Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bitkisel uretim tahminlerini, Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK) yayınladı. Uretim miktarlarının, 2022 yılının ikinci tahmininde bir onceki yıla gore tahıllar ve diğer bitkisel urunlerde (yem bitkileri haric) yuzde 14,3 artacağı, meyveler, icecek ve baharat bitkilerinde yuzde 3,8 oranında artacağı tahmin edildi. Buna gore, uretim miktarlarının 2022 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel urunlerde 70 milyon ton, sebzelerde 31,7 milyon ton, meyveler, icecek ve baharat bitkilerinde 25,8 milyon ton olarak gercekleşeceği tahmin edildi. Tahıl urunleri uretim miktarlarının 2022 yılında, bir onceki yıla gore yuzde 20,7 oranında artarak yaklaşık 38,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir onceki yıla gore, buğday uretiminin yuzde 11,9 oranında artarak 19,8 milyon ton, mısır uretiminin yuzde 23 oranında artarak 8,3 milyon ton, arpa uretiminin yuzde 47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton, cavdar uretiminin yuzde 36,5 oranında artarak 273 bin ton, yulaf uretiminin yuzde 32,2 oranında artarak 365 bin ton olacağı ongoruldu. Baklagillerin onemli urunlerinden nohutun yuzde 22,1 oranında artarak 580 bin ton, kuru fasulyenin yuzde 11,5 oranında azalarak 270 bin ton, kırmızı mercimeğin yuzde 75,4 oranında artarak 400 bin ton; yumru bitkilerden patatesin ise yuzde 2 oranında artarak 5,2 milyon ton uretileceği tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya uretiminin yuzde 14,8 oranında azalarak 155 bin ton, ayciceği uretiminin yuzde 5,6 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı ongoruldu. Tutun uretiminin yuzde15 oranında artarak 82,3 bin ton, şeker pancarı uretiminin ise yuzde 6,9 oranında artarak 19 milyon ton olarak gercekleşeceği tahmin edildi. Sebze urunleri uretim miktarının 2022 yılında, bir onceki yıla gore değişim gostermeyerek yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebzeler grubunun onemli urunlerinden hıyarda yuzde 2,8, havucta yuzde 33,3, beyaz lahanada yuzde 19 oranında artış olurken, domateste yuzde 0,7, karpuzda yuzde 1,5, kuru soğanda yuzde 6 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

Meyveler, icecek ve baharat bitkileri uretim miktarının 2022 yılında, bir onceki yıla gore yuzde 3,8 oranında artarak yaklaşık 25,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler icinde onemli urunlerin uretim miktarlarına bakıldığında, bir onceki yıla gore elmada yuzde 5,2, uzumde yuzde 13,5, şeftali ve nektarin toplamında yuzde 12,5, erikte yuzde 8,5, cilekte yuzde 8,7, zeytinde yuzde 71,2 oranında artış olacağı ongoruldu. Turuncgil meyvelerinden mandalinada yuzde 17,7, portakalda yuzde 31,3, limonda yuzde 32,5 oranında azalış ongoruldu. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yuzde 11,8 oranında, Antep fıstığında yuzde 100,5 oranında artış olacağı tahmin edildi. İncirde yuzde 9,4, muzda ise yuzde 12,9 oranında artış olacağı ongoruldu.