Derslerimden birinde oğretmenimiz Docker ortamını bilgisayarlarımıza kurmamızı istedi. Kurulum dokumanında Hyper-V ozelliğinin acılması gerektiği yazıyordu. Bende olmayınca Hyper-V olmadan kurayım dedim, hata aldım. İnternetten bakınca Windows 10 Pro surumunde gelen bir ozellik olduğunu ve birkac satır CMD kodu ile manuel olarak kurulabileceğini gordum. Uyguladım ve Hyper-V'yi zorla da olsa kurdum. Docker kuruldu.
Sonra baktım dokumanda Linux icin de kurulum yer alıyor, ben de genel olarak kodlama ortamı icin sanal makinemi kullanıyorum, dedim Docker'ı Linux'a kurayım. Bu niyetle makinemi actım. O vakte kadar sıkıntısız calışan makinemde sacma sapan hatalar almaya başladım. Normalden cok daha yavaş calışıyordu, işlemci kullanımı cok yukselmişti, acılış cok uzun suruyor ve bazen acılmıyordu. Makineye daha yuksek donanımlar verdim, duzelmedi. İnternette onceki surumlere duşmenin işe yarayacağı yazıyordu, denedim, olmadı. Yeni surumleri silerek eski surumleri kullanın dedi, uğraştım baya ama yeni surumleri silip 1 bucuk sene once yuklediğim surume duştum, yaramadı. Dedim makineye bozdum herhalde, verilerimi yedek alıp makineyi sildim, başka bir makineye sıfırdan kurulum yaptım ve o makineye peşin peşin yuksek donanım verdim sorun cıkarmasın diye.
Baktım cihaz gene aynı şeyleri yapıyor. Acaba sanal makineme kurduğum Docker bir etki mi yapıyor diye araştırınca Hyper-V'nin bir tur sanal makine altyapısı olduğunu ve ana makinemde kurulu olan bu Hyper-V'nin sanal makinem ile cakışma yaptığını oğrendim (en azından okuduğum onca kaynaktan ben bu sonucu cıkarttım). Dedim sileyim şunu, manuel olarak Hyper-V yuklemek icin kullandığım kodun biraz izini surdum, Windows'un paketlerinin bulunduğu klasore kurduğu butun paketleri CMD uzerinden tek tek sildim. Gorev yoneticisinden Hyper-V adına calışan bir şey kaldı mı diye kontrol ederken bircok servisin Hyper-V kurulumu sırasında kurulduğunu gordum. Regedit ile hepsini temizledim. Docker'ı da ana makinemden sildim, sadece sanal makinemde kurulu kaldı.
Tahmin ediyordum ki Hyper-V'den tamamen kurtuldum. Windows ozelliklerinde, servislerde, paketlerde hic Hyper-V adı gecen bir şey kalmadı. Sıra sanal makinemi kontrole gelmişti. Actım, baktım, fazla işlemci kullanımı gitmişti ama durup dururken donma muhabbeti suruyordu (işlemci veya RAM yetersizliği soz konusu değil, donduğu anda dolu olan RAM ve kullanılan işlemci miktarlarını gordum cunku, ayrıca belirli bir program sebep olmuyor buna, aynı programı saatlerce kullandığımda donmazken başka bir seferde 5-10 dakika kullanım sonunda dondu). Buna ek acılıp kapanırken hatalar almaya başladım.
Şu anda son durumunda bazen boot sırasında siyah ekranda kalan, bazen Busybox'a acılan, acıldığında keyfine gore donan, kapat dediğimde yarım saatte kapanan, yeniden başlat dediğimde ne kadar beklersem bekleyeyim donmuş bir ekranda kalan bir sanal makine ile Hyper-V ve Docker'dan tamamen kurtulduğumu duşunduğum bir ana makinem kaldı.
Sanal makinem benim icin cok onemli cunku herhangi bir arızada gozden cıkarabildiğim bir bilgisayarı kullanmak bana cok buyuk kolaylıklar sağlamakta. Ayrıca kodlama ortamı icin bana daha hoş gelmekte