Harika ay, supersonik gun, dakikalık indirimler derken bu aralar başımızı ne tarafa cevirsek son derece cazip indirimlerle karşılaşmaya başladık. Online alışveriş siteleri bir rakamın uzerini ciziyor ve yuzde belirli bir oran ile indirim yaptığını soyluyor. Platformlarda ve mağazalarda yeni fiyat otomatik olarak karşımıza cıkıyor ancak pek cok kullanıcı yuzde indirim hesaplama nasıl yapılır merak ediyor.
Elbette indirimli fiyat nasıl hesaplanır diye soran yalnızca alıcılar değil, satıcılar da benzer bir hesaplama yapmak zorunda. Hatta bazen indirimli fiyat belirli urunlerde toplu olarak gercekleştirildiği icin Excel uzerinden de değiştirmek gerekebiliyor. Merak etmeyin, elbette bu işin de bir formulu ve kolay yontemleri var. Gelin yuzde indirim hesaplama nasıl yapılır yakından bakalım ve uygulayabileceğiniz yontemleri gorelim.
Oncelikle; indirimli, iskontolu fiyat nedir? Turkcemize İtalyanca sconto kelimesinden gecmiş olan iskonto sozcuğu, bir malın yazılı değeri uzerinden yapılan indirim anlamına gelmektedir. Yani tam olarak olmasa bile indirim ile iskonto eş anlamlı sozcuklerdir. İndirimli, iskontolu fiyat genel olarak belirli bir yuzde uzerinden yapılır ya da satıcı tarafından soz konusu fiyatın aşağı doğru yani daha duşuk bir fiyata yuvarlanması şeklinde uygulanır.

Peki yuzde indirim hesaplama nasıl yapılır? İşte en basit formulu: Adım #1: Yuzde indirim hesaplama formulumuz = indirimsiz fiyat x (100 - oran) / 100 Adım #2: Diyelim bir urunun fiyatı 100 lira olsun. Adım #3: Urun uzerindeki indirim oranı yuzde 30. Adım #4: liste fiyatı x (100 - oran) / 100 = 100 x (100 - 30) / 100 Adım #5: 100 x (100 - 30) / 100 = 70 Adım #6: Yani 100 liralık urunun yuzde 30 indirimli fiyatı 70 liradır. Yuzde indirim hesaplama işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. liste fiyatı x (100 - oran) / 100 formulu her turlu urunun indirimli fiyatını hesaplamak konusunda size yardımcı olacaktır. Elbette anlaşılması icin basit bir ornek verdik ancak bazı durumlarda artı indirimler ya da kusuratlı indirimler de olacaktır. İşte hesabın karmaşıklaştığı durumlarda bu formul işinize yarayacaktır.
Yuzde indirim hesaplama icin en hızlı yontem: Adım #1: Hızlı hesaplama formulumuz = (urun fiyatı / 100 x yuzde miktarı) - urun fiyatı Adım #2: Diyelim bir urunun fiyatı 100 lira olsun. Adım #3: Urun uzerindeki indirim oranı yuzde 30. Adım #4: (urun fiyatı / 100 x yuzde miktarı) - urun fiyatı = (100 / 100 x 30) - 100 Adım #5: (100 / 100 x 30) - 100 = - 70 Adım #6: Hızlı hesaplama formulu olduğu icin eksi değeri gormezden gelin. Adım #7: Yani 100 liralık urunun yuzde 30 indirimli fiyatı 70 liradır. Adım #8: Artış oranı hesaplamak icin (urun fiyatı / 100 x yuzde miktarı) + urun fiyatı Yuzde hesaplama işlemini en hızlı şekilde yapabilmek icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. (urun fiyatı / 100 x yuzde miktarı) - urun fiyatı formulunu uyguladığınız zaman alacağınız sonuc her zaman eksi olacaktır ancak bir matematik işlemi yapmıyoruz. Hızlı hesaplama yontemini herhangi bir hesap makinesi kullanmadan aklınızdan yaparak ortalama bir sayı elde edersiniz. Bu nedenle artı ya da eksi değere bakmadan ortalama bir sayıya ulaşmak ilk amactır.

İndirim oranı nasıl hesaplanır? Urunde uygulanan indirim yuzdesini hesaplama formulu: Adım #1: İndirim yuzdesi hesaplama formulumuz = (indirimsiz fiyat - indirimli fiyat) / indirimsiz fiyat Adım #2: Diyelim urunun indirimsiz fiyatı 100 lira. Adım #3: Urunun indirimli fiyatı 70 lira. Adım #4: (indirimsiz fiyat - indirimli fiyat) / indirimsiz fiyat = (100 - 70) / 100 Adım #5: (100 - 70) / 100 = 0,30 Adım #6: Yani 100 liralık urunu 70 liraya duşuren indirim oranı yuzde 30. Urunde uygulanan indirim yuzdesini oğrenmek icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. (indirimsiz fiyat - indirimli fiyat) / indirimsiz fiyat formulu ile urunun fiyatını duşuren indirim oranını hesaplayabilirsiniz. Bu formulu, aldığınız indirim oranından emin olmak istediğiniz yerlerde kullanabilirsiniz. Yuzde 30 indirim diyor ama bakalım gercekten yapıyor mu ya da bu urundeki indirim diğerlerinde olduğu gibi mi diye merak ettiğiniz noktalarda urunde uygulanan indirim yuzdesini hesaplama formulu işinize yarayacaktır.

Yuzde indirim hesaplama nasıl yapılır? Excel formulu: Adım #1: Excel tablomuzun A sırasında zamanlar var. Adım #2: B sırasında maliyetler var. Adım #3: C sırasında azaltma oranları var. Adım #4: D sırasında sonuc var. Adım #5: Excel indirim hesaplama formulumuz B2*(1-C2) Adım #6: Bu formul ile B2 sırasındaki değer, soz konusu indirim oranından hesaplanacak. Adım #7: Formulu tum D sutununda uygulamak icin hucrenin altında yer alan yeşil noktaya cift tıklayın. Adım #8: Formulu yeniden oluşturmadan tum hucrede uygulamış olacaksınız. Adım #9: İndirim değil arttırma yapmak icin B2*(1+C2) şeklinde bir formul yazmanız yeterli. Excel tablolarınızla yuzde indirim hesaplama işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Bahsettiğimiz formul coğu zaman cok daha basit tablolarla işe yaramaktadır. Daha karmaşık ve cok daha fazla değişkenin olduğu Excel tablolarıyla calışmak istiyorsanız buradaki yazımızı inceleyerek Turkce ve ucretsiz bir şekilde Excel oğrenebileceğiniz kursları gorebilirsiniz.

Online olarak indirim hesaplama işlemi yapabileceğiniz internet siteleri: İndirim Hesaplama Hesaplat Tahmin Hesap Mera Calculator Formuller, hesaplamalar aklınızı karıştırıyor olabilir, sonucta hepimiz her gun indirim hesaplama işlemi yapmıyoruz. Bu formulleri uygulamak yerine kullanabileceğiniz bazı internet sitelerini yukarıda sıraladık. Soz konusu sitelerin tek amacı indirim hesaplamaktır. İndirimsiz fiyatı ve indirim yuzde oranını girerek 'Hesapla' butonuna tıklamanız yeterli.
Online alışveriş sitelerinde ve mağazalarda yer alan fiyatlar uzerinden yuzde indirim hesaplama nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve bu işlem icin uygulayabileceğiniz yontemlerden bazılarını listeledik. Sizin cok daha hızlı bir şekilde indirim hesaplama işlemi icin kullandığınız yontemler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.