Bakımlı ve guclu tırnaklar icin...


• Kadınların guzelliği ve bakımı icin sadece yuzunu temizlemesi, nemlendirmesi ve kusursuz bir makyaj yapması yetmiyor.

• En az onlar kadar onemli bir diğer unsur da guclu ve bakımlı tırnaklara sahip olmak. Cunku hicbir kadın catlamış, ojelerinin bir kısmı cıkmış ve boyları birbirinden farklı tırnaklara sahip olmayı istemez.

• Bunun icin illa ki bir guzellik salonuna gitmeniz de gerekmiyor. Evinizde kendi manikurunuzu yaparak yıpranan ve kırılan tırnaklarınızı istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Kısa, uzun, kut ya da oval… Secimi size kalmış…


Adım adım tırnak bakımı


1. Adım

İşe oncelikle eski ojenizi cıkararak başlayın. Bu arada kullandığınız asetonun nemlendirici ozelliği olmasına da dikkat edin. Boylece tırnaklarınızı de beslemiş olursunuz. Ve insanlara itici gorunmemek icin hicbir zaman yarısı cıkmış ojeli tırnaklarla dolaşmayın.

2. Adım


• Tırnaklarınızı istediğiniz uzunlukta kesin. Ancak cok fazla dipten kesmemeye dikkat edin. Eğer tırnağınızı fazla derinden keserseniz, tırnak batması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

• Bu arada tırnaklarınızın hepsinin aynı uzunlukta olmasına da ozen gostermelisiniz. Cunku uzun tırnaklar arasında birinin kısa olması goze hic de hoş gorunmeyecektir.

3. Adım


• Evet sıra geldi torpulemeye… Tırnağınızı ne kadar iyi ve doğru şekilde torpulerseniz o kadar dayanıklı ve sağlıklı olur.

• Tırnaklarınızı sadece tek bir yonde torpuleyin; ileri ve geri torpulemek tırnaklarınızı daha gucsuzleştireceğinden kırılmalara ve catlamalara yol acacaktır.


4. Adım


• Torpuleme işleminden sonra tırnak etlerinizi yumuşatmak icin ellerinizi ılık ve kremli bir suda 3 dakika kadar bekletin.

• Daha sonra da yumuşayan etleri bir makas yardımıyla fazla derine inmeden dikkatlice kesin. Eğer bununla uğraşmak istemiyorsanız iyice yumuşadıktan sonra etlerinizi tırnak diplerine doğru itebilirsiniz.


5. Adım


• Sıra geldi şekil verdiğiniz tırnaklarınıza oje surerek bakımınızı tamamlamaya… Unutmayın ki ojesiz tırnaklar korunmasızdır bu yuzden koyu renkleri sevmeseniz de en azından bir kat cila surmeyi ihmal etmeyin.

• Sureceğiniz ojenin rengini zevkinize ya da giydiğiniz kıyafete gore secebilirsiniz. Bu konuda oldukca fazla seceneğiniz bulunuyor; kırmızı, pembe, beyaz, bordo, mavi, mor, kahverengi…. Bunun yanısıra ojenizin ustune değişik desenler yaparak tırnaklarınızı susleyebilirsiniz.

• Ojeniz tamamen kurumadan elinizi bir yere surmeyin. Yoksa ojenizi bozabilirsiniz. Bu arada kozmetik dunyası bu soruna da cabuk kuruyan ojeleri piyasaya surerek cozum getirdi. Dilerseniz onları kullanabilirsiniz.

Uzun sure bakımlı kalabilmesi icin...



• Ev işi yaparken eldiven kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bu tırnaklarınıza yaptığınız bakımın daha uzun sure bozulmadan kalmasını sağlayacaktır.

• Ayrıca tırnaklarınızı nemlendirici kremlerle guclendirmeyi de ihmal etmeyin. Boylece kolay kırılmalarını engelleyebilir, sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

• Tırnakların sararması guzel gorunumun onundeki en buyuk engellerden biri. Ancak bunu da yenmenin basit ve ucuz bir yolu var; 1 adet limon...

• Tırnaklarınızı birkac dakika limonla ovarak sararmalarını onleyebilir ve daha parlak tırnaklara kavuşabilirsiniz.



