İzmir'in Dikili ilcesinde oğlu Ersun Ozar ile yaşayan ve 1 Ekim'de 107'nci yaş gununu kutlayan Sabiha Ozar, yaşına rağmen sağlıklı ve dinc yapısıyla konuklarını ağırlıyor. Davet edildiği programlara gucu yettiğince katılmaya calışan Ozar, evinde ağırladığı genclere anılarını anlatıyor. 100 yıl onceki hatıraları dun yaşanmış gibi anlatan Ozar, Cumhuriyet'in ilanından Ataturk ile karşılaşmalarına cok sayıda ilginc anısını aktarıyor. Konya'da dunyaya gelen, Bursa Oğretmen Okulundan mezun olarak oğretmenliğe adım atan Ozar, Anadolu'nun farklı illerinde genc nesilleri yetiştirmek icin 42 yıl calıştıktan sonra emekli oldu. Ozar'ın hayatı, Ataturk ile 22 Mart 1923'teki Konya ziyareti sırasında karşılaşmasıyla değişti. Ataturk'un, başını okşayarak verdiği "Okuyup oğretmen ol." tavsiyesini yerine getirmeye karar veren Ozar, Buyuk Onder'i, Ankara'da ortaokul oğrencisiyken Cumhuriyet'in 10. yıl torenlerine katıldığı sırada ve oğretmen okulunda eğitim gorduğu Bursa'da Merinos Fabrikasının acılışında da gorme fırsatı buldu.

AA muhabirine Cumhuriyet'in ilan edildiği donemle ilgili anılarını anlatan Ozar, Cumhuriyet rejimine gecileceğinin sinyallerinin daha onceden verildiğine işaret etti. Ozar,
"Herkes artık biliyordu. Ataturk, Erzurum'da 'Halk iradesi kurulacak.' dedi. 'Ya istiklal ya olum.' dedi. 'Bunun icin cıkıyorum.' dedi. Cumhuriyet ilan edildi. Ataturk, Meclis'te konuşuyor. Cumhurbaşkanı yapıyorlar. Ondan sonra 101 top atışı, heyecanlar, her yer fevkaladeydi." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'in ilanı icin Ataturk'e minnettar olduklarını belirten Ozar, tanık olduğu bayramlar icinde Ankara'da Numune Kız Ortaokulu oğrencisiyken katıldığı Cumhuriyet'in 10. yılı kutlamalarını unutamadığını dile getirdi. Ozar, şoyle konuştu:
"Eski Meclis binasının onunde tak kuruldu. Ataturk'un tam karşısında duruyorduk. 10. Yıl Nutku'nu okudu. Ağladığımı hatırlıyorum. Butun herkes, askerler, ellerinde fenerlerle sokakları dolaştı. 'Yaşasın Mustafa Kemal.', '10 yılda 15 milyon genc yarattık her yaşta.' diyerek halk, sozleri şarkı olarak soyluyor. Sabaha kadar kimse uyumadı. Herkes aydınlık icindeydi." 
Ataturk'un kendisine verdiği
"Oğretmen ol." tavsiyesinin bir ongorunun işareti olduğunu soyleyen Ozar, o tarihte ortada okul olmamasına rağmen 6 yaşındaki bir kızdan oğretmen olup milleti aydınlatmasını istemenin eğitime verilen onemi gosterdiğini kaydetti. Aşılamaya calıştığı bu milli duyguyla bir devlet kuran Ataturk'un kadın erkek eşitliğine de surekli vurgu yaptığını dile getiren Ozar, sozlerini şoyle tamamladı:
"Ataturk 'Kadınlar da calışacak, kadınlar da okuyacak.' dedi. Bir devletin kudretli olabilmesi icin 'Halkı aydınlatan, cağdaş eğitim oğretim kurumlarını acan ve burada genclerini, oğretmenlerini yetiştirerek bu devleti ayakta tutan bunlardır.' dedi. Onun icin Mustafa Kemal, okullar acmaya, eğitime cok onem verdi. O zaman hic okul yoktu, şimdi ise universiteler doluyor. Yaşadığımız fark bu."