Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikduzu ’nde yer alan uretim tesislerinde panel radyator, kombi ve boru, bağlantı parcaları uretimiyle sektorunde Turkiye ’nin onde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Sanica Isı, halka arz icin Sermaye Piyasası Kurulu ’ndan (SPK) onay aldı.
Dunyanın dort bir yanına, toplam 54 ulkeye, ihracat gercekleştiren Sanica Isı ’nın halka arzı Gedik Yatırım ’ın liderliğinde ve İntegral Yatırım ’ın eş liderliğinde, 34 aracı kurumun yer aldığı konsorsiyum aracılığıyla gercekleştirilecek. Sanica Isı ’nın 40 milyon TL nominal değerli paylarının halka arzı icin, 15/16/17/18 Kasım 2022 tarihlerinde oransal dağıtım yontemiyle, pay başına 20,03 sabit fiyattan talep toplanacak. Halka arzın tamamlanmasından sonra Sanica Isı paylarının Borsa İstanbul Yıldız Pazar ’da işlem gormeye başlaması bekleniyor.
“TURKİYE VE DUNYADA SEKTORUN TANINAN MARKASIYIZ”
Sanica Isı ’nın halka arzı dolayısıyla duzenlenen basın toplantısında konuşan Sanica Isı Yonetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, Sanica Isı ’nın son yıllarda devreye giren yatırımlarıyla hızlı bir şekilde buyuduğune dikkat cekerek, gelecek donemde de organik, inorganik buyume fırsatlarını etkin bir şekilde değerlendirerek global bir marka olmayı hedeflediklerini soyledi.
Fatinoğlu, “Panel radyator, kombi ve boru, bağlantı parcaları olmak uzere uc ana grupta gercekleştirdiğimiz uretimle Turkiye ’nin onde gelen sanayi kuruluşlarından biriyiz. Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikduzu ’nde yer alan uretim tesislerimizde tamamen yerli ve milli uretim anlayışıyla urettiğimiz panel radyator, kombi ve boru, bağlantı parcalarını dunyanın dort bir yanına, 54 ulkeye ihrac ediyoruz. Fatinoğlu Grubu ’nun sanayi uretimi konusundaki 40 yıllık bilgi ve deneyimi ile kurumsal yonetim anlayışının katkısıyla, Sanica Isı olarak, kurulduğumuz ilk yıldan itibaren hep buyuyerek sektorumuzde dunyanın ve Turkiye ’nin bilinen markaları arasına girdik” dedi.
“PANDEMİNİN TUM KISITLARINA RAĞMEN BUYUMEYE DEVAM ETTİK”
Fatinoğlu, pandemi doneminde tum dunyada yaşanan tedarik sorunları, kısıtlamalar ve inşaat sektoru ile altyapı projelerinin daralmasına rağmen Sanica Isı olarak, guclu bir şekilde buyumeye devam ettiklerini soyledi.
Fatinoğlu, “Bir onceki yıla kıyasla net satışlarımızı yuzde 91,4 ’e yakın artırarak 2021 yılı sonu itibariyle 713 milyon liraya cıkardık. 2021 yılında yakaladığımız buyume ivmesini bu yılın ilk yarısında da surdurduk. Bu yılın ilk yarısında net satışlarımız gecen yılın aynı donemine gore yuzde 83 oranında arttı. Sanica Isı olarak, 2022 sonunda net satışlarımızı bir onceki yıla kıyasla yuksek oranlı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Sanica Isı ’nın surdurulebilir buyume ve verimlilik odaklı yonetim anlayışıyla kÂrlılığını da istikrarlı bir şekilde artırdığına dikkat ceken Fatinoğlu, 2021 yılı sonu itibariyle net kÂrın 79.5 milyon lira, faiz ve vergi oncesi kÂrın (FAVOK) ise 192.0 milyon lira olarak gercekleştiği bilgisini verdi.
54 ULKEYE İHRACAT
Sanica Isı ’nın dunyanın dort bir yanına, 54 ulkeye, panel radyator, kombi ve boru, bağlantı parcaları ihracatı gercekleştirdiğini ifade eden Nesimi Fatinoğlu, Sanica Isı ’nın bu yılın ilk yarısı itibariyle net satış gelirinin yuzde 54 ’unin ihracattan geldiğine dikkat cekti. Fatinoğlu, “Turkiye İhracatcılar Meclisi ’nin acıkladığı verilere gore, son 10 yıldır her yıl Turkiye ’nin ilk 1.000 ihracatcı firması icerisinde yer alıyoruz. Turk İklimlendirme Sanayi İhracatcıları Birliği (İSİB) verilerine gore de Sanica Isı olarak, Turkiye ’nin en cok plastik boru ve bağlantı parcaları ihracatı yapan firmasıyız. Nitekim Sanica Isı olarak 2018 yılından beri İSİB, “En Cok Plastik Boru ve Bağlantı Parcaları İhracatı Yapan Firma” birincilik odulunu alıyoruz” dedi.
800 ’DEN FAZLA BORU VE BAĞLANTI PARCALARI URETİMİ GERCEKLEŞTİRİYOR
Sanica Isı ’nın Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikduzu ’ndeki uretim tesislerinden panel radyator, kombi ve boru, bağlantı parcaları uretimi ile sektorunde dunyanın ve Turkiye ’nin bilinen markalarından biri olduğunu vurgulayan Fatinoğlu şunları soyledi;
“Sanica Isı olarak bircok farklı boyut ve tipte panel radyator uretiyoruz. Panel radyator uretiminde dunyanın onde gelen ureticilerinden biri konumundayız. Sanica Isı adına tescilli olan Sanica ve Energy markalarımızla pazarda guclu bir şekilde yer alıyoruz. Panel radyator uretimimizi Manisa Akhisar OSB 35 bin metrekare kapalı alan olmak uzere toplam 57 bin metrekare bir alanda uretim gercekleştiriyoruz. Bu yıl Alarko Carrier ’den satın aldığımız uretim hattıyla birlikte yıllık 3 milyon 305 bin metre tul uretim kapasitesine ulaştık. 2021 yılı sonu itibariyle radyator uretimimizin yuzde 78 ’sını ihrac ediyoruz. Boru ve bağlantı parcaları gurubunda ise İstanbul Beylikduzu ve Elazığ OSB olmak uzere iki uretim tesisimizde kullanım alanlarına gore altyapı ve ustyapı urunleri uretiyoruz. 800 ’den fazla boru ve bağlantı parcaları uretimimizle Turkiye ’de en geniş urun yelpazesine sahip firmalarından biri durumundayız. Beylikduzu ’nde 9 bin metrekarelik kapalı, 13 bin 500 metrekarelik acık alana sahip tesisimizde ust boru urunlerinin uretimini yapıyoruz. Elazığ Organize Sanayi Bolgesi ’nde ise 45 bin metrekarelik kapalı olmak uzere toplam 172 bin 500 metrekarelik bir alan uzerinde altyapı, ustyapı boru ve bağlantı parcaları uretimi gercekleştiriyoruz. Boru ve bağlantı parcalarını 23 ulkeye ihrac ediyoruz. Manisa ’nın Akhisar OSB ’de 14 bin 400 metrekare kapalı, toplam 20 bin metrekare alan uzerine kurulu olan Sanica Isı Kombi uretim tesisimiz, yıllık 52 bin adet kombi uretim kapasitesine sahip. Manisa Akhisar ’da urettiğimiz kombileri 9 ulkeye ihrac ediyoruz. Bir suredir uzerinde calıştığımız elektrikli kombi uretimine de yakın zamanda başlamayı hedefliyoruz.”
“HALKA ARZIN GLOBAL BİR MARKA OLMA HEDEFİMİZİ GUCLENDİRECEĞİNE İNANIYORUZ”
Hedefimiz global bir marka olmak” diyen Sanica Isı Yonetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, “Bugun dunyanın dort bir yanına, 54 ulkeye ihracat gercekleştiren ve sektorunde Turkiye ve dunyada tanınan bir firma olarak, dunyada bilinirliğimizi daha da artırarak global bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda uzun bir zamandır kurumsallaşmaya odaklandık. İş sureclerimizden, insan kaynağımıza ve iş kulturumuze kadar kurumsallaşma adına onemli değişimler gercekleştirdik. Dunyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality destek programına başvuru surecimizi tamamladık. Halka arzın, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi kurumsal ilkeleri daha etkin ve guclu bir şekilde yaşama gecirmemize destek olacağına inanıyoruz. Halka arz ve Turquality programının sağlayacağı desteğin, global bir marka olma hedefimizi guclendireceğine inanıyoruz” dedi.
