirleri ile bağlantılı makaleler: Biz aslında SEO olarak bunu yapıyoruz. Sayfa sonuna "bu konu ile ilgili ayrıca şunları da okuyun" gibisinden bir şeyler yazıyoruz, boylece ziyaretcinin ilgisini cekip sitede/blogda daha fazla kalmasını sağlıyoruz.
3-Gereksiz oğelerin sayfada kullanılmaması: Benim de eskiden yaptığım sitelerde var, kullanıcının dikkatini cekmek icin sayfalara cicekler bocekler yerleştirmişim, aslında ziyaretcinin dikkatini iceriğe cekmek gerekir. Bocekleri kaldırıyoruz. Ayrıca kullanıcıyı bir şeylere zorlamayın. Mesela; yazıları oylama gibi.
4-Gerekli oğeleri gorunur yerlere yerleştirme: Gereksizleri kaldıralım dedik. Bir de gerekliler var, nedir; RSS Abonelik, Blogun en populer makaleleri.. gibi. Bu oğeleri gorunur bir yerelere yerleştireceğiz. (biliyorum orada adsense kodlarınız var
5-Pararlel bilgi akışı: Ana iceriğin yanısıra tavsiye edilen yazılar gibi. Ziyaretci sayfaya geldi, ama icerik veya resimler ilgisini cekmedi, gitmeye calışıyor, işte bu sırada yandaki tavsiye bağlantıyı gorup tıklıyor ve sitemizde daha fazla kalıyor.
6-Eklentiler ve widgetler: Yorumlar onemlidir mesela. Aynı zamanda arkadaşına oner gibi bir şeyler, bookmarking vb. eklenebilir. Ama abartmadan.
Sosyal medya ve Blog ortamlarında sitenizin iyi tanıtımı icin kriterler
1-Sık guncellenen icerik: Ziyaretcileri sitenin kendisi değil sağladığı icerik ceker. Statik icerik bir sure sonra sıkıcı hale gelmeye başlar. Hep aynı, hep aynı.
2-Ozgun icerik: Burada ozgun rewrite olayı değil. Ziyaretci icin ozgun olmak onemlidir, arama motoru icin ozgun olmak zaten cok kolaydır. Ayrıca copy paste icerikli bloglara bir sure sonra ziyaretci ilgisi azalacaktır. (gelir icin yapılmış kısa omurlu siteleri bu konu haricinde tutuyorum)
3-Tematik icerik: Dobermann kopeğiniz olan jerry'den bahsediyorsanız (aslında bahsetsem mi ki bu kopekten sonunda) butun kopek ve dobermann sahipleri blogunuzun takipcisi olabilir.
4-En az 5-7 paragraftan oluşan yazı: Cok goruyorum 100 kelimelik makaleleri. Aramalarda boyle bir siteye denk gelirsem bir daha uğramamayı tercih ediyorum. Bana gore kaliteli bir blog yazısı en az 5 paragraftan oluşmalıdır. Ve sadece bana gore değil.
5-İlgi cekici icerik, ansiklopedik bilgi değil: Yayınladığınız yazılar ansiklopedik bilgi niteliğinde olursa ziyaretciler yorumlayamazlar, odev vs konularına girmiyorsa sıkıcı bulabilirler, konular ilgi cekici ve ziyaretci kitlesine yonelik olmalıdır.
6-Yazarın web ziyaretcilerine uygun yazı yazma yeteneği: Eğer yazınız guzel değilse, sık hatalar yapıyorsanız kendinizi bir az geliştirmelisiniz. Gelen ziyaretciler gozlerini rahatsız eden sık hatalar gormek istemezler.
SMO'da da SEO'da olduğu gibi sayfa ici ve sayfa dışı optimizasyon konuları var. Sayfa dışı optimizasyon kavramı cok uzun olduğu icin onu daha sonraki yazılarıma bırakıyorum. Yazdıklarımız coğu bildiğimiz, ama uygulamadığımız şeyler. Yazımı dikkatle okuduysanız sizden artık ilgi cekici, guzel, kaliteli bloglar bekliyorum. Benim de artık kendi kişisel blogumu yazmamın zamanı gelmedi mi sizde?
[Onay]Eif[/Onay]