Bu puf noktalarına dikkat!



• Tırnaklarınızın yan taraflarını torpulemekten kacının. Boylece daha az kırılgan olmasını sağlarsınız.

• Gunde birkac kez tırnaklarınızı bir fırcayla yanlara doğru fırcalayın. Hareketlenen kan dolaşımı sayesinde tırnaklarınız daha cabuk uzayacaktır.

• Demir, kalsiyum, B vitamini ve potasyum acısından zengin olan besinler, vucudunuzun geri kalanı icin olduğu gibi tırnaklarınız icin de faydalı.

• Tırnaklarınız zayıf, kırılgan ve katlara ayrılıyorsa, nedeni yeterince su icmemeniz olabilir. Mutlaka bol ve yeterli su tuketin.

• Alkol iceren losyonlar kullanmamaya ozen gosterin.

• Her bir parmağınıza kokunden ucuna doğru masaj uygulayın. Rahatlayacaksınız!

• Gunde altı adet badem yediğiniz taktirde tırnaklarınızdaki değişimi fark edeceksiniz. Bademde, tırnakların ihtiyac duyduğu yağ asitleri var.

Bunları sakın yapmayın!


• Plastik eldiven kullanmadan bulaşık yıkamayın.

• Oje surmeden once tırnaklarınızı yağdan arındırın.

• Ojeniz bozulmaya yuz tuttuğunda gerisini de dişleriniz veya tırnaklarınızla kendiniz mi kazıyorsunuz? Tırnaklarınıza cok buyuk zarar veriyor olabilirsiniz. Yapmayın!

• Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Hem goruntu olarak hoş olmaz, hem de kırılmaya cok daha meyilli olurlar.

• Tırnaklarınızı birer "alet" olarak kullanmayın. Zayıflarlar!

• Bozulmuş, ucu silinmiş ojeyle sakın dolaşmayın. Fark edilir!

• Tırnak etlerinizi nemlendirmiyor musunuz? Nemlendirme alışkanlığı kazanırsanız cok daha sağlıklı ellere sahip olabilirsiniz.

• Cok ağır yukler taşımayın. Ağırlık nedeniyle kan ellerinize hucum ederek damarlarda birikip, damarların zamanla genişlemesine neden olur. Bu da yaşlandığınızda hoş olmayan goruntulere sebep olacaktır.

• Kimse tırnaklarındaki kabarık cizgileri sevmez ama onları torpuyle yok etmek tırnağa zarar verebilir. Bunun yerine, ojeden once bir kat koruma surun. Cizgilerin yok olduğunu goreceksiniz.


Guzel tırnaklar icin nasıl beslenmeli?


• A Vitamini ve kalsiyum eksikliği kuruluğa ve zayıflığa neden olabilir.

• Folic asid ve C vitamini eksikliği tırnak yuzeyinin puruzlu olmasına neden olabilir.

• Tırnağın uzerindeki beyaz lekeler protein eksikliğinden kaynaklanabilir.

• Hidroklorik asid eksikliği tırnakların soyulmasına neden olabilir.

• Yetersiz beslenme ya da B12 eksikliği kuruluğa, şekil bozukluğuna, tırnak renginin koyulaşmasına neden olabilir.

• Cinko eksikliği tırnak uzerinde beyaz noktalar oluşmasına neden olabilir.

• Tırnaktaki kurumalar ve catlamalar daha fazla sıvı tuketmeniz gerektiğine işarettir.

• Tırnak cevresindeki etlerdeki kızarıklık metabolizmanın zayıflığına ve temel yağ asidlerinin eksikliğine işaret olabilir.

Bunun icin:

• Vucudunuzun ihtiyac duyduğu vitaminleri, mineralleri ve enzimleri tamamlamak icin tukettiğiniz gıdaların en az yuzde ellisi taze meyve ve sebze olmalıdır.

• Silisyum ve kukurt bakımından zengin olan brokoli, balık ve soğan gibi yiyecekleri bol bol tuketin. Ayrıca soya ve baklagiller de biotin zenginlikleri nedeniyle tuketilmesi gereken besinlerdir.

• Bol bol su icin.

• Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu icin hergun havuc suyu icin.