Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Donmez, Turkiye'nin altyapısı ve gaz piyasalarıyla doğalgaz merkezi olmak icin tum enstrumanlara sahip olduğunu belirtti. Donmez, "Yeni hatların ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının Turkiye olması, sahip olduğumuz altyapının daha da gelişmeye musait bir potansiyeli olduğunu gosteriyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez, Antalya'da duzenlenen 12. Turkiye Enerji Zirvesi'nde konuştu.
Donmez, dunyanın tedarik ve enerji sıkıntısı cektiği bir donemde Turkiye'nin diğer ulkelerden pozitif yonde ayrıştığını ifade etti.
Turkiye'nin altyapısı ve gaz piyasalarıyla doğalgaz merkezi olmak icin tum enstrumanlara sahip olduğunu vurgulayan Donmez, şunları kaydetti:

"TANAP ve TurkAkım gibi dev projeleri cok kısa zamanda devreye alabilecek teknik yeterliliğe ve işletme kapasitesine sahibiz. Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu surece dahil olunca elimiz daha da guclenecek. Mevcut hatlarımızın kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ulke ve guzergah ceşitlendirmesi yapmak icin yoğun bir enerji diplomasisi yurutuyoruz. Orta Doğu, Orta Asya ve Akdeniz ’den gelecek yeni doğalgaz boru hatları ve ulkelerle ortaklaşa hidrokarbon arama ve sondaj işbirlikleri icin goruşmeler yaptık. Yeni hatların ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının Turkiye olması, sahip olduğumuz altyapının daha da gelişmeye musait bir potansiyeli olduğunu gosteriyor."
"BUTUN CALIŞMALAR PLANAN TAKVİME UYGUN İLERLİYOR"

Bakan Donmez, yerli gaz calışmalarıyla ilgili şoyle konuştu:

"Karadeniz ’de keşfettiğimiz doğalgazı karaya cıkaracağımız ilk nokta olan Filyos'ta şu an insanustu bir gayretle calışmalarımızı 7/24 esasına gore surduruyoruz. Cuma sahadaydım. Calışmaları bizzat yerinde inceledim. Butun calışmalarımız planlanan takvime uygun bir şekilde ilerliyor. Derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri devam ediyor. Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'ndeki calışmalarımızı da yuzde 80 oranında tamamladık. Deniz tabanından gelecek gazı burada işleyecek, ayrıştıracak, ulusal doğal gaz iletim sistemimize aktaracağız."
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala