Uzun suredir laptop kullanıyorum. Şehir dışındaydım masa kullanma şansım yoktu. Eğilerek calışma ergonomi sorunlarına neden oluyordu. Şimdi tekrar uzun sure calışmaya uygun bir kurulum yapmaya calışıyorum.
Onceden 32" ekran kullanıyordum ama pandemi doneminde laptopun ufak ekranı ile calışmaya alıştım. Uygulamaları tam ekran, tam odak kullanmak daha mantıklı geliyor. 32" de calışırken yan yana bir suru pencere acıp kullanıyordum ama şimdi ihtiyac duymuyorum.
Bunları duşununce tek derdimin laptopun ekranının aşağıda kalması olduğunu fark ettim. Monitor yukseliği ergonomi icin bayağı onemli. Laptopu yukseltmeeyi oneren kaynaklar var.

Laptop standları masada cok yer kaplıyor ve kullanım alanını kısıtlıyor. Onun yerine masanın uzerine duz sehpa koysam nasıl olur diye duşundum ve şoyle bir şey denedim.

Boyum uzun bu şekilde bir kullanımda laptopun ust kısmı goz hizasının bir tık ustunde kalıyor. Bu da aslında beni dik durmaya teşvik ediyor. Tabii uzun sure masada eğilerek laptop kullanınca buna alışamadım ama uzun vadede daha sağlıklı olabilir diye duşunuyorum.

Şunu fark ettim standsız bir şekilde laptop kullanırken sırf fazla eğilmemek icin başlat cubuğunu yukarı almışım. Şimdi bu rahatsız ediyor cok yukarıda kaldığı icin muhtemelen aşağıda kullanmaya başlarım. Yani monitor yukseliği gercekten kullanım rahatlığını etkiliyor.

Monitor almayı da duşundum ama acıkcası bu boyut gayet işimi goruyor. Mouse cok rahatsız tabii onu değiştirmeyi duşunuyorum. Laptopta Touchpad'e de alışmıştım ama ona benzer masaustu cozumleri cok pahalı. Apple trackpad dışında alternatif de yok gibi bir şey. İyi bir mouse ile devam etmeyi duşunuyorum.

Sizce bu şekilde calışmak mantıklı mı, yoksa monitor alıp calışmak uzun vadede daha mı rahat olur? Ozellikle masanın kalabalık olmaması, calışma ortamının monitorlu kuruluma gore kablo kalabalığından uzak olması, klavye fareyi istediğim gibi konumlandırabilmem vs. cok daha pratik geliyor ama uzun vadede ne olur kestiremiyorum.