Gecen gun kar ve buzlu maceralarıma sebep olan sevgili Sony Vaio "Lanet olsun dostum senin 89 derecelere cıkan komur popona" VPCF117FX laptopumla kullanmak uzere bir Zalman NC3000U buldum ve satın aldım. Oncelikle şu an piyasa bulmak biraz zorlaşmış gibi geldi bana.

Bimeks'teki gorevli ellerindeki son ve teşhir urunu olan soğutucuyu ceşitli hızlarda test etti ve oyle teslim etti. Her şey guzel buraya kadar. Uzerinde gorduğum adaptor girişiyle yeşeren umitlerim kutu iceriğinde adaptor bulunmadığını okumamla birlikte yastık savaşı yapan cocukların ağır cekimde kaz tuylerini dağıtması gibi dağıldı. Yılmadım ve Zalman'ı evirip cevirirken uzerinde "DC 5V 0.3A" yazısını gordum ve telefon şarjları bolumune kara bir kuğu gibi suzuldum. Orada gorduklerimin hepsi 1A'likti. Uzun vadede 1A muhtemelen sistemin girişindeki direncleri 1-0.3= 0.7A kocalı hurmuze cevirebilir diyerek yuzseksen (sayıyla 180) derece donuş yaptım. Urunu alıp eve dondum, duşunceli duşunceli merdivenleri cıkarken kendi telefonum icin aldığım adaptor aklıma kahveye geldi. Boylece okeye 2 kişi kalmıştı, aynı tip usb cıkışına sahip 1 metrelik kablo ve yanında donan loblarımı ısıtması icin sıcak bir icecek.

Once adaptoru fişe taktım ve sonra cıkartıp kac amper olduğuna baktım - 0.5A idi, neden once bakıp sonra takmadığımı sorguladım ama fayda etmedi - bu benim duşunduğum kadar iyiydi, kendime bir aferim notu verdim. Bir McGayver edasıyla kablo uzunluğunu olctum*, sakince Zalman'a taktım kabloyu. Birkac saniye zaman gecti ve calışmıyordu. Kuzenim "Dışarıdan geldin motor soğuktur." espirisini acımasızca yaptı ve eşi ona daha acımasız bir şekilde postayla cay arası dumanı ustunde bir şey koydu. Koyduğu şeyin yeni cay olduğunu uzerindeki duman hareketlenip Zalman'ın ustune eğilmiş kafamızın onundeki burunlarımıza gelmesiyle anladık. Zalman "Pek iyi" not almıştı cunku televizyonun sesi o kadar yuksekti ki Zalman'ın sesini bastırıyordu. Kanal değiştirdiğimizde kulaklarımızla duyduğumuzdan bir de gozlerimize danıştık ve ikisine de inanamadık halen bir ses gelmiyordu. Bu inanc karmaşasını yarattığı icin Zalman'a bu sefer "Takdir" belgesi sunduk. Son olarak Vayoyu uzerine koyup basit bir deneme yaptım, deneme o kadar basitti ki pek işe yaramadı.

Haftasonu yağmurda yeterince ıslanıp eve donduğumuzde sevgilim Vaio Z serisini mutlu mutlu kucağına alıp epostalarını kontrol etmeye başladı, bense Z ’nin yanında bir balina yavrusu kadar kalan F serisini cam masa uzerindeki Zalman ’a usulca yerleştirdim. Oda sıcaklığı muhtemelen 26-28 santigrat derece arasıydı, denem icin mukemmel bir zamandı. Once bir render denemesi almak icin programımı actım fakat giden gemilerin ardından arnavut kaldırımlı taş sokakta yağmur sonrası yalnızlığı yaşayan bomboş sabit diskimle yuzyuze geldim. Bu uzun cumlenin ardından her erkeğe farklı şekilde hitap eden oyun ceşitleriyle deneme yapmaya karar verdim ve Diablo 3 ’u actım.
Acmamla beraber Vaio VPCF117FX ’in nVidia 330M ’lik kartını soğutan fan adeta kukredi, hemen soğutucuyu kontrol ettim, gene calışmıyordu! İlk iş fişi kontrol ettim, iyi de ettim cunku fiş takılı değildi. Fişi takmamla beraber serin bir havanın bilgisayarın altından dort bir yana hucum ettiğini fark ettim ve HWMonitor ’u kontrol ettim, 53 derece ile ekran kartım işlemcilerden bir nebze daha sıcaktı.

