Turkiye ’de basketbolun gelişmesine katkıda bulunmak icin kurulmuş olan Basketbol icin Destek ve Eğitim Vakfı ’nın (BİDEV) NBA iş birliğiyle gercekleştirdiği jr. nba BİDEV Ligi ’nin Draft organizasyonu, spor dunyasından onemli isimlerin katılımıyla Daruşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu ’nda gercekleştirildi. İstanbul ’da 12 yaş altı ve 10 yaş altı kategorilerinde erkekler ve 12 yaş altı kategorisinde kızların katıldığı jr.nba BİDEV Ligi Draft etkinliğine katılan okulların, lig boyunca ismini ve logosunu taşıyacakları NBA takımları kura ile belirlendi.

72 takımın katılımı ile 1.000 ’in uzerinde sporcunun yarışacağı jr.nba BİDEV Ligi, 21 Kasım ’da başlayacak. Normal sezon boyunca 200 ’un uzerinde mac oynanacağı ligde ilk sekize kalan takımlar play-off oynamaya hak kazanacaklar. Şampiyonun belirleneceği finaller 14-15 Ocak 2023 tarihinde yapılacak. Ligi şampiyon tamamlayan takımın oyuncuları, şampiyonluk kupasıyla birlikte NBA ’in geleneksel şampiyonluk yuzuğu ile odullendirilecek.
BİDEV Yonetim Kurulu Uyeleri Aytek Gurkan, Eyal Tarablus ve Prof. Dr. Fusun Uysal ’ın yanı sıra NBA Avrupa Başkan Yardımcısı Neal Meyer ve NBA Avrupa ve Ortadoğu Basketbol Operasyonları Direktoru Henry Utku ’nun hazır bulunduğu organizasyonda basketbol elcisi olarak da efsane isim Dino Radja da yer aldı. Sunumunu Mustafa Ozben ’in gercekleştirdiği, 150 ’nin uzerinde cocuğun ve 100 ’un uzerinde davetlinin katıldığı organizasyona cocuklar ile yapılan aktiviteler renk katarken, temsil edecekleri NBA takımlarının formalarını teslim alan takımlar birbirlerine başarı dileklerini sundu.
Gurkan: Değerleri Paylaşıyoruz
BİDEV Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aytek Gurkan, jr.nba BİDEV Ligi ’nin başlayacak olmasından oturu buyuk bir heyecan duyduğunu soyledi. Gurkan, ‘ ’Oncelikle bu guzel organizasyona ev sahipliği yaptıkları, bu yuvayı bize actıkları icin uzun yıllardır Turk basketboluna buyuk hizmetlerde bulunan Daruşşafaka ’ya cok teşekkur ediyorum. Kolej ruhunu iyi hisseden biri olarak burada, BİDEV ve NBA gibi iki markanın bir araya gelmiş olmasından buyuk mutluluk duyuyorum. Cunku NBA ve BİDEV, basketbolun otesinde yer alan arkadaşlık, birliktelik, takım olma, saygı gibi değerlere onem veren iki kurum. NBA ’e bu değer ve yaklaşımları bizimle paylaştıkları ve birlikte hareket etmek adına, bir sivil toplum hareketi olarak bize guvenip bizi sectikleri icin cok teşekkurler. ’ ’
‘ ’BİDEV ’i iki yıl once, başkanımız Hasan Arat ’ın onculuğunde kurduk. 250 ’ye yakın mutevelli heyeti uyemiz var. Dayanışma bizim camiamızın en onemli unsurlarından biri. Antrenorlerimizle, oyuncularımızla, basın mensuplarıyla ve tum diğer emekcileriyle bir araya gelen bir organizasyon olarak, gerek sosyal, gerek sağlıkla ilgili konularla alakalı dayanışma adına kısa surede buyuk mesafe kat ettik. Başardığımız bu işten gurur duyuyorum. 100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız, Ataturk ’un kurduğu cumhuriyetimizin yetiştirdiği bu grupla birlikte daha cok başarılar elde etmek istiyoruz. ’ ’
‘ ’İsmimizin yanına eğitimi koyduk. Bu herkesin konuştuğu ama orgutlenip başarmakta zorlandığı bir konu. Biz basketbolun bize verdiği eğitmenler ve antrenorlerle bunu başarmak istiyoruz. NBA ’de oynayan arkadaşlarımızı da aramıza katıp birer rol model olarak cocuklara gostermek istiyoruz. Basketbol hepimize dostluk, arkadaşlık icin caba sarf edeceğimiz bir alan yarattı. Artık bunu verme zamanı geldi. BİDEV bu yuzden var. Geldiğiniz icin cok teşekkur ederim ’ ’ ifadelerine yer verdi.
