Vajinismus soruları ve yanıtları6 yıllık evliyim, eşimle ilk gece başlayan kabusum halen devam ediyor. Ben vajinismus hastasıyım. Burada bir jinekologa gittim, bazı tavsiyelerde bulundu ama cok umut vermesine rağmen sorunum cozulmedi. Ne yapabilirim?
Bir erteleme ve kacınma hastalığı olan vajinismusun %100 cozumu vardır, rahat olun, umutsuzluğa kapılmayın. Vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tum vucutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların acılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya cıkabilir ve caresizlikle yaşanır. Ulkemizde her 10 kadından birinde gorulen vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inandığı psikolojik kokenli bir hastalıktır. Vajinismus ozel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli, icgoru yonelimli ve eğitime dayalı yoğunlaştırılmış holistik psikoterapi ve evlilik terapisi tekniklerinin yer aldığı cinsel terapinin suresi hastalığın şiddetine gore birkac seanstan 12 seansa kadar değişebilir.

10 yıllık evliyim, eşimle cinsel ilişkiye girme denemelerimde kasılıyorum, endişe ve korkuya kapılıyorum, panik halinde bacaklarımı kapatarak eşimi uzerimden atıyorum. Her seferinde kotu bir şey olacak, acıyacak veya kanayacak diye korkumdan bir turlu rahat olamıyorum, herkesin yaptığı bir şeyi yapamıyorum. Kendimi cok kotu hissediyorum. Ne yapabiliriz?

Uygun olmasa da herhangi bir beklenti oluştuğunda, kişiler beklentileri ile uyumlu hareket etmeye calışırlar. “Yazgı cağırma”, “sakınan goze cop batarmış”, “kırk gun deli dersen deli olur”, “ben sana demiştim” turunden ifadelerin işaret ettiği kendini doğrulayan kehanet kavramına gore; doğru ya da yanlış herhangi bir inanc veya beklenti, bu tanımlamayı doğrulayacak yeni bir davranış ortaya cıkarmakta ve bu olayın sonucunu veya kişinin davranışını etkilemektedir. Sonucta, beklentiler gercek olur, sanki sihirli bir guc sayesinde beklenti doğrulanır. Eşiyle cinsel ilişkiye girdiğinde eşinin ona zarar vereceğini, ağrı ve acı duyacağını duşunen ve buna inanan bir kadın cinsel ilişkiyi ret eden bir davranış sergileyecektir. Bu surecte hasta eşinin nasıl davranacağına ilişkin bir beklentiye girmekte, eşine karşı bu beklentiye uygun bir tutum sergilemekte ve eşi de onun tutumuna uygun davranışlar geliştirmektedir. Boylece bilimsel olarak başlangıcta gercekliği olmayan bir şey gercekleşmiş olmakta, cinsel ilişkiye girilememektedir. Bu nedenle rahat olun, once bir jinekologa giderek muayene olun. Normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yuzuncu gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Bu yazılanları aklınıza getirerek rahat olun, gevşeyin. Başaramazsanız moralinizi bozmayın ve eşinizle birlikte cinsel terapi almak icin bir cinsel terapiste başvurun.

12 yıllık evliyim, hala eşimle cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. O an geldiğinde kasılıp kalıyorum, bayılacak gibi oluyorum, cok caresizim. Eşimi seviyorum ve onu kaybetmek istemiyorum. Cinsel hayatımız tekrar geri donmemek uzere bitmiş gibi geliyor. Eşinin hakkımda vereceği kararı beklemekten yoruldum. Beni bırakacak korkusu ile iyileşme umudu arasında olmaktan da yoruldum. Bu işin bir caresi var mı?

Araf inancı bazı din ve mezheplerin ahiret kavramlarında yer alır. Araf kotulerin ve iyilerin nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan bir yerdir. Bir erteleme ve kacınma hastalığı olan vajinismus Araf'ta kalmaktır. Cunku vajinismus hastaları evlendikten sonra artık kız değildirler, ancak tam bir kadın da olamamışlardır. Kızlık ve kadınlık arasında kalmışlardır. Onların Araf'ı da budur. Tamamlanmamış bir evlilik; yaşanan her anı sıkıntı veren ama aynı zamanda da “bir gun belki” umudunu taşıyan bir surectir. Zamana bağımlı olmayan bir noktada duran hasta icin arada kalmak; değişen, dalgalanan ve farklılaşan eşe ve kendi icindeki fırtınalara karşı her gecen gun azalan bir direnctir. Adeta Araf'ta tek başına ve pusulasız konuşan hasta, ilk gece neyse, son gece de o olma iddiasında ve konumundadır. Yani vajinismus bir cehennem kadar vardır ve bir cennet kadar yoktur. Araf'ta kalmış vajinismus hastası; cennet ve cehennemin arasında kendileri hakkında verilecek hukum bekleyenler gibi korku ve umut arasında kalırlar. Vajinismus hastaları cinsel birleşmeden korkarken, ilişkiye girmeyi de umut etmektedirler. Sevgili Can Dundar'ın dediği gibi; en kolayı bir tarafta olmaktır; en zoruysa Araf'ta durmaktır. Vajinismus hastaları kendileri icin yapabilecekleri hicbir şey olmadığına inanmışlardır. Cinsel hayatları tekrar geri donmemek uzere bitmiştir, imtihan sona ermiştir. Hasta sadece eşinin vereceği kararı beklemektedir. Yapmadığı doğru davranışlar ya da yaptığı yanlışlar, onun Araf tepesinde kalmasına sebep olmuştur. Yani korku ve umut arasında olmak, vajinismus sorunu yaşayan insanlarla Araf'ta bulunan halk arasındaki ortak bir ozellik iken, iki grup arasında cok onemli bir fark vardır. Halen yaşayan insanlar inanırlarsa başarabilirler. Yaşayan herkes icin imtihan kapısı kapanmamıştır. Eşinizle birlikte cinsel terapi almak icin bir cinsel terapiste başvurduğunuzda bu sorundan kurtulabilirisiniz, umudunuzu yitirmeyin.
5 aylık evliyim, ne olduğunu henuz cozemediğim bir sorunum var. Cinsel birleşme esnasında yada oncesinde herhangi bir korku tedirginlik olmamasına rağmen cinsel birleşme tam olmuyor. Biraz kasıyorum kendimi. Bu nedenle bebek sahibi olamamaktan cok korkuyorum. İlk gunlerde bir isteksizlik ve korku vardı. Gittiğim doktor herhangi bir sorun olmadığını soyledi. Şimdi ne yapmalıyım?
Bir erteleme ve kacınma hastalığı olan vajinismus; hafif bir kasılmadan tum vucutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların acılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya cıkabilir ve caresizlikle yaşanır. Zamanla cinsel isteksizlik yapabilir. “Ya acırsa” diye korkup cinsel ilişkinin gercekleşmesine izin vermemek icin istemsiz bir şekilde yani kontrolunuz dışındaki bu kasılmalar bilincdışınızdan koken alır. Oncelikle rahat olun. Vajina cinsel ilişki sırasında erkeğin penisinin buyukluğu ya da kucukluğune gore kendini hazırlar. Vajina esneyebilen, genişleyebilen ve uzayabilen bir organdır yani vajinismus, genital organların anormalliğinden dolayı değildir. Ayrıca normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Nasıl ki kuru bir ekmeği ciğnemeden, tukuruğumuzle ıslatmadan yutmaya calıştığımızda boğazımız kanarsa, acırsa, vajinanın icine de kuru kuruya penis sokulmaya calışılırsa, ağrı acı ve kanama olur. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yuzuncu gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Cunku vajinanın gorevi penisi icine almak ve neslin devamını sağlamaktır. Vajina bu gorevini yaparken neden sorun yaşansın? Gozumuzde gorme işlemi sırasında ağrı, acı veya kanama oluyor mu? Ama gozumuze toz girse ve biz ovuştursak ağrı, acı ve kanama olabilir. Bu normal dışı bir durumdur. Son olarak şunu belirtmek doğru olur; oldukca karmaşık ve dikkat cekici bir problem olan vajinismusun %100 tedavisi vardır.

