Merhaba değerli arkadaşlarım, yeni bir makalemle daha karşınızdayım. Elimden geldiğince farklı konulara sağlıklı makale hazırlamayı ve derlemeye calışıyorum.
Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Backlink denilince aklımıza, bir kelime veya kelime obeğine verilmiş direk bağlantı gelir. Backlink, site yoneticilerinin kendi siteleri dışındaki sitelerden aldığı linklerdir.
Backlink, bir sitenin referans değerlerini belirlemekte kullanılan onemli bir faktordur. Ayrıca optimizasyon calışmalarında da onemli bir yere sahiptir.
İyi bir backlink değeri, sitenizinde kelime bazlı değerini yukselteceğinden arama sonuclarında bulunduğunuz konumdan daha iyi bir konuma getirebilir.
Yukarıdaki maddelerin doğrultusunda, site sahipleri icin baclink' in onemi buyuktur.
Bu kısmı dikkatli okumanızı oneriyorum.
Web ortamında backlink adı verilen referansların, gercek hayatımızda da yeri bir hayli buyuktur. Ornek vermek gerekirse: "Ahmet ben X mağazasını cok beğendim, fiyatları gayet uygun ve urunleri gayet kaliteli." şeklinde bir onerme yaptığında, Ahmet adlı sanal kişimizin kafasında inceleme & satın alma isteği doğacaktır. Ahmet' ten Mehmet' e hesabıyla mağazanın işleri iyileşecektir. Ancak mağaza artık referanslarımı aldım, boyle devam etmeme gerek yok, belirli bir kitleye ulaştım derse her zaman kaybeder. Cunku, başarı "AZİM" ile gelir. Devamlılık ister. Backlink kazanımlarıda aynı şekilde duzenli ve devamlı olarak devam etmelidir.
Sitenizin elbette referansları olmalıdır. Ben bu siteyi beğendim anlamı taşır backlinkler. Ancak iyi link almanın yoluda, sitenizin iyi olmasından geciyor. Cunku backlink almakta yapılan calışmaların sonucudur. Emek verilen evden yemek cıkar cunku. Karşılıklı revizyon icindedir ikisi kısaca. Siteniz ne kadar iyiyse backlinklerinizde o kadar iyidir. Şuanda Google' nin gozdesi olan sosyal medya ile backlink almanız en doğru yoldur. Nasıl mı? Siteniz gercekten ziyaretcilere birşeyler kazandırıyorsa, ziyaretcileriniz bu yazıları kendi sitelerinde veya Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında paylaşacaktır. Bu sayede doğal ve karşlıksız kaliteli backlink kazanırsınız.
Backlink calışmaları yaparken dikkatli davranmalısınız. Google başta olmak uzere "Black Hat SEO" yani siyah şapkalı SEO'ya karşı onlemler alınmaktadır. Bu yuzden arama motorları her gecen gun algoritmalarını değiştirmekte & yenilemektedir.
Backlink Ceşitliliği
Eskilerden de bildiğimiz uzere Caffeine guncelleştirmesiyle, Google backlink calışmalarına yeni bir boyut getirdi. Daha onceden bir siteden alınan backlinkler normal olarak değerlendirilirken, bu guncelleştirmeyle dezavantajlar getirilererek backlink ceşitliliği gundeme geldi.
Site yoneticileri sadece birkac backlink stiliyle sitelerini ust sıralara taşımaktaydı. Artık bu backlink tarzı yarar sağlamaktan cok zarar vermekte. Bunlara Profil Backlink ve Blog Backlink cok iyi bir ornek olacaktır. Daha ince anlatmak gerekirse, aynı turden backlinkler; aynı kişilerin bir mağazayı ovmesi denilebilir.
Fakat bir mağaza ne kadar farklı kişi tarafından ovulurse o kadar popularitesi olur. (Ornek : U.S Polo ASSN , Levi's , Koton, COLIN's v.s v.s) Backlink elde edilmesinde de bu kural gecerlidir. İyi bir sitenin sadece bir kategoride backlink alması ise tutarsızlık yaratacaktır. Oysaki iyi bir sitenin farklı kategorilerden link alması gayet normal olacaktır.
Backlink ceşitliliğinin yanında backlink sıralamasıda onemlidir. Yayına yeni giren bir sitenin bir anda cok fazla backlink alması veya cok kaliteli sitelerden backlink alması bir tutarsızlık oluşturacaktır.
Backlink Calışmalarında İLK ADIM
Websiteniz icin ne zaman backlink calışması yapmaya başlayabilirsiniz?
