Ben 38 yaşında, kimya oğretmeni bir genc bayanım. Uc ay kadar once kısmetim acıldı ve iyi niyetli bir gencle tanıştım. Gecen hafta da nişanlandık. Mutluluktan ucuyordum ki dun laboratuarda korkunc bir şey keşfettim. Nişanlımın bana aldığı yuzuğu denemek icin civaya attım, ve maalesef yuzdu. Halbuki saf altının ozgul ağırlığı civanınkinden fazla, batması gerekirdi. Demek bana aldığı yuzuk saf altın değil, oyleyse sevgisi de saf olamaz. Şimdi ben bu civayı nişanlımın yemeğine koyup bu işi bitirmeyi duşunuyorum, ne dersiniz?
Guzin Ablanın Cevabı:
Arşimet'in hayatına her yonuyle vakıf olduğunuz anlaşılıyor. Yalnız yuzey gerilimini hesaba katmamışsınız, civanın yuzey gerilimi suyunkinden cok daha fazladır, boylece kendinden ağır cisimleri de kaldırabilir, cunku o cisim batarken ortaya cıkartacağı yuzey icin harcaması gereken enerji, kendi potansiyel enerjisinden fazla olabilir. Ayrıca civanın saf olmama ihtimali de var, o yuzden ani kararlar vermeyin derim.
Civa yuzey gerilimi en yuksek sıvılardan biridir. Suyun yuzey gerilimi 73 dyne/cm, etil alkolun 22.3 dyne/cm iken civanınki 480 dyne/cm`dir.
Yuzey gerilimi sayesinde yoğunlugu sudan fazla olmasına rağmen bir dikiş iğnesini yuzdurmeniz mumkundur. Civanın ise sudan yaklaşık 7 kat daha fazla yuzey gerilimine sahip olduğunu duşunursek yuzeyinde bir yuzuğun batmadan yuzmesi olası gorunuyor. Denemek gerek.

.
Ama bunu denemek isteyenlere kucuk bir hatırlatma. Civa buharı oldukca zehirlidir. Civanın toksisite limiti 1 m3 hava icin sadece 0.05 g`dir.