HALKA ARZDA SAĞLANACAK KAYNAK ONEMLİ ORANDA ŞİRKETİN BUYUMESİNDE KULLANILACAK
Fatinoğlu, yuzde 25,93 sermaye artırımı, yuzde 3,7 ortak satışı olmak uzere Sanica Isı Sanayi A.Ş ’nin hisselerinin toplam yuzde 29,63 ’unu halka acacaklarını vurguladı. Fatinoğlu, “Halka arzdan sağlayacağımız kaynağın yuzde 40 ’ını yurtdışı yatırımlarda, yuzde 30 ’unu net işletme sermayesi ihtiyacının karşılanmasında, yuzde 30 ’unu ise finansal borcların odenmesinde kullanmayı planlıyoruz. Halka arzla sağlayacağımız kaynaklarla yurtici ve yurt dışı buyume fırsatlarını daha etkin değerlendirme olanağı elde edeceğiz” diye konuştu.
PAY BAŞINA 20,03 TL SABİT FİYATTAN TALEP TOPLANACAK
Sanica Isı halka arzına liderlik eden Gedik Yatırım Genel Muduru Ersan Akpınar, halka arz basın toplantısında yaptığı acıklamada, “Gedik Yatırım olarak 2011 yılından beri toplam buyukluğu 600 milyon TL ’ye yakın 21 halka arzda liderlik ve 2 halka arzda eş liderlik yaptık. Son 15 yılda 120 ’nin uzerinde halka arzda da konsorsiyum uyesi olarak yer alarak Turkiye Sermaye Piyasaları Birliği ’nin duzenlediği Altın Boğa Odulleri ’nde 2019 yılı ‘Pay İhracına Aracılık Lideri ’ odulune layık gorulduk. Gedik Yatırım olarak diğer tum sermaye piyasası faaliyetlerinde olduğu gibi kurumsal finansman alanında da lider kuruluş olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Halka arzlardaki başarılarımızın surdurulebilir hale getirilmesi icin calışmalarımıza onceki yıllarda olduğu gibi bugun de hızla devam etmekteyiz. Panel radyator, kombi, boru ve bağlantı parcaları uretimiyle Turkiye ’nin onde gelen ureticilerinden Sanica Isı ’nın halka arzına liderlik yaptığımız icin Gedik Yatırım olarak mutluluk duyuyoruz” diye belirtti. Akpınar, Sanica Isı ’nın halka arzının Gedik Yatırım liderliği ve Integral Yatırım eş liderliğinde toplam 36 aracı kurumun uye olarak yer aldığı geniş bir konsorsiyum aracılığıyla halka arz edileceğini vurguladı. Akpınar, “Bu yılın dikkat cekici halka arzlarından biri olan Sanica Isı ’nın 35 milyon TL nominal değerli payları sermaye artırımı, 5 milyon TL nominal değerli payları ortak satışı yoluyla olmak uzere, toplam 40 milyon TL nominal değerli payları halka arz edilecek. Sanica Isı ’nın soz konusu payları icin pay başına 20,03 sabit fiyattan talep toplanacak. Arz sonrası piyasa değeri 2 milyar 704 milyon lira olacak Sanica Isı ’nın halka acıklık oranı yuzde 29,63 olacak” dedi.
BİREYSEL YATIRIMCI TAHSİSATI YUZDE 50
Sanica Isı halka arzına eş liderlik eden İntegral Yatırım Genel Mudur Yardımcısı O. İlker Savuran, sektorunde Turkiye ’nin onde gelen sanayi kuruluşlarından birini yatırımcılarla buluşturmaktan gurur duyduklarını soyledi. Savuran, Sanica Isı halka arzı icin oransal dağıtım yontemiyle 15/16/17/18 Kasım 2022 tarihlerinde talep toplanacağını belirtti. Savuran, “Bu yılın en onemli halka arzlarından biri olan Sanica Isı halka arzında yurtici bireysel yatırımcı tahsisatı yuzde 50, yurtici kurumsal yatırımcı tahsisatı yuzde 40, yurtdışı kurumsal yatırımcı tahsisatı ise yuzde 10 olarak belirlendi” dedi.
- Paylaş