Meyer: Ailemiz Buyuyor
NBA Avrupa Başkan Yardımcısı Neal Meyer, jr.nba BİDEV liginin dev bir ailenin yeni bir uyesi olduğunu soyledi. Meyer, ‘ ’Burada olmak buyuk bir gurur. BİDEV ’le birlikte jr. nba ’i bugun burada resmen başlatıyor olmaktan buyuk heyecan duyuyoruz. Az once sahada yaptığımız etkinlikte kız ve erkek cocuklarımıza da bahsettim. Bu yalnızca basketbolla ilgili bir şey değil. Sportmenlik, calışkanlık, etik değerler, yardımlaşma, takım oyunu gibi değerleri de paylaşıyoruz. Bugun birlikte cok ozel bir gruba dahil oluyoruz. 2014 yılında bu projeye başladığımızda yalnızca bir lig varken bugun 30 ’dan fazla ulkede 111 lige ulaşmış durumdayız. Her bir Draft organizasyonunda olduğu gibi bugun burada da bir NBA takımını Draft ile secen cocukların heyecanını gormek harika. Golden State, Chicago gibi takımların formalarını mutlulukla sırtlarına gecirdiklerini gormek cok guzel. Bu organizasyon icin BİDEV ’e ve bugun bize kapılarını acan Daruşşafaka Spor Kulubu ’ne cok teşekkur ederim. Hep birlikte bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. ’ ’
Alperen ’den Surpriz Mesaj
BİDEV Yonetim Kurulu Uyesi Eyal Tarablus ’un konuşması ise bir surprizle başladı. NBA ’de Houston Rockets forması giyen ve NBA ’e Draft edilen en son Turk oyuncu olan Alperen Şengun, ekranlara yansıyan goruntulu mesajında tum cocuklara başarılar diledi. Ardından sozu alan Tarablus, şoyle konuştu: ‘ ’Basketbolu cok seviyorum. Yıllar once babam Taksim ’de her hafta sonu sabah işe gitmeden once beni Spor Sergi Sarayı ’na bırakırdı ve ben sabah ilk altyapı macından akşam son A Takım macına kadar tum macları izlerdim. O donemde en buyuk hayalim bir gun Aytek Ağabey ’i gorebilmekti. Bugun kendisi yanımda oturuyor. Tum cocuklara hayallerinizin peşinden koşun demek istiyorum. Beni her gun o salona bırakan babama, o donemde Challenge Cup gibi bir kupaya uzanan takımın 8 numaralı oyuncusu Aytek Ağabey ’e cok teşekkur ederim. Hep 8 numaralı formayı giydim o gunlerden beri ve bugun, yeni bir hayalimiz var. Cocukken ancak kasetlerden izleyebildiğimiz NBA ’i, bugun eğitim sistemimizin bir parcası haline getiriyoruz. İcimizdeki basketbol aşkıyla bunu gercekleştireceğimizden şuphem yok. BİDEV Adım projesiyle de ulaşımı guc koylerimiz de dahil olmak uzere bunu başaracağız. Eğitim ile spor arasında maalesef buyuk bir daralma var. Avrupa ’da sporun eğitim icerisindeki payı %6 ’yken ulkemizde bu rakam %3 duzeyinde. Cocukların sosyal ve sportif faaliyetlere katılmaları şart. BİDEV ve NBA olarak bu noktada uzun soluklu bir projede bir araya geldik. Kızlar ve Erkekler icin duzenleyeceğimiz bu organizasyonu 4 Ağustos ’ta duyurmuştuk. Bugun bu organizasyonu bir aile olarak hep birlikte gercekleştiriyoruz. Birazdan 30 okulumuz, 30 NBA takımından bir tanesini secerek ligimizin ilk adımlarını atacak. 2023 Ocak ’ta final organizasyonuyla tamamlayacağımız organizasyon suresince takımlar iki konferans ve altı bolgeye ayrılarak ilk 8 ’e kalma mucadelesi verecek. Velilerimiz tum surecleri NBA uygulaması uzerinden takip edebilecek. Bu programın destekcisi BİDEV, basketbol tutkusu cevresinde kenetlenmiş bir aile. Basketbol sevgisini ulkemizde artırmak istiyoruz. Basketbol topunu alan her cocuk bir gun NBA Draftı ’na katılmayı hayal ediyor. Bu yolda gelecek nesillere harika bir miras bırakmak icin calışacağız. ’ ’
Radja Renk Kattı
Avrupa ve NBA ’deki gorkemli kariyeriyle Basketbol Şohretler Muzesi ’ne (Hall of Fame) katılan efsane oyuncu Dino Radja da Draft oncesinde goruşlerini dile getirdi. Radja, ‘ ’Dino Radja: İstanbul ’a ilk kez turist olarak geldim ve guzel şehrinizi etraflıca gorme şansım oldu. Ozellikle dun burada cok keyifli vakit gecirdim. Cocuklar buyuk bir heyecanla bu etkinliğin en onemli kısmı olan Draft ’ı bekliyorlar. Onları fazla bekletmemek adına iyi şanslar ve başarılar diliyorum. ’ ’
jr.nba Hakkında
jr.nba, NBA ’nin alt yapı seviyesinde kız ve erkek basketbol oyuncuları, koclar ve veliler icin basketbol deneyimini geliştirmek uzere kurduğu, basketbolun temel becerilerini ve takım ruhu, saygı, kararlılık ve birliktelik temel değerlerini oğretmeyi hedeflediği gelişim programıdır.
2021-22 sezonunda jr.nba, Avrupa ve Orta Doğu ’da 93 lig organizasyonu ile 42.000 cocuğa erişti. NBA, gectiğimiz senelerde Turkiye ’de hazırlık macları, jr.nba ligleri, diğer alt yapı gelişim programları ve taraftar etkinlikleri olmak uzere bircok etkinliğe imza atmıştı.
jr.nba Turkiye Ligi hakkında daha fazla bilgi almak icin jr.nba.com web sitesini ziyaret edebilir, jr.nba sosyal medya hesaplarını Facebook (Facebook.com/jrnba), Instagram (@jrnba) ve Twitter (@jrnba) uzerinden takip edebilirsiniz.
BİDEV Hakkında
Basketbol icin Destek ve Eğitim Vakfı BİDEV, nitelikli Turk basketbolcularının yetişmelerine eğitim yoluyla katkı sağlanması ve Türkiye ’de basketbol sporuna emeği geçmiş kişilere sosyal yardımlaşma aracılığıyla destek olunması gayesiyle 2020 yılında kurulmuştur. Turk basketbolcularının kültür ve eğitim seviyeleri yüksek, ulke basketboluna faydalı sporcular olarak yetişmelerine katkı sağlamak, Türkiye ’de basketbol sporu ile uğraşmış ve uğraşan sporcu, antrenör, hakem, idareci, basketbol yazarı ve basketbola emeği geçmiş kişilere sosyal yardımlaşma ve dayanışma yoluyla destek olmak icin iş insanları, mevcut ve emekli basketbolcular, koclar, hakemler, spor yoneticileri ve basın mensuplarının bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Vakfın temel prensipleri şeffaflık ve surdurulebilirliktir. Hedefi, şu ana kadar Turk basketbolunda yapılmış kıymetli calışmaların uzerine ekleyerek ornek kabul edilecek surdurulebilir destek ve eğitim calışmaları organize etmektir.
NBA Hakkında
National Basketball Association (NBA), basketbolun gucunu kullanarak her yerde insanlara ilham olmak ve onları birleştirmek misyonu ile calışan kuresel bir spor ve medya organizasyonudur. NBA, WNBA, NBA G League, NBA 2K League ve Basketball Africa League profesyonel spor organizasyonları kapsamında NBA, 215 ulkede 50 ’den fazla lisanda macları ve programları yayımlanan, yedi kıtaya yayılmış 200 ’den fazla ulkede lisanslı urunleri satılan onemli bir uluslararası varlık kurmuştur. 2021-22 sezonu başında NBA takımları kadrolarında 40 ulkeden 121 uluslararası oyuncu yer almıştır. NBA Digital kanalları NBA TV; NBA.com, NBA uygulaması ve NBA League Pass ’i kapsamaktadır. NBA, tum dunyaya yayılmış 2.1 milyon takipcisi ve ligi, takımları ve oyuncuları ile dunyanın en buyuk sosyal medya organizasyonlarından birini yaratmıştır. NBA Cares, NBA ’nin genclere yonelik uluslararası kurumlar ile iş birliği yaparak eğitim, genclik ve aile gelişimi, sağlık konularında onemli konuların cozumune katkıda bulunduğu sosyal sorumluluk yapısıdır.