Yeni bir site faaliyetlerine başlamamışsa veya başlayalı cok az bir sure olduysa, bu sitenin referanslara (backlink) sahip olması beklenmez. Aksi durum tutarsızlık oluşturacağından yeni oluşturduğunuz bir siteye direk backlink calışması yapmanız, arama motorları tarafından algoritmalarının manipule edileceğini duşundurur ve sitenizi filtreyle cezalandırır. Bu nedenle websitenizde icerikleriniz yer tuttuğunda, ziyaretciler gelmeye başladığında backlink calışması yapılmalıdır. Sure bakımındansa minumum 2 ay, maxiumum 8 ay olarak değerlendirme yapılabilir. Bu durum site kategorisine gore değişmektedir.
Backlink Ceşitlilik Sıralaması
Backlink ceşitli şekillerde olabilir. Bir yazı olmaksızın sadece bir kelimeden sitenize bağlantı veya bir yazı icerisinde kelimeye verilen bağlantı da backlink olabilir. Her ikiside sitenize referans olarak geri donecektir ancak bir yazı icerisinde hedef kelimelere verilen bağlantılar her zaman daha değerlidir. Bu nedenle backlink alımlarında yazı olmayan bir sayfadan tek kelimede link almak yerine, onceliğiniz icerik bulunan sayfalardan link almak olmalıdır.
Ozellikle siteniz yeniyse yukarıdaki maddeye dikkat etmelisiniz. Bu şekilde orgulenmiş bir backlink ağı daha doğal bir sureci takip edeceğinden sitenizin filtreye girme riski duşecek ve guclendirme surecinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayacaksınızdır.
Anchor Text Ceşitliliği
Bu konunun detayına girmeden once "Anchor Text" ne demek, onu oğrenelim. "Anchor Text" bağlantının verildiği kelimeye verilen isimdir. Kısacası bir yazı icerisinde link verilerek tıklanılabilir hale getirilen kelime&kelimelerdir.
Gercek hayatımızda da etrafımızdaki kişilerin bir mağazayı ovmesini duşunun. Herkes o mağazayı farklı bir şekilde anlatır. Herkesin kurduğu cumleler ve kullandığı kelimeler birbirinden farklıdır. Kelimelerden link almakta bu şekilde onemlidir. Orneğin: "Bir yazı ile 50 forumda tanıtılmak yerine, 10 farklı yazı ile 50 forumda tanıtım yaptırın."
İnternetteki referans (backlink) edinme yollarıda bu şekilde olmalıdır. Diğer siteler sadece bir kelimeye bağlantı vererek size backlink sağlıyorsa, arama motorları bu durumu yine spam olarak değerlendirir ve sitenizi ceşitli turlerdeki filtre tipleriyle cezalandırır. Bu nedenle linkleri sadece bir kelimeden almamaya gayret gosteriniz.
Ornek vermek gerekirse, "kilo verme" kelimesinden link almak yerine bu kelimenin varyasyonlarından ve diğer hedef kelimelerinizden link almanız daha mantıklı olacaktır. "kilo verme", "kilo vermenin faydaları", "hızlı kilo verme", "ideal kilo", "zayıflama", "diyet" gibi kelime oyunlarından yararlanarak backlink kazanmanız daha mantıklı olacaktır.
Kalıcı Backlink Bağlantıları ve Sure
Optimizasyonun herşeyden once bir tutarlılık işi olduğunu unutmamalısınız. Diğer sitelerden aldığınız backlink sayısı ve surekliliği bir tutarlılık icinde olmalıdır. Sadece belirli donem icerisinde backlink alıyorsanız, bu bir tutarsızlık durumudur.
Arama motorları site sahiplerinin SEO manipulasyonlarını duşunerek geliştirilmiştir ve arama sonuclarına karşı yapılacak oyunlarıda duşunmuştur. Bu yuzden birden fazla ceza tekniği vardır ve sandığımızdan da akıllıdırlar. Kısacası yapacağınız hamleler algoritmalar tarafından tanımlıdır. En cok yapılan hata tek bir link tipiyle cok kısa bir surede ve aşırı link kasımıdır. Bu yuzden backlink alımını periyodlara bolmelisiniz.
Kısacası sosyal medya ortamlarını secerek baclink almalısınız. İcerlerinde sadece bağlantı değil kısa acıklamaların bulunduğu backlink tarzlarını tercih etmelisiniz.
Etki Alanına veya URL' ye Backlink
SEO icin yapılan backlink calışmalarının bir kısmını da etki alanına veya bir etki alanına bağlı olan alt URL ' lerin diğer sitelerde bulunmasıdır. Backlinklerin sadece bir anahtar kelimeye alınması tutarsız bir strateji olduğundan yola cıktığınızda surekli anahtar kelimelere link vermek yerine alt sayfalarınıza ve bağlantılarınıza link vermenizin gayet doğal bir periyot olduğunu unutmamalısınız.
İYİ GUNLER, İYİ FORUMLAR DİLERİM..