Vajinal botoks yaptırmak sağlıklı mı? Cinsel hayatı olumsuz etkiler mi?
Vajina ve cevresine kontrollu botoks enjeksiyonu yapılarak vajinismus kasılmalarının onune gecilebildiğinin iddia edildiği bu tedavi yontemi henuz gelişim aşamasındadır. Bilindiği gibi botox bir mikrobun urettiği ve kaslarda gecici felce yol acan bir maddedir. Daha cok plastik cerrahide alın ve yuz kırışıklıkları, kaş duşmesi gibi değişik hastalıklarda, cilt altına enjekte edilerek oradaki kasları gecici olarak felc eden ve dolayısıyla kırışıklıkları ortadan kaldıran botoksun vajinismusta da faydası olabileceği duşunuldu ve ilk olarak İran'da ve İsrail'de denenmeye başlandı. Mantık olarak botoks vajina kaslarını gecici olarak felc eder ve boylelikle cinsel birleşme sağlanabilir. Ama kadının “ağrıyacak, acıyacak, kanayacak” korkuları, cinsel birleşmeye karşı bilincdışı direnci, gecmiş travmalarının etkileri olduğu gibi kalır. Bu durumda botoksun felc edici etkisine rağmen vajinismus devam edebilir veya botoks gecici olarak işe yarasa bile etkisi gectiğinde vajinismus tekrar ortaya cıkabilir. Botoks vajina girişindeki kaslara bir seansta uc ayrı yere enjekte edilerek uygulanır. Bu kaslar gecici olarak felc olduğu icin genişler ve yaklaşık 3–4 ay bu gevşemeden dolayı cinsel ilişki mumkun olabilir. Bu tedavi cok yeni bir yaklaşım olduğu icin mutlaka botoks uygulamasından once psikolojik ve jinekolojik değerlendirmelerin yapılmasını tavsiye ediyorum.

Evleneli 3 ay oldu. Ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni uzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Herkes bir sorunumuz yok zannediyor. Lutfen bize yol gosterin.
Vajinismus, kadınlarda gorulen psikolojik kokenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini cevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak uzere tum vucutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hic gercekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca eşiniz kasılmayı ve sizi uzerinden atmayı isteyerek yapmaz, bu sizi sevmediğini ve istemediğini gostermez. Hastalığın tedavi sureci oldukca basittir. Evlilikte onemli bir sorun oluşturan vajinismus icin, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı onereceğim.

29 yaşındayım ve 1 yıl suren evliliğimin sonlanma sebebi cinsel hayatımızın başarılı olmayışıydı. Once benim vajinismus olduğumu duşunduk, İstanbul Universitesi'ne cinsel işlev bozukluklarından iyi bir psikiyatriste gittim (eşim her ne kadar karşı cıksa da) ama faydası olmadı. Derken beni aldattı ve boşandık. Size sorum; şu an tedavi olmalı mıyım, olsam da hangi konuda vajinismus nedeniyle mi? Cinsel isteksizlikte yaşıyorum aslında ama bu başımdan gecen başarısız evlilikten mi kaynaklanıyordur?
Ulkemizde her 10 kadından birinde gorulen, bir erteleme ve kacınma hastalığı olan vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inandığı psikolojik kokenli bir hastalıktır. Başta vajina girişini cevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak uzere tum vucutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hic gercekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Tedavi edilmezse evlilik ici catışmalara, aldatmalara, boşanmalara, depresyona ve cinsel isteksizliğe yol acabilir. Bu acıdan yaşadıklarınız gercekten cok uzucu. Eşinizin desteği ve onayı olmadan girişilen tedavinin başarısız olması beklenen bir durumdur. Once rahat olun ve icinizde var olan gucle yeniden hayata tutunun. Yaşadıklarınızı anlamlandırmanız ve vajinismusun arkasında yatanları ortaya cıkarabilmeniz icin, alanında tecrubeli bir cinsel terapiste başvurmanızda ve cinsel terapi almanızda fayda var.

Ben 10 yıldır evliyim, 35 yaşındayım ve eşimle bugune kadar cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. Kızlık zarımı aldırdım, botoks iğnesi vuruldum, hatta cok para vererek bir kez narkoz altında muayenehanede bir hekimin yanında eşimle zorla ilişkiye girdik. Cok ama cok iğrencti, aklıma geldikce hala insanlığımdan utanıyorum. Bu olaydan sonra eşimden iyice uzaklaştım ve bir daha olmadı. Şimdi icim yana yana hayata kustum ve artık hic bir tedavi yontemine inanmıyorum. Tum hayallerim yıkıldı. Yazılarınız bana bir umut kapısı daha acar mı? Kullerimden yeniden doğma şansım var mı?

Vajinismus, kadınlarda gorulen psikolojik kokenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini cevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak uzere tum vucutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hic gercekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Yaşadıklarınız gercekten cok uzucu ve cinsel tıp bilimi acısından cok yanlış uygulamalar olmuş. Sizi anlıyorum. Ama yalnız değilsiniz. Once rahat olun ve icinizde var olan gucle yeniden hayata tutunun. Eşinizle beraber bu sorunun ustesinde gelebileceğiniz doğru adresler var. Hastalığın tedavi sureci oldukca basittir, rahat olun. Evlilikte onemli bir sorun oluşturan vajinismus icin, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı onereceğim. Cunku cinsel terapi ile aynı Prometheus gibi kullerinizden yeniden doğabilirsiniz.

Eşim vajinismus ancak oyle olduğunu bir turlu kabul etmek istemiyorum. Yıllardır bir doktora bile goturemedim. Artık bende cocuk sahibi olmak istiyorum. Onu seviyorum ve cocuğumun da ondan olmasını cok istiyorum, bunu yenmenin pratik bir yolu olabilir mi?

Uzun yıllar vajinismus sorunu yaşayan ciftlerde, cocuk sahibi olma isteği, başarılı bir cinsel ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bu nedenle bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hic dokunmadan gecmek suretiyle eşin spermiyle yapay dollenme yaparak gebe kalma onerisini one surup surmeme konusunda tereddude duşmektedirler. Bu sizin icin memnuniyetle karşılanan bir oneri olabilir; ancak eşinizin bu konudaki isteklerini de goz onune alarak bir cinsel terapi surecine girmenizde fayda var. Cunku kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hic bir taraf diğerini suclamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Ulkemizde her 10 kadından birinde gorulen, bir erteleme ve kacınma hastalığı olan vajinismus; kolayca teşhis ve cabucak tedavi edilebilir. Tedavi suresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş ciftlerde genellikle cok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki catışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikci olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi suresi biraz uzayabilir.

5 yıllık evliyim ve hala cinsel ilişkiye giremedim. Kadın doğum uzmanına gittim ve kızlık zarımın alınması gerektiğini soyledi ve bende aldırdım. Ama değişen bir şey olmadı. Eşimde bende asgari ucretle calışan dar gelirli insanlarız. Eşimin ailesi ve eşim benim uzerinde cok baskı uyguluyor, “ya yaparız ya biter” noktasındayız. Anlayacağınız cok zor durumdayım. Bazen gercekten olmek istiyorum. Eşimi cok seviyorum, ayrılmak istemiyorum. Ayrıca ayrılırsam gidecek ve sığınacak kimsem yok. Cunku ailem beni kabul etmez. Ne olur yardım edin.

Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da caresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yonden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kotumserlik icine de gomulmuşlerdir. Bu acıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu ruyasıdır. Ancak olmek hicbir zaman cozum olamaz. Yaşamak ve inanarak başarmak durumundasınız. Sadece yanlış yontemleri denemişsiniz. Bu nedenle cift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrubeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.

13 yıllık evliyim. Vajinismus hastalığımdan dolayı eşimle cinsel ilişkiye giremedik. Defalarca doktora gittik fakat hicbir bir sonuc alamadık. Aksine hekimlere karşı daha da guvensiz olduk ve gitmediğimiz hacı, hoca ve medyum kalmadı. Merak ettiğimiz; her gun televizyonlarda vajinismusun bir gunde kolaylıkla tedavi edildiğini soyleyen hekimler var, hatta kendilerinden başka kimsenin tedavi edemeyeceğini de soyluyorlar, gercekten doğru mu? Bizde tedavi olmak istiyoruz ama kime gitmeliyiz. Fazla bir şansımız ve maddi durumumuz kalmadı, bu sefer doğru bir hekime gitmek istiyoruz. Cunku hepsi “hallediyoruz” diyor, 3–4 ay gidiyoruz ama bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu nedenle kafamız cok karışık. Yardımcı olursanız seviniriz.

Caresizliğe duşen insanların bilim dışı cozumler araması sık rastlanan bir durumdur. Daha onceki tedavi denemelerinizin başarısız olması hekimlere guveninizi azaltmış ama bir kacınma ve erteleme hastalığı olan vajinismusun kesinlikle tedavisi vardır ve cok zor değildir. Ancak tek seanslık tedaviler hakkında medyada duyduklarınızı fazla kafanıza takmayın. Tek seanslık mekanik cozumler, maalesef gelecekte başka sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Vajinismusun tedavisi 6-12 seans arasında değişen cinsel terapidir. Cinsel terapide esas olan bilgilendirmedir ve uzerinde durmamız gereken en onemli konulardan biri bilginin gercek ve ictenlikle ozumsenmesidir. Bunun icin oncelikle doğru bir adrese ulaşmanız ve cinsel terapistinize guvenmeniz cok onemlidir. Cinsel Tıp Derneği'nin web sitesinden (www.cinseltip.org) size en yakın cinsel terapisti secip başvurabilirsiniz.

