Rus milyarder Oleg Tinkov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rus vatandaşlığından cıkma kararı aldığını duyurdu.
Rus milyarder Oleg Tinkov, Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline karşı cıkarak Rus vatandaşlığından oıkacağını soyledi.
Kararı sosyal medya hesabından duyuran Tinkov, "Rus vatandaşlığımdan cıkma kararı aldım. Barışcıl komşularıyla savaş başlatan ve her gun masum insanları olduren faşist bir ulkeyle ilişkilendirilemem ve ilişkilendirilmeyeceğim. Umarım onde gelen Rus iş insanları beni takip eder, bu da Putin'in rejimini ve ekonomisini zayıflatır ve onu yenilgiye uğratır. Putin'in Rusya'sından nefret ediyorum ama savaşa acıkca karşı cıkan tum Rusları seviyorum" acıklamasını yaptı.
OLEG TİNKOV KİMDİR?
25 Aralık 1967 yılında doğan Oleg Yuryevich Tinkov, Rusya doğumlu bir Kıbrıslı girişimci ve iş insanıdır. Tinkov, Technoshock ev aletleri mağazaları, Daria dondurulmuş gıda fabrikaları ve Tinkoff restoranları ağının kurucusudur. 65 yaşındaki milyarderin, daha az bilinen projeleri arasında, muzik mağazası Music Shock ile Kirpichi ve Leningrad gruplarının ilk albumlerini yayınlayan plak şirketi Shock Records yer alıyor.

Bloomberg Milyarderler Endeksi, Kasım 2021'de Tinkov ’un net servetini 8,2 milyar dolar olarak tahmin etti.
Bununla birlikte Tinkov, 2015 yılına kadar Tinkoff Bank yonetim kurulunun başkanı olarak gorev yaptı. Banka 2007 yılında kuruldu ve 1 Aralık 2016 itibariyle, Rus bankaları arasında 33. sırada yer aldı.

Tinkov, Eylul 2019'da ABD ’deki bir mahkeme tarafından kasıtlı olarak sahte vergi beyannameleri vermek ve ABD vatandaşlığından cıkarken 240 milyon doların uzerinde vergi kacırmaya calışmak ile suclandı. Tinkov, Şubat 2020'de Londra'da tutuklandı ancak seyahat edemeyecek kadar rahatsız olmasına neden olan yeni bir losemi teşhisine dayanarak iade kararı ile mucadele etti. Rus oligark, sonunda sucunu kabul etti ve odenmemiş vergiler, para cezaları ve dolandırıcılık nedeniyle, bir yıl denetimli salıvermenin yanı sıra 508 milyon doların uzerinde para cezası odemeye mahkum edildi.

2019 yılında Tinkov'a losemi teşhisi kondu. Oligarkın 2021'deki ameliyattan sonra komplikasyonları devam etti ve hayatta kalma şansının sadece yuzde 40 olduğu tahmin ediliyordu. 2022'de kanseri durağan doneme girdi. Teşhisten sonra Tinkov, işletmelerindeki yonetici pozisyonlarından ayrıldı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi, Kasım 2021'de Tinkov ’un net servetini 8,2 milyar dolar olarak tahmin etti. Tinkov, bu yıl Putin ’,Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini kamuoyu onunde eleştirdikten sonra, yetkililerinin Tinkoff Bank'ı kamulaştırmayla tehdit ettiğini belirterek bankadaki yuzde 35'lik hissesini sattı.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala