Ne yaparsanız yapın arama motorlarında başarılı olamadığınızı hic hissettiniz mi? Bunun temel nedeni muhtemelen SEO uygulamalarınızı yanlış yapmanızdan kaynaklanmaktadır. Bir başka sebebi ise rekabetin gercekten de yoğun olması olabilir. Fakat rekabet cok yoğun değilse rakiplerinizi analiz ederek SEO calışmalarınızda başarıya ulaşabilirsiniz.
1. SEO rakiplerinizi bulunuz
Eğer rakiplerinizin kim olduğunu bilmiyorsanız onları analiz edemezsiniz. Rakiplerinizi tanımlamanız reel iş dunyasında kolaydır. Reel dunyada rakipleriniz mağazaları ve şirket binaları ile oradadırlar. Onları kolayca tanımlarsınız. Fakat online dunyada rakiplerinizi tanımlamanız cok da kolay olmayabilir. Temel olarak rakipleriniz onemli anahtar kelimelerinizi veya uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi (long tail keywords) yazdığınızda arama sonuclarında ust sıralarda olanlardır. Rakiplerinizin listesi uzayıp gidebilir. Bu listede en yukarıda olanları rakipleriniz olarak kabul edebilirsiniz.
2. Rakiplerinizin sitelerini ziyaret edin ve bu siteleri analiz edin
Rakiplerinizi tanımlamanızı takip eden adım onların sitelerini ziyaret ederek analiz etmektir. Eğer rakiplerinizin siteleri profesyonel olarak tasarlanmışsa, cok miktarda iceriğe sahipse, icerikleri kaliteli ise, statik veya dinamik URL kullanıyorlarsa rakiplerinizi izliyor olmanız onemlidir. Bu turde basit bir inceleme rakiplerinizin Web ’deki varlıklarının ne kadar profesyonel olduğu hakkında size bircok bilgi verecektir. Bu bilgi aynı zamanda rakiplerinizin arama motorlarındaki sıralamalarının nedenleri hakkında acıklayıcı olacaktır.
3. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri analiz edin
Anahtar kelimeler, SEO başarısı elde etmede her zaman icin en onemli faktor olmuştur. Dolayısıyla rakipleriniz anahtar kelimeleri doğru olarak kullanıyorsa arama sonucu sıralamasında daha iyi bir konumda olacaklarını tahmin edebilirsiniz. Rakibinizin kullandığı anahtar kelimeleri tahmin etmekte gucluk cekebilirsiniz. Ayrıca tahmin ettiğiniz en onemli anahtar kelimeler dahi onların listelerinde olmayabilir. Bu noktada sizin anahtar kelimelerinizi kullanıp kullanmadıklarını kontrol edin. Hic yoktan iyidir.
Alternatif olarak, normalde kendi siteniz icin de kullanabileceğiniz site icindeki kelimelere gore en iyi anahtar kelime bulma araclarını, rakiplerinizin sitelerinde kullanmış olabilecekleri anahtar kelimeleri bulmak icin kullanabilirsiniz(ornek; Website Keyword Suggestion). Bu aşamada kendi siteniz icin atlamış olabileceğiniz bircok anahtar kelimeyi de keşfedebilir ve bu anahtar kelimeleri kendi sitenizi optimize etmek icin kullanabilirsiniz.
Ayrıca rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelerinin sıklığını da kontrol etmelisiniz. Keyword Density Cloud bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında anahtar kelimelerin kullanım yerlerini de kontrol edin: başlıklar, metataglar, image taglar, URL vs gibi.
4. Rakiplerinizin backlinklerini kontrol edin
Backlinkler iyi SEO sıralamasının bir diğer belkemiğini oluşturmaktadır. İşte bu yuzden rakiplerinizin backlinklerini etraflıca incelemeniz gerekir. Sayılarına, kaynaklarına ve bağlayıcı tekslerine vs. bakınız. Rakiplerinizin bağlantılarından kendiniz icin fikirler de elde edebilirsiniz. Backlink analizi icin şu aracları kullanabilirsiniz. Backlink Anchor Text Analysis ve Backlink Summary.
5. Diğer SEO faktorlerini kontrol edin
Anahtar kelimeler ve backlinkler onemlidir, fakat herşey değillerdir. Bunlardan başka rakiplerinizin sayfa olarak onemi gosteren Google ’daki Page Ranklerini de kontrol etmelisiniz. Rakiplerinize ait sitelerin arama motorlarında indekslenen sayfa sayıları da onemlidir ve kontrol edilmelidir.
6. Rakiplerinizin sosyal medyadaki varlığını değerlendirin
Sosyal medya internet trafiğinin bir siteye akmasını sağlayan onemli bir işleve sahiptir. Bu yuzden rakiplerinizin sosyal medyadaki varlıklarını kontrol etmeniz onemlidir. Fakat, bu kontrolu yapmak ne yazık ki kolay değildir. Yine de sosyal imleme sitelerinden araştırmaya başlayabilirsiniz. Rakiplerinizin bu sitelerde postlarının olup olmadığına ve ne kadar populer olduklarına bakınız. Twitter ve Facebook iki buyuk internet trafiği kaynağıdır. Dolayısıyla buralarda rakiplerinizin, varsa eğer, profillerini incelemeniz bu konuda size fikir verecektir.
7. Rakiplerinizin PPC (Tıklama başına odeme) reklamlarını analiz edin
Bircok işletme PPC reklamlarının kaliteli trafiği SEO ’ya gore daha ucuz ve etkin bir şekilde cektiğinin farkına varmıştır. Google Adwords, PPC reklamları icin tercih edilen bir uygulamadır. Google haricinde bu turden PPC reklamının verileceği kaynaklar olsa da Google bu konuda son derece ileridir ve rakiplerinizin reklamlarına kıyasla size ait reklamların ne kadar iyi calıştığını gosteren Analyze Competition aracını sunmaktadır.
Rakiplerinizi izlemek asla bitmeyecek bir cabadır. Bu makalede belirtilen tum oneriler son derece zaman alıcı uygulamalardır. Fakat cevrenizdeki dunya hakkında fikirsiz kalmamak icin zamanınızı harcamalı ve analizlerinizi yapmalısınız. Rekabette rakiplerinizi gecemeseniz bile kesinlikle onlardan oğrenecekleriniz olacaktır. Bu da SEO cabalarınızın daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Makale ceviridir: Safiye Tıngır'a teşekkurler.
Rakiplerinizi Analiz Edin
Google Optimizasyon0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Rakiplerinizi Analiz Edin