Oncelikle OC'de cok bilgili olmadığımı belirteyim. Sistemimde OC konusunda biraz sıkıntı yaşıyorum.
Sistem bileşenlerim şu şekilde;
İŞLEMCİ - Intel i7 3770 ANAKART - MSI Z77A-G45 BELLEK - GSKILL RipjawsX 2x4GB Dual Channel, 2133Mhz, CL9, 1,65V , XMP. POWER - OCZ Fatal1ty 550W SOĞUTMA - ThermalTake Contac30
Ozellikle MSI kullananlar OCGenie ozelliklerini bilir. Ben direk OC Genie kullanınca sistem OC'i kabul etmiyor. OCGenie ayarlarını "Costimize" yapıp manuel OC'ye başladım. Yaptığım işlemleri OCGenie ve Manuel olarak aşağıda belirtiyorum:
OCGenie ayarlarında;
İşlemci 4.1Ghz. Ancak bilgi kısmında pasif olarak (100x43) yazıyor. CPU-Z ile baktığımda da zaten 4.1Ghz olarak gorunuyor. Ramler direk XMP Prfilinde 2133Mhz, CL9, 1,65V olarak gorunuyor. Bu şekilde zaten sistem calışmıyor.
Manuel OC;Burada kısmen sistemin OCGenie ile OC olmayışının nedenleri anlaşıyor ve asıl sorularım ortaya cıkıyor.
Sorunlar
İşlemci Carpanım stok durumda sanırım "34" olarak gorunuyordu. Bus frekansı ise "100". Ben carpanı en yuksek değer olan "43"e getirdim. Bu durumda toplam hızım (100x43=4300) olması gerekli. Ancak ben 4,1Ghz frekansına ulaşabiliyorum. Yani işletim sisteminde CPU-Z ile bu şekilde gorunuyor. Ancak arada 4.3 hızına sıcrama yaptığını gordum. Bu neden olabilir? CPU Bus frekansım az once soylediğim gibi "100Mhz" (anakartta 10000 gibi bir değer gorunuyor sanırım 10000Hz oluyor bu) Ben Bus hızımı kesinlikle arttıramıyorum. "10000" olandeğeri "10050" yapsam dahi sistem direk cakıyor. Bu neden olabilir? Ramlere gelince, XMP ayarlarında kesinlikle calışmıyor. 2 adet XMP profili var. Ancak ikisi de 2133Mhz, Cl9, 1,65V olarak gorunuyor. Bu normal midir? Zaten XMP devra dışı bırakıp Manuel olarak 2133Mhz cektiğim anda sistem yine kabul etmiyor ve acılmıyor. Ramleri ancal 1866Mhz değerini manuel sectiğimde (Voltaj vs. ayarları OCgenie ile "auto" olarak yapıyor) duzgun şekilde calışıyor. 1866 MHz ustu performansı kabul etmeme nedeni nedir? İşlemci desteklemediği icin midir?
Sanırım konuya MSI Z77 kullanıcıları daha rahat cevap bulabilirler. Herşeyin tek nedeni işlemcinin acık carpan olmaması değildir diye duşunuyorum.
Elimden Geldiğince acık yazmaya calıştım. Umarım uşenmez okur ve yardımcı olmaya calışırsınız. Yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkur ederim.
NOT : Tum ayarlarda "Turbo" ve "Enhanced Turbo" ayarı acık idi.
İ7 3770 ve MSI Z77A-G45 OC
Overclock ve Soğutma0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- Overclock ve Soğutma
- İ7 3770 ve MSI Z77A-G45 OC