Fen ve ilimle ilgili guzel ozlu sozleri sizlerle paylaşmak istiyorum bakalım unlu kişiler bu konuda neler soylemişler

Dunyada her şey icin yaşam icin başarı icin en gercek yol gosterici bilimdir fendir. Bilimve fennin dışında yol gosterici aramak aymazlık bilgisizlik doğru yoldan cıkmışlıktır . Yalnız bilimin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki evrelerinin gelişimini anlamak vebilim ve fen dilinin cizdiği genel kuralları şu kadar bin yıl once bugun aynı bicimde uygulamaya kalkışmak elbette bilim ve fennin icinde bulunmak değildir.(1924 ; S.D. II )
Ulkemizin en bayındır en latif en guzel yerlerini uc bucuk yıl kirli ayaklarıyla ciğneyen duşmanı yenen zaferin sırrı nerededir bilir misiniz ? Orduların yonetiminde bilim ve fen ilerlemelerini izlemek koşuldur. Bin iki bin binlerce yıl onceki ilkelerini kılavuz edinmektir. Ulusumuzu yetiştirmek icin temel olan okullarımızın yuksek okullarımızın kurulmasında aynı yolu izleyeceğiz.
Evet; ulusumuzun siyasal toplumsal yaşamında ulusumuzun duşunce bakımından eğitiminde de kılavuzumuz bilim ve fen olacaktır. (1922; S.D. II )
Ulkemiz icinde uygar duşuncelerin cağdaş ilerlemelerin bir an yitirmeksizin yayılması vebilim ve fen adamlarının bu konuda calışmayı bir namus borcu bilmesi gerekir.
Oğretmenlerimiz ozanlarımız edebiyatcılarımız ulusa bu felaket gunlerini ve onun gercek nedenlerini acık ve kesin olarak yazıp soyleyecekler bu kara gunlerin donmemesi icin dunya yuzunde uygar ve cağdaş bir Turkiye’nin varlığını tanımak istemeyenlere onu tanımak zorunda olduğumuzu anımsatacaktır. (1922 / M.E.D.B. )
Gozlerimizi kapayıp yalnız yaşadığımızı varsayamayız. Ulkemizi bir cember icine alıp dunya ile ilgilenmeksizin yaşayamayız. Tersine gelişmiş uygarlaşmış bir ulus olarak uygarlık alanının uzerinde yaşayacağız : bu yaşam ancak bilim ve fenle olur. bilim ve fenve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız . Bilim ve fen icin bağ ve koşul yoktur . (1922; S.D. I )
Başarılı olmak icin aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında doğal bir uyum sağlamak lazımdır.Yani aydın sınıfın halka telkin edeceği ideallerhalkın ruh ve vicdanından alınmış olmalıdır.1923
Halka yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha cok aydınlara yoneltilen bir fazifedir.Genclerimiz ve aydınlarımız nicin yuruduklerini ve yapacaklarını once kendi beyinlerinde iyice kararlaştırmalıonları halk tarafından iyice benimsenip kabul edilebilecek bir hale getirmelionları ancak ondan sonra ortaya atmalıdır.1923
Taassup cahilliğe dayanır.Bundan olayı taassup cahildir.İlim mutlaka cahilliği yenero halde halkı aydınlatmak lazımdır.1023
Bu millet ve memleket ilmeirfana cok muhtac;tahsil yapmış diploma almış gelmişonları korumak kadar doğal ve luzumlu bir şey olmaktan başkapati parti eğitim ve oğretim gormek icin ilim ve fen almak icin Avrupa’yaAmerika’ya ve her tarafa cocuklarımızı gondermeye mecburuz ve gondereceğiz.İlim ve fen ve ihtisas nerede varsasanat nerede varsa gidipoğrenmeye mecburuz.Bu nedenle artık himaye cok zayıf kalır.Bunun yerine mecburiyet gecerli olur.1923
İlim ve ozellikle sosyal bilimler dalındaki işlerde ben emir veremem.Bu alanda isterim ki beni bilim adamları aydınlatsınlar.Onun icin siz kendi ilminizeirfanına guveniyorsanızbana soyleyinizsosyal ilimlerin guzel(yapıcı) yonlerini gosterinizben takip edeyim.1923
Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.Benden sonrakilerbizim aşmak zorunda olduğumuz cetin ve koklu zorluklar karşısındagayelere tamamen eremediğimizi fakat asla taviz vermediğimiziakıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir.1923.
Milli Eğitim programımızın Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikce yerimizdeyiz. .. yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor demektir. Bir taraftan genel olan cahilliği yok etmeye calışmakla beraber diğer taraftan toplumsal hayatta faal ve faydalı verimli elemanlar yetiştirmek lazımdır. Bu da ilk ve orta oğretimin uygulamalı bir şekilde olmasıyla mumkundur. Ancak bu sayede toplumlar iş adamlarına sanatkarlara sahip olur. Elbette milli dehamızı geliştirmek hislerimizi layık olduğu dereceye cıkarmak icin yuksek meslek sahiplerini de yetiştireceğiz. Cocuklarımızı da aynı oğretim derecelerinden gecirerek yetiştireceğiz.
Milli Eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır. Bir milletin gercek kurtuluşu ancak bu şekilde olur. Bu zafere ulaşılması icin hepimizin tek vucut ve tek duşunce olarak esaslı bir program uzerinde calışması lazımdır. Bence bu programın iki onemli noktası vardır: Sosyal hayatımızın ihtiyaclarına uyumlu olması cağın gereklerine uygun olmasıdır.
İlim ve fen calışmalarının merkezi okuldur. Bundan dolayı okul lazımdır. Okul adını hep beraber hurmetle saygıyla analım.
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılÂpların gayesi Turkiye Cumhuriyeti halkını tamamen cağdaş ve butun mana ve şekliyle uygar bir toplum haline getirmektir . İnkılÂplarımızın ana ilkesi budur. Bu gerceği kabul edemeyen zihniyetleri darmadağın etmek zaruridir. Şimdiye kadar milletin beyinlerini paslandıran uyuşturan bu zihniyette bulunanlar olmuştur.