15 yıllık evliyim. Cinsel ilişki sırasında korku ve sıkıntılarım oluyor. İlişkiye daha girmeden kızlık zarım bozulacakmış zannediyorum. HÂlbuki bir tane kızım var. Eşimin uzerime boşalarak yaptığımızı duşunduğum cocuğum hayatta tutunduğum tek dal oldu. Hala ilk gunku gibi cok derinlerde bir korku yaşıyorum ve hala eşim her yaklaştığında sanki yedi başlı bir ejderha icimi yakıyor. Bu sorunu kimseyle paylaşamıyorum, bazen delirmekten korkuyorum. Yaşadıklarımı anlamama yaracak kaynak kitaplar veya diğer materyalleri nereden bulabilirim? Ne yapmalıyım?

Ulkemizde kadınlardaki cinsel problemlere adanmış basılı materyaller ve bireyin kendi başına kullanabileceği yazılı materyaller bulmak oldukca zordur. Bu nedenle yanlış bilgilenme ve cinsel mitler (hurafeler) nedeniyle cinsel hayatlarında kÂbus yaşayan kadınların sayısı her gecen gun artmaktadır. Cunku sağdıclık kurumunun icini boşalttığımızdan beri; penis girişine katlanamama veya ozel zorluklar yaşama anlamına gelen vajinismustan şikÂyetci olan kadınların sayısında hızlı bir artış soz konusudur. Neden olduğu ileri surulen teorilerin zamanla değişmiş olmasına rağmen, vajinismus tedavisi hala tipik olarak kademeli şekilde buyukluğu artan parmakların veya dilatatorlerin vajina icerisine sokulmasını kapsayan tedavi serileri boyunca vajinal girişi kontrol eden kasların kasılmalarının onlenmesi ve bilgilendirme esaslı cinsel terapidir. Cinsel terapide yedi başlı bir ejderha gibi bilincdışında varlığını surduren ve kişiye hukmeden korkular uzerinde calışılır. Nedenlere donuk basamak basamak mucadele edilerek ejderhanın yedi başı da yok edilir.

13 yıllık evliyim. Şu anda 37 yaşındayım. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyoruz. Eşim yıllarca beni sucladı, hic destek olmadı. Yazılarınız sayesinde yaşadıklarımın vajinismus sorunun olduğunu oğrendim, yalnız olmadığıma sevindim ve umutlandım. Bunu eşime de soyledim. Ama eşim hala tedavi olabileceğimize inanmıyor. Ayrıca eşimle bir şekilde beraber oluyoruz. Hatta zevk aldığım zamanlarda oluyor. Ben daha duygusal ve on sevişmenin daha uzun sureceği bir cinsel ilişki istiyorum. Ama eşimin erken boşalma sorunu yuzunden beraberliğimiz uzun surmuyor, eşim sevişirken boşalıyor. Daha once cinsel taciz gibi bir şey yaşamadım. Şu anda evliliğimiz bitme noktasında, cok yıprandı ve onarılmayacak noktalara geldi. Yapay dollenme ile cocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Genellikle, cocuk sahibi olma isteği, başarılı bir ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hic dokunmadan gecmek suretiyle eşinin spermiyle yapay dollenme yaparak gebe kalma onerisini one surup surmeme konusunda tereddude duşmektedirler. Bu kadınlar tarafından memnuniyetle karşılanan bir oneri olabilir; ancak ciftin tatminiyle iyileşmesinin amaclandığı bir tedavide, eşin bu konudaki istekleri de goz onune alınmalıdır. Cunku kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hic bir taraf diğerini suclamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Vajinismusun kolayca teşhis ve cabucak tedavi edilebilir. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi suresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş ciftlerde genellikle cok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki catışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikci olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi suresi uzayabilir. Ciftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi vajinismusun ustesinden gelebilmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya cıktığına ilişkin doğru bir anlayış, cinsel hayatın yeniden duzenleme surecinde anlamlı bir yardımcı faktor olacaktır. Cunku vajinismus direnc kaybına bağlı bir iltihaplanma gibidir. Sorun vajinada değildir. Sorun kişinin baktığı yerdedir. Hep karanlığa bakmaktan ciftin gozunun feri sonmuştur, yılgın duşmuştur. Korku, yorgunluk ve umutsuzluk hastayı vajinasından vurmuştur. Bu durumda cinsel terapistin gorevi hastanın pozitif duşunmesini, hayata sımsıkı sarılmasını sağlamaktır. Hasta doğayla baş başa olmalı, sevdikleriyle kaliteli vakit gecirmelidir. Kendine yeni heyecanlar yaratmalıdır. Kendini sevmeli ve her şeyin en iyisine layık bulmalıdır. Kısaca enerji verecek hayaller kurmalı ve enerji verecek işleri eşiyle birlikte yapmalıdır. Ayrıca erken boşalma, erkeklerde en sık gorulen ve kolaylıkla tedavi edebildiğimiz bir cinsel işlev bozukluğudur. Eşinizle birlikte katılacağınız cinsel terapi seanslarında bu sorunda kolaylıkla halledilir, rahat olun.

Evleneli 3 ay oldu. Ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni uzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Herkes bir sorunumuz yok zannediyor. Lutfen bize yol gosterin.

Vajinismus, kadınlarda gorulen psikolojik kokenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini cevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak uzere tum vucutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hic gercekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca eşiniz kasılmayı ve sizi uzerinden atmayı isteyerek yapmaz, bu sizi sevmediğini ve istemediğini gostermez. Hastalığın tedavi sureci oldukca basittir. Evlilikte onemli bir sorun oluşturan vajinismus icin, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı onereceğim.

Ben 2,5 aylık evliyim. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyorum. Sorun benim on sevişmeden sonra birleşme anında kendini cok kasıp geri cekmem. Ne tavsiyede bulunabilirsiniz?

Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkÂnsız olarak algılanmasına vajinismus denir. 13 yıllık hekimlik hayatımda gorduğum yuzlerce vajinismus hastası bana bu tanımın cok doğru olmadığını gosterdi. Cunku vajinismusta başta vajina etrafında olmak uzere tum vucutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, kadın bacaklarını acılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Kızlık zarlarının cok kalın ya da vajinalarının cok dar olduğunu duşunebilen bu kadınlar, oluşan acı beklentisi sonucunda, kendilerini savunma ve koruma cabaları icine girerler. Doğru olan bu tanının konması icin bozukluğun surekli ya da yineleyici bir bicimde gorulmesi gerekir. Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da caresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yonden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kotumserlik icine de gomulmuşlerdir. Bu acıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu ruyasıdır. Bu nedenle cift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrubeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.

Eşimle evleneli yaklaşık 1 yıl oldu. Evlendiğimizde fark ettim ki eşim vajinusmustu, bu sorunu bir psikiyatristle cozduk ama hala ilişki ona iğrenc bir olay gibi geliyor. Bunun yanında da vajen de akıntıları oluyor ve ilişki anında orgazmından sonra canı acıyor sizce bunun sebebi nedir?

Vajinismus tedavisinde biz cinsel terapistlerin en cok uzerinde durduğu konulardan biri haz duygusudur. Cinsel terapi seanslarında cinsel hazzı arttırmaya yonelik calışmalara ağırlık verilmelidir. Cunku vajinismus tedavi edilmiş gibi gozukse de; kılık değiştirmiş olarak, yani cinselliği eşine karşı bir gorev gibi goren ve haz almayan bir kadın davranışı şeklinde tekrar ortaya cıkarabilir. Bu da eşiniz icin sıkıntılı bir surecin başlangıcıdır ve zamanla disparoni dediğimiz ağrılı cinsel ilişki yaşamaya başlayabilir. Bu surecte on sevişmenin uzun tutulması ve klitoris uyarısı kadar; eşler arasında acık iletişim, duyarlılık ve sabır orgazma giden yolda başarı icin cok gereklidir. Erkeğin rolu kadının liderliğinde ilerlemektir. Cunku kadının kontrolu elinde tutması vajinismus tedavisi sonrası kalan bilincdışı korkularının ustesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca eşinizin akıntısının olması bir genital enfeksiyon geciriyor olmasının belirtisi olabilir, bir jinekologa alttan muayene olmasını tavsiye ederim.

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]