Bu yılın 10 ayında toplam otomotiv uretimi bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 5 artarak 1 milyon, otomobil uretimi ise yuzde 0,3 gerileyerek 633 bin seviyesinde gercekleşti. Otomotiv ihracatı gecen yılın aynı donemine gore adet bazında yuzde 3 artarak 779,3 bin olarak gercekleşti.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak-ekim donemine ait uretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini acıkladı.

Buna gore, yılın 10 ayında toplam otomotiv uretimi bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 5 artarak 1 milyon 76 bin 865, otomobil uretimi ise yuzde 0,3 gerileyerek 633 bin 369 olarak gercekleşti.

Traktor uretiminde toplam uretim 1 milyon 116 bin 583 adede ulaştı. Ocak-ekim doneminde ticari arac uretimi ise bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 13 artış gosterdi.

Bu donemde, ağır ticari arac grubunda uretim yuzde 31 artarken, hafif ticari arac grubunda uretim yuzde 11 yukseldi. Soz konusu donemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yuzde 67 olarak gercekleşti.
Arac grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araclarda (otomobil + hafif ticari arac) yuzde 66, kamyon grubunda yuzde 88, otobus-midibus grubunda yuzde 37 ve traktorde yuzde 64 seviyesinde tespit edildi.
OTOMOTİV İHRACATI 2021'E GORE YUZDE 4 ARTTI
Ocak-ekim doneminde otomotiv ihracatı gecen yılın aynı donemine gore adet bazında yuzde 3 artarak 779 bin 317 olarak gercekleşti.
Soz konusu donemde, otomobil ihracatı bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 2 azalırken, ticari arac ihracatı yuzde 10 arttı. Traktor ihracatı ise 2021 yılına gore yuzde 12 artarak 15 bin 172 olarak gercekleşti.

Turkiye İhracatcılar Meclisi verilerine gore, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2022 yılı ocak-ekim doneminde yuzde 12 pay ile sektorel ihracat sıralamasında ikinci sırada yer aldı.

Uludağ İhracatcı Birlikleri (UİB) verilerine gore ocak-ekim doneminde toplam otomotiv ihracatı, 2021 yılına gore yuzde 4 artarak 25,4 milyar dolar oldu.
Euro bazında ise yuzde 18 artarak 24 milyar euro seviyesinde gercekleşti. Bu donemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yuzde 2, tedarik sanayi ihracatı da yuzde 9 arttı.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala