Selamlar dostlarım. Laptop marka model ozellikleri:
Model: HP OMEN 17
RAM: 16GB
HDD: Samsung M2 SSD (7100/5100)
İşlemci: i7 11800H
Ekran Kartı: RTX 3070 Laptop GPU
İşletim Sistemi: Win 11 Home 22H2
Son 2-3 aydır (Laptop 7 aylık) oyun icinde CPU değerlerinde ciddi artışlar gozlemlemiştim. Dun akşam tozunu pisliğini temizledim fakat cıkmayan tek bir vida yuzunden tamamen sokup, termal macununu yenileme şansım olmadı. Her neyse oyun ici aldığım CPU sıcaklık değerleri 100 derecelere kadar cıkıyor. Ortalama 90-100 arası. İlk zamanlarında bu kadar fazla ısınma problemi yaşamıyordum. yine dun tertemiz bir kurulum yaptım ve "Gaming Hub" uzerinden unbdervolt değer denemeleri gercekleştirdim. Sonuclar şekilde gorulduğu gibidir.
Undervolt kullanmadan once bilgisayar boşta olmasına rağmen (arka plan uygulamaları devre dışı olmasına rağmen) 75-90 dolaylarında geziyor. yer yer iyi ihtimalle 65'lere geriliyor. Normalde bu kadar sıkıntılı calışmazdı. Tek uygulayamadığım termal macun aşaması onu da yapacağım bir şekil. Fakat sebebin yalnızca bu olabileceğini sanmıyorum. Bir şeyler eksik ama ne? Zamanında Cyberpunk full ayarlarda bile oynadığımda anca anca 100 dereceleri goruyordu. O durumda dahi fanlar deli gibi uflemiyordu. Yer yer RPM değeri duşuyordu.
Undervolt uyguladığım 2. gorselde de yine sistem boştayken işlemci sıcaklığı duzenli kalp atışlarını andırır nitelikte. belli bir frekansla surekli artıp azalmakta.
Tum bunların dışında Mavi cizgi (4.16 Ghz CPU Speed) kısmı da benim icin soru işareti. Bu değer hic değişmiyor. Bunu "İşlemci surekli 4.16 Ghz bandında calışıyor, yani Turbo Boost surekli aktif ve bu yuzden bu sıcaklık değerlerini alıyorum" şeklinde yorumlamak yanlış mı olur? Eğer doğru ise bunun onune nasıl gecebilirim? Belli ki undervolt teknolojisi ile onune gecilmemiş ki istatistiklerle de bu durum sabittir.
Şimdiden emeğinize sağlık...
HP Omen 17 Yuksek CPU Sıcaklığı ve Undervolt
Overclock ve Soğutma0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumu
- Donanım ve Bilgisayar
- Overclock ve Soğutma
- HP Omen 17 Yuksek CPU Sıcaklığı ve Undervolt