Ruşeym nedir?
"Buğdayın ruşeymi" dunyada "wheat germ" denilen, ulkemizde ise buğday taneciğinin en tepesindeki "embriyo" olarak bilinen doğal E vitaminidir. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. Vitamin E,folik asit, fosfor, thiamin, cinko, demir ve magnezyum gibi bircok besin kaynağı icerir.
1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ruşeym elde edilebiliyor.
• Ruşeym sofranıza leziz bir tat ve ekstra besin katar.
• Soğuk sut veya yoğurt ile karıştırabilir, sevdiğiniz taze ya da kuru meyve, yemiş ilavesiyle zenginleştirebilirsiniz.
• Corba, salata gibi yiyeceklerin uzerine serperek onların lif değerini arttırabilirsiniz.
• Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilirsiniz.
• Ayrıca dunya mutfağındaki ceşitli yemek tarifleri icin kullanılabilir.
Bunların yanında, yaşlılığı geciktirici, "E vitamini" olarak kullanılabilir ve boylece vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlar.
Ruşeym'in icerdiği doğal vitamin ve minerallerin yararları:
• Vucudun bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin onlenmesinde onemli rol oynar.
• Aterosklorozun oluşumunu engelleyici etki gosterir ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının onlenmesine yardımcı olur.
• Sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gosterir. Gozde katarakt oluşumunu geciktirir.
• Cildi guzelleştirir, kırışıklıkları onler.
• Ureme sisteminde etkilidir. Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılır.
• Kansızlığı onler, halsizliği giderir.
Doğanın Mucizevi Sırrı “RUŞEYM”
Ruşeym doğanın altın sırrı olarak biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Doğanın altın sırrının ismi RUŞEYM… Buğdayın işlenerek una donuşturulmesi surecinde ozel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde ediliyor.
Dunyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun uremesini ve cimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yuksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Turkiye’de tuketimi cok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ulkeleri ve ABD’de ise tuketimi oldukca yaygın… Ruşeym her yaş icin tuketimi onerilen bir besin.
Yalnızca ”colyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tuketilmemesi vurgulanıyor.
NASIL TUKETıLıYOR:
• Ruşeym, soğuk sut veya yoğurt ile karıştırılabiliyor.
• Sabah kahvaltısında Cavdar Ezmesi'ne katılarak sutle tuketilebilir.
• Taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor.
• Corba, salata gibi yiyeceklerin uzerine serpilerek kullanılabiliyor.
• Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu urun, aynı zamanda dunya mutfağındaki ceşitli yemek tarifleri icin tercih ediliyor.
NELERE ıYı GELıYOR?
AFRODıZYAK: Ruşeym Doğal afrodizyak ozelliğine sahip. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri uretimi de planlanıyor.
YAŞLILIĞI GECıKTıRıCı: E vitamininin yaşlılığı geciktirici ozelliği ve vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin onlenmesinde onemli rol oynar. Ruşeym ise E vitami deposu.
KALBE YARAR: Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının onlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
SıNıRE BıREBıR: Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gosterdiği, gozde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.
GUZELLıK ıCıN: Doğanın bu altın sırrı guzelliğe de guzellik katıyor. Ozellikle de cilt kırışıklıkları icin birebir. Hem kırışmayı onluyor, hem de azaltıyor.
KISIRLIK: Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.
Cukurova Universitesi Ziraat Fakultesi Gıda Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Sertac Ozer’de beslenme acısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tuketilebileceğini soyledi.
Ozellikle genetik ve cevresel faktorlerin etkileşimi sonucu ortaya cıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”colyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tuketilmemesi gerektiğine dikkati ceken Ozer, kepeğe ve buğday ununa oranla daha zengin olan bu urunu, bazı firmaların tablet yapma girişiminde bulunduğunu kaydetti.
Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu urun, anı zamanda dunya mutfağındaki ceşitli yemek tarifleri icin tercih ediliyor.
E vitamininin yaşlılığı geciktirici ozelliği ve vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin onlenmesinde onemli rol oynadığı, bu acıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının onlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gosterdiği, gozde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi guzelleştirip kırışıklıkları onlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel calışmalarla tespit edildiği kaydedildi.
Ruşeym Tozu Kuru
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Ruşeym Tozu Kuru