Turkiye Cumhuriyeti Genclik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan “Genc Ne Sever” projesi cercevesinde GAUN Spor Bilimleri Fakultesi Konferans Salonu ’nda gercekleşen programda basketbolcu Birkan Batuk, oğrencilere seslenerek, deneyimlerini aktardı. Başarılı bir sporcu olmanın yolunun duzenli bir hayattan gectiğini belirten Batuk, oğrencilerin sorularına da cevap verdi.
Batuk, “Duzenli bir sosyal hayat ve beslenmenin yanında iş disiplini ve biraz şansınız da varsa işler istediğiniz gibi ilerler. İyi bir sporcu olabilmek icin kesinlikle bir duzen cercevesinde hayatınızı yaşamınız gerekiyor. Zorlu sureclerde yılmamak ve hemen pes etmemek lazım. Tabi her şeyden once iyi bir insan olmak gerekiyor. İstediğiniz kadar iyi bir sporcu olabilirsiniz ama iyi biri değilseniz o başarının anlamı yok cunku insanlar tarafından sevilmek cok onemli bunun yolu da iyi insan olmaktan geciyor. Cevrenizdekilerle iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor. İnsan her zaman mutlu veya guclu duramıyor ama bu durumu karşı tarafa yansıtmamak gerekir” diye konuştu.
"Not alarak geleceğe hazırlık yapıyorum"
Ornek aldıkları bir sporcunun artı ve eksiklerini şimdiden not tutarak takibini yapmaları tavsiyesinde bulunan Birkan Batuk, konuşmasının devamında, "Şuan hoşunuza giden bir şey ileriki zamanlarda gitmeyebilir ya da tersi bir durum olabilir. Not tutarak surekli yazıyor olmak onemli bir durum. Fotoğrafik hafıza unutulabilir ama yazılı bir şey daha gec unutulur. Bu durumu olabildiğince uygulamaya calışıyorum. İlerleyen donemlerde antrenor olmak istiyorum, şimdiden hazırlıklara başladım. Calıştığım koclarla neler yapıldığını not alarak kendimi geleceğe hazırlıyorum. Hedefi olanlar icin bu durum doğru bir yatırım olduğunu duşunuyorum. Yoğun calıştığımız donemlerde sosyal hayatımızda fedakÂrlık yapıyoruz. Coğu zaman ailemizden ve sevdiklerimizden uzak kalmak zorunda kalıyoruz. Bunların hepsi bir fedakÂrlık olarak goruyorum. Bazen canımızın cektiği şeyleri değil de sağlıklı şeyler tuketiyoruz. Uyku duzeni cok onemli o yuzden uyku saatlerimize dikkat ediyoruz" dedi.
"Hedefi olan insanın canı sıkılır"
Mac veya antrenmanlarda karşılaşılan olumsuz durumlar karşısında sabırlı olunması gerekildiğini belirten Birkan Batuk, “Bu tur durumlarda fevri hareket ediliyorsa ya da aceleci davranılıyorsa yardım alınması gerektiğini duşuyorum. Hedefleri olan insanların canı sıkılır, hedefleri olmayan insanlar fazla umursamazlar. Psikoloji sporda onemli bir yere sahip” şeklinde konuştu.
GAUN Spor Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yavuz Saka ’nın yanı sıra akademisyen ve cok sayıda oğrencinin katıldığı programın sonunda GAUN Genel Sekreteri Dr. Oğretim Uyesi Muhammet Musa Budak tarafından gunun anısına basketbolcu Birkan Batuk ’a cicek verildi.
İHA