GELECEK EĞİTİM İLE GELECEK PROĞRAMINA AİT GORUŞ DUŞUNCE VE ONERİLERİM

İsterim ki cocuk olayım ve sizin nur sacan sınıflarınızda oturayım. Sizden bilgi alayım.Siz beni yetiştiresiniz. O zaman milletim icin yararlı, cok yararlı olurdum. Fakat ne yazık ki yerine getirilmesi imkÂnsız bir arzu karşısında bulunuyoruz. Bu arzunun yerine sizden başka bir istekte bulunacağım. Bugunun cocuklarını yetiştiriniz. Onları ulkeye ve millete yararlı insanlar yapınız. Bunu sizden istiyor ve rica ediyorum.

Mustafa Kemal ATATURK

18-22 Haziran 2007 tarihlerinde TRT 4’de Eğitim teknolojileri Genel Mudurluğu tarafından yayınlanan oğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine yonelik Gelecek Eğitim İle Gelecek Programını beğeni ile izledim. Anne babalar cocuklarını seviyorlarsa, oğretmenler oğrencilerini seviyorlarsa onların daha mutlu, daha saygılı, daha sorumlu, daha durust olmalarına ve olgunlaşmalarına nasıl yardım edeceklerini oğrenmek veya geliştirmek istiyorlar ise kesinlikle bu programı izlemelidir diye duşunuyorum. Programa konuk olarak katılan - Prof. Dr Uğur ONER, Prof. Dr İsmihan ARTAN, - Prof. Dr Nilufer DARICA, Prof. DrPınar BAYHAN Prof. Dr Haluk YAVUZER ve ozellikle Prof. Dr Ustun DOKMEN gibi dalında uzman kişiler tarafından bu eğitimin verilmesi, eğitimlerde herkesin seviyesine uygun sade bir dil kullanılması, orneklerin guncel hayattan olmasının bu programın kalitesini artırdığını duşunuyorum. Birey anne baba veya oğretmende olsa surekli kendini geliştirmelidir. Bu kitap okuyarakda olabilir, medyadan da olabilir, seminerlere, kurslara kongrelere katılarak da olabilir. Hepside geleceğin anneleri babaları olan cocukları yetiştireceklerdir. Yazarın dediği gibi;
Elinizde
Bir zeytin cekirdeği tuttuğunuz zaman,
Aslında gelecekteki binlerce ağacı,
Tonlarca zeytini tutuyorsunuz demektir.
Toprağın guneşin suyun yardımıyla,
Bu cekirdek onları uretecektir.
Kucağınıza bir bebek aldığınız zaman aslında
gelecekteki binlerce insanı ,
Binlerce binayı, gemiyi, ucağı
Tutuyorsunuz demektir.
Onlarıda bu cocuklar uretecektir.
Her şeyin katkısıyla…

Katkılarımız ne kadar olumlu, bilincli ve hedefe yonelik olursa geleceğimizide o kadar sağlam ve guclu temellere oturtturmuş olacağımıza inanıyorum. Tum anne ve baba ve adaylarının uzerinde olumlu etki yaratacak bu proğramın reklamının yapılmadığını duşunuyorum. Boyle bir proğram olacağını ve saatlerini ben okulda toplantı esnasında oğrendim. Diğer okullarda nasıl oldu bilmiyorum ama bizim okulda bu proğramın izlenmesi ve yorumu icin iki oğretmen gorevlendirildi. Bu proğramı izlemeyenlerin kayıplarının cok olduğunu duşunuyorum. Benim sizden ricam proğramın tekrar yayınlanması, saatlerinin akşam olması ve reklam yapılması halinde izleyici sayısının daha da artacağına inanıyorum. Bu proğramın ana duşuncesini yansıtan Ustun Dokmen Hocanın Varolmak Gelişmek Uzlaşmak Kitabındaki şu satırları da sizlerle paylaşmak istiyorum….

“Cocuğunuzu Dunyada En İyi Siz Yetiştirirsiniz.
Cunku onu en cok siz sevdiniz.
Cocuğunuz buyurken siz bazı hatalar
Yapmış olabilirsiniz.
Bir uzman sizin yaptığınız hataları yapmadan yetiştirebilirdi onu.
Ancak bu uzman sizin cocuğunuzu sizin kadar
Sevebilir miydi? Şuphesiz ki hayır.
Siz anne baba olarak gecmişte

Birtakım hatalar yapmış olabilirsiniz.
Ama hatasız bir cok şey de yaptınız.
Anababaların genelde
Sayılabilir miktarda hatası, ama sayılamayacak
kadar da cok doğru davranışı olur.
Onemli olan gecmişte hata yapmış olmak değil
gelecekte aynı hataları tekrarlamamaktır.
Onemli olan gelişmektir.”

Proğramın hazırlanmasında sunulmasında emeği gecen herkese ozellikle Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğune şahsım ve okulum adına teşekkurlerimi sunuyorum. Proğramın tekrarını ve Ortaoğretim Oğrencilerine yonelik konulara da yer verilmesini talep ediyoruz. Saygılarımla.

Birkan AKBIYIK.
Oğretmen