Fan değerini neredeyse sonuna kadar yukselttim ve bir oyuna girdim. Sistemin kendi fanı gangnam style yapan bir kediye benzer sesler cıkartırken Zalman dut yemiş bulbul gibiydi. Kotuluğun guclerine karşı 45 dakika suren bir oyun sonunda bilgisayar “benden bu kadar!” dedi ve kapandı. Once etrafa baktım, acaba elektirikler mi kesilmişti? Hayır, gayet sistem sucuklu yumurtaya uygun bir sıcaklığa gelmiş fakat sucuk ve yumurta olmadığından kendisini kapatmıştı.
Bu kadar kolay olmamalıydı. Kendime buzluktan aldığım bir bardakta biramı doldurup icimdeki Alman Muhendis ruhunu cağırdım; 16.4” ’luk Vaio F serisi balina yavrusunu dikkatle sağa doğru kaydırdım ve alttaki 20 cm ’lik fan ’ın daha fazla soğutacağına olan inancımla tekrar sistemi başlattım.

Biramın ısınmasına fırsat vermeden ictim ve Diablo 3 ’u tekrar actığımda goruntu ayarlarını kontrol ettim – bir problem yoktu, oyunu ilk cıktığı zamanlarda 1920 x 1080 Full HD olarak 46” bir televizyonda oynatan sevgili nVidia 330M gelen 1.0.3 numaralı yamayla beraber en duşuk ayarlarda oyunu 50 fps ’de tutmakta zorlanır hale gelmişti. Tekrar bir oyuna girdim ve kotuluğe kaldığım yerden kar topu atmaya devam ettim. 1 saatlik denememin sonunda oyunu kapatmadan hemen HWMonitor ’u kontrol ettim. Gorduklerim mutluluk verici değildi fakat tatmin ediciydi cunku sistem 85 dereceyi fazla gecmemişti ve kapanmamıştı.
Yazın gelişiyle beraber bu deneylerin sonuclarını guncelleyebileceğimi umuyorum.

----------- Kısaca -----------

170 TL ’ye aldığım Zalman NC3000U coğu i7 cekirdekli bilgisayar icin sessiz ve başarılı soğutma sağlıyor. Boyutundan oturu cantayla taşınabilirliği biraz problem olsa da tum soğutucular icin gecerli bir durum bu. Ağırlığı ise gayet makul, butun iskelet plastik ağırlıklı, 1.2Kg yazıyor kutuda fakat hissetmedim denebilir – Vaio F biraz daha ağır olduğundan.

Uzun vade de 0.5 DC / 0.3A yerine 0.5A bir USB adaptor kullanmam en fazla fan ’ın ayarlanabilir direnclerine problem yaratır diye duşunuyorum – ote yandan hicbir problem de yapmayabilir sadece cekildiği kadar kullanılabileceği icin de.

Basit işlemler yapan programlarda soğutma kabiliyeti 10 dereceyi aşabiliyor. Ağır işlemler yapıp sistemi tumuyle kullanan programlarda ise dediğim gibi sistem kapanmadan kullanabiliyorsunuz, dizustunu ve soğutucuyu yerleştirme yonteminize bağlı olarak.

Kendi uzerindeki USB cıkışlarını denemeyi duşunmuyorum, isteyen varsa onun icin bir iki test yapmaya calışırım. Test icin gerekli programları da belirtirseniz mutlu olurum.

Urunun resmi sitesi ve gorselleri: ::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions :::