Siz hic boyle bir olayla karşılaştınız mı? Ben cok duydum otobusun 90la gitmesi teker farkı yuzunden otomobilin 120 ile gitmesine denktir falan gibi geyikler. Bu konuyla ilgili bi yazı buldum nette aşağıda. Sizce de teker farkı diye birşey varmıdır?
Alıntı:
Teker Farkı - Ya da 1 kilo pamuk mu yoksa 1 kilo demir mi daha ağırdır?
Turklere mahsus bazı ozellikler vardır, malumunuz nette benzeri haberler duymuşsunuzdur. Mesele Amerika'lılar cekice Turk Tornavidası'derlermiş!!! Eh işte buna benzer bir şeyde yeni Turk Fizik Kuralı : TEKER FARKI!
Buyrun efendim :
Aylar once, kocaman kamyonlarla insaat kumu tasiyan nakliyeci bir arkadasimla, bir konuda anlasamadik, diyor. “Agir tasitlar sehirlerarasi yollarda ne hiz yapabilir” diye konusurken, arkadasim : “En fazla 90 yapariz, ama bir kamyonun yaptigi 90 kilometre, normal bir arabanin 120-130 km hizi gibidir, cunku agir vasitanin tekerlekleri daha buyuktur, yani daha yavas doner” dedi.
“Arabanin hizi bir saatte alinan yol degil, tekerlegin donus hizidir” demeye getirdi.
“Ben fizikciyim, ama herkes fizikci olmak zorunda degil, yanlis bir bilgiye sahip herhalde” diye dusundum. Arkadasimin yaninda calisan kamyon soforleri de patronlarini savunmaya baslayinca, susmayi tercih ettim, ne olur ne olmaz diye.
Bu “Turk icadi fizik kuralina” guzel de bir isim takmislar : TEKER FARKI.
Beni sarsan "teker farki teoremi"ni tam unutuyordum ki, Bolu-Istanbul yolunda basima gelenle hatirladim.
Otoyolda azamî hizla, yani saatte 130 km ile gidiyordum. Dolu bir yolcu otobusu beni, tam gaz, solladi. Halbuki 90’i gecmemesi gerekirdi.
Bilincli bir vatandas olarak sirketin adini, plakasini aldim ve 154 Alo Trafik’i aradim:
- Memur bey, Tuzla civarinda bir yolcu otobusu beni solladi. En az 130 yapiyordu. Plakasini ve sirket adini vereyim.. derken, memur sozumu kesti:
- Beyefendi, dedi, asiri hiz yapiyordu dediginiz bir otobusmus. Otomobil olsa, plakasina ceza yazardim, ama otobuse yazamam.
- Neden?
- Eh, otobuslerde teker farki vardir, yani o aslinda 130 yapmiyordur!
Nefesim kesildi. Ama elden ne gelir...
Aksam eve donunce, bu “fizikî cehaletin” yaygin olup olmadigina takildi kafam. 154 ‘u bir kez daha aradim ve ayni ihbari karsima cikan bir baska memura tekrarladim.
Cevap mi? Sıkı durun :
- Ben yol uzerindeki ekiplere bildireyim, ama bir sey yapamazlar, TEKER FARKIDIR !
Mehmet Bey “Benim acip sormam uygun olmaz, siz bir Emniyet’e sorsaniz, bu teker farki nereden cikmis?” diyor.
Sorduk. Istanbul Bolge Trafik Denetleme Sube Mudurlugu yetkilisi, “gercek bir trafikcinin boyle bir cevap vermesinin mumkun olmadigini” soyledi ve ekledi “Boyle sozler bizim de kulagimiza geliyor. Vatandaslari, suruculeri uyariyoruz : TEKER FARKI DIYE BIRSEY YOKTUR.”
- ReadBull.net
- ReadBull Hakkında
- Sohbet Muhabbet
- "Teker farkı" diye birşey var mı?
-
04-09-2019, 14:55:30