Linux kullanmak icin bilgisayar hızlı olsun diye Ubuntu server kurduktan sonra uzerine gnome masaustu ortamı yukledim. Yukleme işleminden once ethernet kablosu ile interneti bağladım. İnternete sorunsuz giriyor fakat kablolu internetin bağlı olduğunu sistem gormuyor ve yazılım guncellemesini terminalsiz yapamıyorum. Kablosuz ise sorunsuz bağlanıyor ve sistem goruyor. Acaba Gnome'dan dolayı mı dedim sistemi tamamen silip Ubuntu server uzerine başka bir masaustu ortamı kurdum yine aynı. Şu an budgie desktop'tayım ve sorun halen devam etmekte. İnternete sorunsuz erişebiliyorum fakat Wi-Fi bağlı değilken sistem kablolu interneti yani etherneti gormedği icin bazı konularda sıkıntı oluşmakta. Ekran goruntulerinde de goruleceği gibi Kablolu interneti sistem gormuyor. Fakat internet bağlı durumda. Son SS'de, sağ ustte ethernetin yanında carpı işareti olmasına rağmen YouTube'dan video izliyorum, sitelerde geziyorum vs.
Cozum:
/etc/netplan/ klasoru icerisindeki dosya terminalde sudo nano ile acılır ( sudo nano /etc/netplan/dosyaadi ardından enter).
# This file describes the network interfaces available on your system
# For more information, see netplan(5).
network:
version: 2
renderer: NetworkManager
ethernets:
enp0s3:
dhcp4: yes
kodları yazılır.
CTRL + S ile kaydedilir.
CTRL + X ile cıkılır.
Terminalde;
sudo netplan apply yazılır.
sudo reboot yazıp sistem yeniden başlatılır.
Dosya Ekleri

1.png 1,5 KB · Goruntuleme: 163

kablolu.png 44,3 KB · Goruntuleme: 197

wifi.png 175,8 KB · Goruntuleme: 174

2.png 233,8 KB · Goruntuleme: 152