Depresyonu kişide gorulen duygu, duşunce, davranış ve bedensel belirtilerde bozulma olarak tanımlayabiliriz.
Depresyonu detaylandırmak ve bu soluk resmin icine daha cok girmek icin tum bilimsel kavramları bir kenarı bırakmak cok yerinde olacaktır.
Soluk resmin icinde bulunan kişi, gercekten soluktur, solgundur. Bir nesnenin renginde hem fikir olabilirsiniz fakat tonu konusunda farklı sonuclar ortaya cıkabilir. ‘’ Depresyon gozluğu’’ demek yerinde olacaktır. Fakat bu gozluğu kişi kendi iradesinde takmamıştır ve cıkarmak icin kendi cabası yetersiz kalabilir. Oncelikle bilmeliyiz ki depresyon kişinin etrafındakilere yaptığı ‘’naz’’ değildir.
Gozlemlenebilir belirtilerin bazıları; karamsarlık, umutsuzluk, olumsuz duşuncelerle orulu bir duşunce dunyası, caresizlik ve hicbir şeyden zevk alamama şeklinde aslında motivasyondan uzak bir surectir. Kişinin yarınlarını oluşturmaktaki destekleyici motivasyondur. Yarınlarını destekleyecek gucu kendinde bulamayan kişi o anda tomurcuk veren veya acmış olan hicbir ciceği goremez. ‘’ Depresyon gozluğu’’ motivasyonu engellemekle kalmaz kişiyi gecmişteki kendisini olumsuz etkileyen durumları duşunmeye zorlar. Zaten zor ve yorucu olan surecte birde gecmişe dair pişmanlıklar gun yuzune cıkar. Gecmişteki olumlu detayları goremeyen kişi geleceğinin de gecmişi gibi olacağını duşunur.
Aynı zamanda depresyonun etkisiyle; unutkanlık, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları, iştah artması veya azalması gibi kişinin yaşam kalitesini etkileyecek bozulmalar yaşayabilmektedir.
Depresyonda Biri !
Aynadaki yansımama bakışım mı değişen yoksa değiştim mi gercekten? Boyle net miydi yuzumdeki cizgiler, buradayım diyorlar mıydı? Gulumsediğimde yanağımda beliren cizgiler sanki huzunle baktığım gozlerimin kenarlarına taşınmış gibiler. Aynı zamanda hic ic acıcı olmayan gecmişin karşısında nasıl gelecek guzel olabilir ki, hic bir şeye acelem yok ki sanki hareketlerim, duşuncelerim hep umutsuz ve uzun sureli. Yaşamak icin yemek yiyorum sadece. An geliyor ki yaşamak bile anlamını yitiriyor ve son vermek istiyorum hayatıma. (ornek metindir)
Depresyonun ilerleyişi herkeste aynı mıdır?
Hicbir hastalık/ bozuklukta belirtilerin aynı şekilde devam etmediği gibi depresyonda da ilerleyiş aslında kişiden kişiye gore değişmektedir. Bu yuzden okuduğunuz hicbir makale sizin tanı koymanız icin yeterli olmayabilir. Bu anlamda uzmandan yardım almanız yaşadığınız sorundaki seyri aydınlatmak adına faydalı olacaktır.
Sağlıklı gunler
[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Soluk resim ‘’ depresyon’’
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Soluk resim ‘’ depresyon’’