A4-H2O ve i7 13700K Mini-ITX SFF Sistem i7 6700K ve Mastercase Pro 5'li bir sistemi uzun suredir kullanıyordum, ancak hem son donemlerdeki uygulamaları kaldıramaması, hem de nesil olarak eskide kalması, yeni bir sistem arayışına girmeme sebep oldu. Forumda ozellikle de @demarc'ın...
Sistem ozellikleri:
i7 13700K MSI MEGZ690i Unify Kingstone 32GB 5600 MHz CL40 RAM NZXT Kraken Z53 AIO (With Corsair ML120 Pro's) Corsair SF600 Platinium PSU Samsung 970 EVO 500GB & 250GB MSI GTX970 Gaming Sistem Gorselleri
Sistemi montajlayıp Windows kurar kurmaz CinebenchR3 testi yaptım. Sonuclar boyle cıktı:
Sonrasında BIOS'dan LP1 ve LP2 limitini 200 Watt olarak değiştirdim. Basitce işlemciye 200 Watt sınırı koymuş oldum.
Akabinde limiti 150'ye indirip testlere başladım:
Sonrasında LP limitlerini kaldırıp, elle UV denemesi yaptım. Lite ve LLC'yi 5'e cektim, P Core Max ratio ayarını 51 ve E Core'u da 36 ile sınırladım. Sonuclar bu şekilde cıktı:
Sonrasında 30 dakika CinebenchR23 testini yaptım. Sıcaklıklar bu şekilde cıktı:
Sistem performansını iyi bir yerde dengelemiş oldum. İşlemciyi bundan biraz daha sıcak calıştırıp, fanları da Noctua fanlarla değiştirisem daha yuksek performans da elde edebilir gibi ancak şu an bu seviyeler ideal. Fanlar maksimum 1600 RPM civarında calışıyor. Noctua'nın 120mm fanlarıyla daha yuksek devirde daha duşuk gurultuyle daha iyi bir performans almak mumkun.
Pompadan ise oldukca memnunum, sessiz calışıyor. Asetek'in Gen 7 pompaları Mini-ITX sistemler icin olmazsa olmaz.
Anakartta M.2 SSD'ler ile bir ısınma sorunu yaşıyordum. Sonrasında bu sorunun, ondeki iki M.2 portunun ust uste olması ve ortada kalan M.2'nin, chipset ile heatsinki paylaşmasından kaynaklandığını fark ettim.
Ortadaki M.2'yi de arkaya alınca daha duzgun sıcaklıklar elde ettim.
Ozetle minimal ama performanslı bir sistem oldu.
Surec boyunca destek gosteren @demarc @misafirTerliği34 @mithat Berhan a teşekkurlerimi sunuyorum. Ayrıca @recep Baltaş ve @ali Gungor e de BIOS konusundaki yardımları icin teşekkur ederim.