Şifa deposu ıhlamurun fiyatı bu yıl da arttı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Şifa deposu ıhlamurun fiyatı bu yıl da arttı
-
16-11-2022, 09:48:58Kış aylarının gelmesiyle ıhlamura talet yine artış gosterdi. Grip gibi salgın hastalıklarda yıllar boyunca insanların kaynatıp hasta olan kişilere icirilen ıhlamur, pandemi donemi sonrası vatandaşlar tarafından daha da tercih edilmeye başlandı. Bu ozelliği ile şifa kapısı olarak bilinen ıhlamur bu yıl gectiğimiz yıla oranla yine zamlandı. Gecen sene Ihlamur ciceğinin kilogram fiyatı 500 TL iken bu yıl 600 TL'ye kadar yukseldi. Ihlamur icmenin sadece hastalık zamanı değil hastalıktan oncede bağışıklık sistemini geliştirmek icin onemli olduğunun belirten aktar Metin Karaca, "Ben Rize ’de 40-45 yıllık aktarıcılık yapıyorum. İhlamur ciceği ve ıhlamur yaprağı olmak uzere 2 şekilde satıyoruz. Pandemi doneminden cıktık. Hepimiz guzel ağzımızı burnumuzu kapatıp korunuyorduk. Fakat şimdi biraz gevşedik maskeleri cıkarınca gripler artmaya başladı. Son gunlerde populer bir bitki diyebiliriz ıhlamur. Ihlamur icmek icin hasta olmanıza gerek yok. Ihlamur ictiğiniz anda devamlı sizi korur yani gribe karşı bağışıklığınız artar. Yalnız ıhlamurun az bilinen bir ozelliği de var benim cok sevdiğim sinir sistemlerine cok iyi gelir. Zaten grip olan hasta olan biraz da sinirden olur dolayısıyla ıhlamur icmek ikisini bir arada goturmek acısından cok iyi olur" şeklinde konuştu. Ihlamura farklı bitkiler eklenerek icebileceğini soyleyen Karaca, Barış Manco'nun 'Nane Limon Kabuğu' şarkısını ornek vererek "Ihlamur şimdi bitkiler populerleştikce akademisyenler de daha cok araştırmaya başladı. Şimdi ıhlamura biraz tarcın atarsanız bu balgamı sokebilir bir avuc ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz. Bir tane havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha mukavemetli icerden direncli tutabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik ozelliği gorulebilir. Bir tane zerdecal atarsanız ciğerleri grip hastalıkları en cok ciğerleri rahatsız ettiği icin akciğerlere faydalı olabilir. İcerisine ada cayı atarsanız boğazınıza iyi gelebilir ayrıca kuş burnu katarsanız C vitamini artabilir. Ayrıca icerine olmadıysa papatya atarsanız icerinizde bulunan zehri atabilir. Barş Manco'nun 'Nane Limon Kabuğu' şarkısında gectiği gibi icilebilir" ifadelerini kullandı. 7 yaşından bu zamana kadar sadece hastalığında değil her zaman ıhlamuru tukettiğini ifade eden 16 yaşındaki Veysel Baki Bicer ise "Ihlamur kış aylarını vazgecilmezi olduğu icin o yuzden cocukluğumun vazgecilmezidir. Ihlamuru severek iciyorum tadı hoşuma gidiyor, verdiği fayda hoşuma gidiyor, ıhlamuru seviyorum. Ihlamuru annem hasta olduğumda bir cok kez kaynatırdı ayrıca ben kucukken cok hastalanırdım nerdeyse hic iyileştiğimi bilmem ama ıhlamur icmeye başladıktan sonra azaldı. Ve kesinlikle cok fayladalı ve herkese tavsiye ettiğim bir bitki" şeklinde konuştu.