Herkese merhaba!
Oncelikle bu benim Kadınlar Kulubunde ilk mesajım!
Son bir yıldır kullandığım deodorantlar konusunda icim hic rahat değildi. Cunku bircok doktorun soylediklerini dinleyince meme kanserininin bu kadar artmasında antiperspirantları ozellikle cok sucluyorlardı. Basit bir matematik yapınca son 10 senede yukselen kanser miktarı o donemlerde patlama yapan antiperspirantları karşılaştırınca ilişkilendirebildiğini duşunuyordum insanın ama sonra alınan kitlelerin vs. icinden biopsilerde antiperspirant ve geleneksel deodorantlarda kullanılan aluminyumun cıktığını duyunca artık iyice uzaklaştım deodorantlardan.
Ama tabii bir toplum icinde yaşıyoruz ve deodorant da bir guzellik urunu değil, kozmetik değil, kişisel bakım, hijyen urunu!
O donem sıkca adını duymaya başladığım kristalli, kaya tuzlu alternatiflere yoneldim. Bu urunler ilk başta sorunumu cozdu cunku mantık cok basit aslında. Balığı da kokmasın diye tuzlarsınız. Ama ıslaklık sorununa cok cozum olmadı bir de koltukaltı derisi cok hassas ve tahrişe acık. Tuz feci kuruttuğu icin 1-2 ay kullandıktan sonra verdiği zararı bepantenle falan giderebildim.
O gunlerde klasik deodoranta geri mi doneceğim diye duşunurken sağlıklı secimlerine cok guvendiğim ve sadece kendi bakımında değil kopeğimin sağlık konularında da harika oneriler veren bir arkadaşım karbonat kullan dedi.
Neden olmasın? Cunku karbonat nasıl suyu alkali yapıp asiditesini dengeliyorsa koltuk altında oluşan toksik atıklarla da oyle ilgilenebilir diye duşundum. Tabii alıp sadece karbonatı surmek yeterli olur mu? Islaklık ne olacak, tutucuğulu nasıldır vs. vs. duşunurken ve araştırırken karbonatlı vegan deodorantlarla tanıştım. Meğerse Amerika'da artık cok populermiş. Karbonat ile toksinlerle savaşıp koku işini hallediyor. İcindeki nişasta da bitkisel bir pudra gibi koltuk altının kuru kalmasını sağlıyor.
Bu urunlerden Turkiye'de Schmidts Deodorant diye bir marka satılıyor. Odullu ve vegan sertifikalı bir formul. Amerikalı doktorların ozellikle meme ve lenf kanseri gecirmiş hastalarına onerdikleri bir urun.
Yani ben de hem kendimi hem de ailemi bu urunle (bu arada erkeklerde ilk defa bu son yıllarda meme kanseri cıkması da rastlantı olamaz) kanserden olabildiğince korumaya başladım. Turk websitesi schmidts-turkiye.com'da terlemenin neden sağlıklı olduğu, neden geleneksel deodorant kullanmamalıyız, gozeneklerimiz tıkanırsa ne olur vs. guzel anlatan bir blog da var.
Size de sağlık icin goz atmanızı oneririm. Bu konuyu aslında Meme Kanseri Bilinclenme Ayı olan Ekim yani gecen ay yazacaktım. Ama maalesef yetişemedim. Gecikme icin kusura bakmayın lutfen.
Umarım bu not birilerinin arayışına da cevap olabilir. Bir yardım olur. Cunku yakınlarımda kanser gecirmiş insalardan, arkadaşlarımdan duyduğum tedavi sonrası icinde kimyasal ve toksik madde olmayan urunler kullanmak zorunda oldukları icin deodorant bulamadıklarıydı.
Herkese sağlıklı,mutlu gunler dilerim.
cağla