Yakalanan ilk darbeci Yurdakul Akkuş yeniden yargılandı: Ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası aldı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Yakalanan ilk darbeci Yurdakul Akkuş yeniden yargılandı: Ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası aldı
-
01-11-2022, 03:35:59Yurdakul Akkuş'un da aralarında olduğu 8'i tutuklu 16 farklı rutbelerdeki eski askerin, ilk derece mahkemesince verilen kararın Yargıtay tarafından usulden bozulmasının ardından Bursa Bolge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları, avukatları, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM vekili avukatlar katıldı. Tutuksuz sanık Ali Bulbul ise duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Yakalanan ilk darbeci Yurdakul Akkuş yeniden yargılandı: Ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası aldı - AA'nın haberine gore; savunmasında uzerine atılı suclamaları reddeden Yurdakul Akkuş, kendisine iftira atıldığını one surdu. Hakkındaki iddiaların yoruma dayalı olduğunu, kesin delil icermediğini savunan Akkuş, "Sıkıyonetim listesinde bulunan eski tuğgeneral Faruk Bal'ı o gece aradım 2 defa ancak acmadığı icin goruşemedim. Ben bu sıkıyonetim mesajlarının ne anlama geldiğini soracaktım, dolayısıyla bir goruşme yapmadığım icin bir goruş de alamadım." ifadesini kullandı. Akkuş, sıkıyonetim emirlerinin ilcelere cekilmesi emrini verdiği iddiasına ilişkin ise "Ben 23.02'de emirler ilcelere cekildiği sırada, alaya intikal halindeyim. HTS kayıtlarında 23.38'de alaya geldiğim goruluyor. Tum bu nedenlerle, tutuksuz yargılanmamı ve beraatimi talep ediyorum." diye konuştu. Haklarındaki suclamaları reddeden diğer sanıklar da beraatlerini istedi. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM vekilleri ise sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyet, Yurdakul Akkuş'un "cebir ve şiddet kullanarak anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus etmek" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Heyet ayrıca, sanıklar Ali Ciğci ve Bilal Dişbudak'a "cebir ve şiddet kullanarak anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus etmeye yardım etmek" sucundan 15'er yıl hapis cezası verdi, tutukluluk hallerinin devamına hukmetti. Kemal Şendur, Ayhan Şen ve Hakan Kutkan'a ise "silahlı teror orgutune uye olmak" sucundan 8 yıl 9'ar ay hapis cezası verilerek tutukluluklarının kaldırılmasına hukmedildi. Ote yandan mahkeme heyeti, sanıklardan Duran Demir, Ali Bulbul, Ali Yasal, Murat Yıldırım, Hacı Huseyin Celenk, Yılmaz Gunduz, Mustafa Ekici, İbrahim Cetin ve Erkan Demirtemel'in delil yetersizliği nedeniyle beraatine, ayrıca tutuklu Demirtemel'in tahliyesine karar verdi. Ertuğrul Yuksel hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına ve tahliyesine hukmedildi.
FETO'nun 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Yurdakul Akkuş'un yakalanması ve cantasından "sıkıyonetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" dokumanları cıkması teşebbusun seyri değişmiş, belgelere gore operasyonlar hızlanmıştı. Akkuş'un cantasındaki dokumanda, sozde sıkıyonetim sırasında başa gececek 81 il valisi askerler, Turk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) komuta kademesinde gorevlendirmeler ile darbecilerin yonetim planı şemaları ve ulke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının başına gececek isimlerin listesinin yer aldığı ifade edilmişti. Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Akkuş, 11 Temmuz 2018'deki duruşmada ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına carptırılmıştı. Yurdakul Akkuş dışındaki 12 sanığa, 8 yıl 9 ay ila 18 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti. İlk derece mahkemesinin kararını değerlendiren Bursa Bolge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi, 16 Ocak 2020'de, yargılamayı ve verilen hapis cezalarını hukuka uygun bulmuştu. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Akkuş ve diğer sanıklara yerel mahkemece verilen ve istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezalarını, sanıkların son savunmalarını goruntulu sistemle yapmalarının savunma haklarını kısıtladığı gerekcesi ve usulden bazı diğer gerekcelerle bozmuştu.