"Vacgecilmez besininiz nedir? ’ sorusunu danışanlarıma veya cevremdeki kişilere sorduğumda coğunlukla ‘Cikolata’ cevabını alıyorum. Kuşkusuz pek coğumuzun vazgecilmezidir cikolata! Peki nicin cikolata?, Ne kadar yemeli?, Sağlık ile ilişkisi nedir?, Hangi turunu tercih etmeli?, … gibi cikolata ile ilgili merak edilen konular uzerinde durmak istedim.
Cikolatada sağlık icin onemli olan pekcok minerali icerir.
Cikolatada kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, cinko ve bakır mineralleri bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda cikolatanın sadece kokusunun bile ruh halini olumlu etkilemede rolu olduğu gorulmuştur. Bunun yanında cikolata olması gereken miktarda ve ceşitlilikte tuketildiğinde icerisindeki antioksidan maddeler (polifenol, epikateşin, kateşin gibi) dolayısıyla kanser hastalıkları ve kalp hastalıkları uzerinde olumlu etkileri bulunabilmektedir.
Butun bu bahsedilen olumlu etkilerin yalnızca siyah (bitter) cikolatadan alınacağı; doymuş yağlardan zengin olan sutlu cikolata veya beyaz cikolatalardan aynı sonucların beklenmemesi gerektiği bilinmelidir.
Cikolata guclu antioksidan ozelliğinden dolayı bağışıklık sistemini guclendirir.
Cikolata guclu antioksidan aktivite gosteren polifenol ve flavanoid grubu biyoaktif bileşenlerden zenginidir. Antioksidan etkisi yuksek olan bu maddeler bağışıklık sistemini guclendirirler.
Cikolata nasıl mutluluk verir?
Phenethylamine (PEA) cikolatanın icinde bulunan ve mutluluk verici ozelliğini kazandıran maddedir. Sinir sistemini uyararak bazı hormonların salınımını artırır.
Ozetle; cikolata serotonin ve endorphin salgılanmasını arttırır ve boylece kişiye mutluluk hissi verir.
Ne kadar cikolata yenilmeli?
Cikolatanın olumlu etkilerini gosteren bilimsel calışmalar 50-80 gram arasında cikolata tuketildikten sonra bu etkileri gosterdiğini saptamıştır.
Mutluluk verici ozelliği aslında miktarla ilişkili değildir. 20 gr cikolata ile 100 gr cikolatanın sağladığı olumlu etki/sağladığı mutluluk hissi neredeyse aynıdır. Bu nedenle tuketilecek miktar mumkun olduğunca fazla kacırılmamalıdır.
Cikolatayı fazla kacırırsanız ne olur?
Cikolatanın sağlık acısından pekcok olumlu etkisinin olduğundan basettik ama eğer cikolatayı fazla kacırır iseniz bu olumlu etkiler size olumsuz olarak geri donebilmektedir.
Cikolatayı fazla miktarda tukettiğimiz takdirde iceriğindeki yuksek şeker ve yuksek yağ dolayısıyla şişmanlığa ve bir cok hastalığa da davetiye cıkarabilmektedir.
Cikolata; kan şekerini hızlı yukseltir ve hızlı duşurur. Dolayısıyla kişi sonrasında tekrar acıkabilmekte, kan şekeri dalgalanmasından sonra sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu yuzden cikolata şeker hastalarının, insulin direnci ve hipoglisemisi olan kişilerin uzak durması gereken bir besindir diyebiliriz. Bunun yerine kan şekerini daha yavaş yukselten besinler orneğin meyveler tercih edilmelidir.
Kısaca ozetlemek gerekirse cikolatayı uygun miktarlarda tukettiğiniz takdirde sağlığınız uzerinde olumlu etkiler gosterebilmektedir.

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]