Cloaking “black hat” diye adlandırılan ve arama motorlarını yanıltarak faydalanılan bir yontemdir . Cloaking kullanan sitelerde , siteyi ziyaret edenlerin normal kullanıcı mı yoksa “bot” yani arama motoru mu oldugu tespit edildikten sonra , ziyaretciye farklı arama motoru botuna farklı sayfaların gosterilmesi işlemidir .
Siteyi ziyaret eden kişinin IP adresine bakarak ve de User*Agent HTTP başlığı istenildiginde karşılık verilen yanıta gore kolayca normal bir ziyaretci ile arama motoru botu arasındaki fark anlaşılabilir. Kullandığımız server a bunu anlattıktan sonra siteye yuklenilen bir script aracılığıyla iki farklı ziyaretciye farklı farklı sayfalar gosterilir . Arama motoru botuna , icinde arama kelimeleri sıkca kullanılmıs normal bir ziyaretciye mantıklı gozukmeyecek sayfalar gosterilir. Eger arama motoru bu sayfada cloaking teknigi uygulandığını anlamazsa o sayfanın indexini alip , o sayfadaki arama kelimeleri icin sayfayı ust sıralara cıkartabilir.
Google gibi algoritmasını her gecen gun daha da geliştiren arama motorları , bu illegal taktikleri kolayca anlamakta ve bu tarz taktikleri kullanan siteleri index almamakla cezalandırmaktadır.
2006 yılından beri “progressive enhancement” denen değişik taktiklerden dolayı ve arama motorlarının bu taktikleri rahatca anlamasından dolayıdır ki , “cloaking” yonteminin kullanımı cok azalmıştır .
Ben de kullanılmasını hicbir şekilde tavsiye etmiyorum . Uzun sure yakalanmasanız bile elbette bir gun yakalanırsınız . Gunumuz seo sunda bu tarz yontemleri kullanmamak gerekir. Bu yazıyı yazmam da ki esas amacım da sizleri uyarmaktı . Boyle şeyler deneyerek sitenizi sabıkalı hale getirmeyin .
Bu yazımın da burada sonuna geldim . Bir sonraki yazımda goruşmek uzere !
Kaynak : Googleseotaktikleri.blogspot.com
Cloaking Nedir ? Zararları
Google Optimizasyon0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Cloaking Nedir ? Zararları