Vajinismus yani kadından kaynaklanan cinsel ilişkiye girememe sorunu, son donemde medyada sıkca gundeme gelmektedir. Peki Turk toplumunda bu kadar yaygın gorulen bir sorun olan vajinismusla ilgili en sık sorulan sorular nelerdir?
Severek evlenen ciftlerde de vajinismus olur mu?
Vajinismuslu bir kadın cinsellikten zevk alır mı?
Vajinismus sanılanın aksine severek ve anlaşarak evlenen ciftlerde de gorulebilir. Vajinismus kadının cinsel ilişki sırasında kasılarak ilişkiye izin vermemesidir. Bu kasılma kadının isteği ile olan bir durum değildir, bir takım korku ve kaygılara bağlı olarak istemdışı gercekleşir. Vajinismusun gorucu usulu, birbirini sevmeden ya da tanımadan evlenen ciftlerde daha sık gorulebileceği duşunulur, ancak aslında birbirini tanıyarak, severek, yıllarca flort ederek evlenen ciftlerde de vajinismus son derece yaygındır. Hatta vajinismus sorunu ile bize başvuran ve kacarak evlenmiş ciftler bile vardır. Yani vajinismusun genellikle eşini sevmekle ve istemekle bir ilgisi yoktur. Vajnismus cinsel birleşmeye karşı duyulan bir korkudur. Vajinismusu yaşayan kadınlar belli ozellikler acısından birbirilerine benzerler, ancak belli acılardan da farklılıklar gosterirler. Tamamen cinselliğe kapalı, cinselliği reddeden kadınlar da olabileceği gibi, cinsel isteği yuksek olan ve cinsellikten zevk alan vajinismuslu kadınlar da vardır. Vajinismusta kadının temel korkusu cinsel birleşmeye yani penisin vajinaya girmesine yoneliktir. Sevişmekten ya da surtunerek yaşanan birliktelikten kadın da zevk alır, bu bir sure sonra ciftte alışkanlık haline gelebilir ve ''nasıl olsa bu şekilde zevk alıyoruz, tedaviye ne gerek var'' diyerek tedaviden kacınmalarına bile neden olabilir.
Vajinismusta erkeğin rolu nedir?
Vajinismus kesin olarak cozulur mu?
Sadece vajinismus değil butun cinsel sorunlar tek kişinin değil ciftin ortak sorunudur. Vajinismus tek başına kadının sorunu değildir, eşin desteği olmadan kadının yalnız başına vajinismusun ustesinden gelmesi beklenemez. Vajinismuslu kadınların eşleri genellikle anlayışlı erkeklerdir, eşlerini zorlamazlar, uzerine gitmezler. Coğu zaman iki tarafın da evlilik oncesi cinsel deneyimi yoktur. Kadının korkuları kadar erkeğin de cinsellikle ilgili kaygıları olabilir ve iki tarafın korkuları vajinismusu besleyebilir. Belki vajinismusun temelinde değil, ancak vajinismusun surmesinde erkeğin de payı vardır ve tedavide de rolu buyuktur. Eşine guvenen, destekleyen erkekler olduğunda tedavi daha kısa surede başarılı bicimde sonlanmaktadır, ancak bazen ''ben seni boyle kabul ediyorum, tedavi olmana gerek yok'' diyerek eşinin tedaviye başvurmasını engelleyen erkeklere de rastlamaktayız. Vajinismus sorunu icin başvuran ciftler en cok kesin cozum olup olmadığını sorarlar. Vajinismusun %100 tedavisi vardır, cinsel terapidir. Ancak cift cinsel terapinin sorumluluğunu almalıdır ve terapinin gereklerini yerine getirmelidir. Tedaviye başvururken hemen her cift kısa surede sonuc almayı ve cinsel terapistin mucize yaratmasını bekler. Vajinismusun bir ilacı yoktur, bir hap icince herşey kendiliğinden gecmez. Ortalama 10 seanslık cinsel terapi ciftin gozunu korkutabilir, oysa ki 5 yıl, 10 yıl bu sorunla yaşayan bir cift icin 10 seans kısa bir suredir, ancak genellikle ciftler anestezi, uyku ilacı, botoks gibi hızlı ancak vajinismusun cozumu icin etkili olmayan yontemlere rağbet gosterirler. Vajinismus psikolojik bir sorundur ve başarı icin sabır ve inanc gereklidir. Eğer cinsel terapistle cift işbirliği yapar, seanslara duzenli olarak gelir ve evde uygulaması gereken odevlerini de uygularsa sorun kısa surede kesin olarak cozulur.
Vajinismuslu kadınların yaşları ve eğitim duzeyleri nedir?
Kliniğimize başvuran vajinismus hastalarının yaş ortalaması genellikle 26–35 yaş arasındadır. Vajnismuslu kadınlar tedaviye başvurma konusunda oldukca direncliler ve coğu zaman yıllar gectikten sonra ve cocuk sahibi olmaları konusunda cevreden gelen baskıya artık dayanamaz duruma gelince tedaviye gelirler. Genel olarak 26–35 yaş arası vajinismuslu kadınlar coğunluğu oluşturuyor, ancak 40 yaş ve ustu ya da 20 yaş altı ciftlerimiz de nadir de olsa bize başvurmaktadır. Vajinismus her eğitim ve kultur seviyesinden kadında ortak olarak yaşanan icsel bir korkudur. Vajinismuslu kadınların eğitim ve kultur duzeyleri değişkenlik gostermekle birlikte, vajinismusun universite mezunu hatta doktora duzeyinde eğitim almış kadınlarda da gorulebilir. Bunun nedeninin araştırılması gerektiği goruşundeyiz.
[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vajinismusla ilgili en sık sorulan sorular ve yanıtları
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vajinismusla ilgili en sık sorulan sorular ve yanıtları