Arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen webmaster arkadaşlar, coğrafi hedef yapılandırmalarının onemini muhtemelen bilmektedir. Bu makalemde "coğrafi hedef yapılandırması" hakkında bilgiler vermeye calışacağım.
Google arama motoru, bir web sitesi belli bir coğrafi bolgeyi (veya kitleyi) hedef alıyorsa bunu bilmek ister. Bunun nedeni ise diğer bolgelerden yapılan arama sonuclarını iyileştirmektir. Bunu da şu şekilde acıklamaya calışayım. Ben İzmir'de oturuyorum ve evime pizza sipariş etmek istiyorum. Fakat yakın cevremde pizzacı varmı yokmu, varsa telefon bilgilerini bilmiyorum. Bu konu hakkında bilgi edinmek icin google'a pizza / eve pizza siparişi vb. gibi aramalar yaptım. Fakat karşıma İstanbul, Ankara ve(ya) diğer şehirlerde hizmet veren pizzacıların siteleri cıktı. (aranılan kriter ulkeler bazındada olabilir) Doğal olarak google'da yaptığım bu arama sonucunde istediğim sonucu bulmakta zorluk cektim. İşte bu gibi durumlar icin Google sitelerinizden coğrafi hedef yapılandırmasını yapmanızı ister. Boylelikle kullanıcıya daha iyi sonuclar goruntulerken, web site ve sahiplerini hedef kitlelerine ulaştırır.
Google coğrafi hedef ayarını gercekleştirmeyen siteler icin bazı default varsayımları uygulamakta. Orneğin domain adresinizde ulke adı uzantısı varsa (.com.tr, .gen.tr, .co.uk, .co, .de, vb.) sitenizi temsil ettiği ulke sonucları ile ilişkilendiriyor. Domain adresiniz .com .net .org gibi global domainse, serverınızın ip adresine bakarak yer aldığı coğrafya ile ilişkilendiriyor. Fakat siz Turk kullanıcılarına hitap ediyor ama servis sağlayıcınız yurtdışında. Yani web sitenizin ip adresi (barındırılan server) yurt dışı olarak goruntuleniyor. İşte bu gibi durumlarda yardıma Google Webmasters Tools icerisinde yer alan "Coğrafi hedef" ayar yapılandırması koşuyor. Coğrafi hedef ayarlarını, hitap ettiğiniz ulke olarak ayarladığınızda, google ip adresini gozardı ediyor ve sizin ayarladığınız ulkeyi hedef alarak sonuclarda goruntuluyor. Sadece ip adresi dedim cunku ulke duzeyinde bir domaine sahipseniz (com.tr gibi), Google zaten domaininizin temsil ettiği ulke ile sonucları ilişkilendirmiştir. Yani global bir site acıcaksınız, ulke uzantısına sahip domain tercih etmemeniz gerekiyor! Ek olarak eğer evrensel bir yayın yapmak istiyorsanız, bu gibi durumlarda "Coğrafi Hedef" ayarı yapmamanız gereklidir.
"Coğrafi Hedef Yapılandırması"nı gercekleştirmek icin oncelikle google hesabınız ile oturum acmanız gerekli. Webmasters Tools sayfasına girdikten sonra sol menuden "Site Yapılandırması" nı tıklayın ve ardından "Ayarlar" bağlantısını tıklayın. Karşınıza gelecek sayfada yer alan "coğrafi hedef" bolumunden "Şu konumdaki kullanıcıları hedefle:" icerisinde yer alan ulke listesinden, web sitenizin hitap ettiği ulkeyi secin ve kaydedin. Kaydetme işleminizi gercekleştirdikten sonra yapmanız gereken başka birşey yok.
Kaynak : Google Coğrafi Hedef Yapılandırması
Coğrafi Hedef Yapılandırması
Google Optimizasyon0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Coğrafi Hedef Yapılandırması