Sivas bircok ozelliğinin yanı sıra termalleri ile de one cıkan bir şehir. Kangal Balıklı Kaplıca'ya gidenler kendilerini termal havuzlarındaki balıklara bırakıyor ve bu kucuk balıklar hastalıklı bolgelerdeki kucuk yaralara yapışarak bolgeyi adeta temizliyor. Sivas'ın Kangal ilcesinde
"doktor balıklar" olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi acısından onemli bir merkez olan kaplıca, ozellikle sedef hastalığına care arayanlar tarafından tercih ediliyor. İl merkezine 98 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıca'ya yurt ici ve dışından cok sayıda kişi geliyor.

Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce kucuk balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Tesisteki 8 havuzun 4'u tedavi amaclı kullanılıyor. Romatizma, kırık ve cıkık ile sinir, deri ve bobrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, ozelikle sedef hastalığına iyi geldiği soyleniyor. Kangal Balıklı Kaplıca'nın işletmecisi Fuat Unsal, dunyanın her ulkesinden insanların kaplıcaya gelerek tedavi olduğunu soyleyerek,
"Kaplıcamız 12 ay acık ve tedavi olma imkanı var, yaz aylarında daha kalabalık olur. Kaplıcamızın suyu selenyum ile magnezyum acısından zengindir." diye konuştu.

Kaplıca hemşiresi Buşra Turel, hastaların gunluk 8 saat havuzda tedavi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Havuzdaki suyun sıcaklığı 37 derece, vucut ısısında. İcerisinde selenyum ve silisyum mineralleri bulunmakta. Selenyum vucuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır, bağışıklık sistemini guclendirir ve en onemlisi de hucrelerin ve dokuların yenilenmesini sağlar. Havuzda bulunan balıklar vucuttaki olu derilerin ve kabukların vantuz yontemiyle temizlemesini sağlar. Balıkların dişleri kesinlikle yok, vantuzlayarak temizlerler ve ağızlarındaki mukus salgısını da bırakarak tedavi etme ozelliğine sahiptirler." Bingol'de eczacılık yapan Abdul Basri İnan 10 yaşından beri sedef hastası olduğunu dile getirdi. Kangal Balıklı Kaplıca'ya ilk kez 2014 yılında geldiğini ifade eden İnan,
"Kaplıcayı internetten araştırırken buldum, ilk geldiğimde 22 gun kalmıştım. Sırt, ayak ve baş bolgemde sedef coktu, yuzde 90 iyileşmiştim ve cok az kalmıştı. 8 yıl sonra yine geldim, buradaki tedavi yontemi yan etkisi olmayan, en ideal yontemdir." dedi.

AA'nın haberine gore, Kangal Balıklı Kaplıca'nın sağlık danışmanlığını yapan deri ve zuhrevi hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Sedat Ozcelik de merkezde balneoterapi uygulandığına dikkati cekti. Bu yontemin dunyanın pek cok yerinde kaplıcalarda yapıldığını kaydeden Ozcelik, şoyle konuştu:
"Balneoterapi bircok yerde yapılır ve ozellikle sedef gibi hastalıklar tedavi edilir. Kangal Balıklı Kaplıca'yı diğerlerinden farklı kılan ozellik ise balıkları, suyunda selenyum bulunması ve 1.600 rakımda zengin guneş ışınlarına sahip olması. Bu uc ozelliği burayı diğer kaplıcalardan farklı kılıyor ve tedavide daha iyi sonuclar alınmasını sağlıyor."