Yoğunlaşan makroekonomik veri gundemi ve bilanco sezonunda artan hisse bazlı hareketler piyasaların yonu uzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Dun acıklanan finansal sonuclara gore ABD'nin onde gelen teknoloji şirketlerinden Apple ve Amazon'un geliri 3. ceyrekte artarken, Intel'in geliri ise azalış kaydetti.
Amazon'un dorduncu ceyreğe ilişkin gelir beklentisinin piyasa beklentilerinin oldukca altında olması sebebiyle vadeli piyasalarda şirket kontratı yuzde 10'dan fazla gerilerken, şirketin beklentileri ulkede resesyon korkusunun yayılmaya devam ettiğine işaret etti.
Amazon raporunda, enflasyon nedeniyle kişilerin harcanabilir gelirlerinin azaldığı belirtilerek, bu durumun şirketin operasyonlarını olumsuz etkilediği aktarıldı.
Dun acıklanan makroekonomik verilere gore ise Gayrisafi Yurt ici Hasıla (GSYH) ucuncu ceyrekte yuzde 2,6 arttı. Beklenenden fazla toparlanma gosteren ABD ekonomisinin, yuzde 2,4 buyumesi ongoruluyordu.
Resesyon endişeleri soz konusu veriyle kısmen yatışsa da, tahvil piyasalarındaki fiyatlamalarla yeniden alevlendi.
Gelecek donem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark eksi yonde artmaya devam ederek, yaklaşık 10 baz puana cıktı.
Hafta başından bu yana yaklaşık 30 baz puan gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yuzde 3,93'te, 3 aylık hazine bonosu getirisi ise yuzde 4,03 seviyesinde bulunuyor.
FED'İN 75 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞINA KESİN GOZUYLE BAKILIYOR
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) soz konusu gelişmeler karşısında faiz artırımlarında yavaşlamaya gideceğine yonelik beklentiler ise piyasalardaki satış baskısını torpuluyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek hafta yapılacak toplantıda Fed'in 75 baz puan faiz artırmasına kesin gozuyle bakılırken, aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yonelik beklentiler guclenmeyi surduruyor. Fed'in aralıkta yuzde 58 ihtimalle 50 baz puan, yuzde 33 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı ongoruluyor.
Bugun ABD'li petrol şirketleri Exxon Mobil ve Chevron'un bilancolarını acıklamaları bekleniyor.
Ote yandan, Tesla ve SpaceX'in Ust Yoneticisi Elon Musk'ın sosyal medya şirketi Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma surecinin tamamlandığı bildirildi.
Dun bu gelişmelerle New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yuzde 0,61 ve Nasdaq endeksi yuzde 1,63 değer kaybetti, Dow Jones endeksi ise yuzde 0,61 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni gune ise duşuşle başladı.
AVRUPA MERKEZ BANKASI, PARASAL SIKILAŞMAYA GİDİYOR
Avrupa'da tarafında, dun gozler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına cevrilirken, banka uc temel politika faizini 75 baz puan artırarak, 2009 ’dan bu yana en yuksek seviyesine cıkardı.
Banka'dan yapılan acıklamada, bu artışla beraber onemli oranda parasal sıkılaşmaya gidildiği kaydedilerek, Kurul'un kararlarını enflasyon ve ekonomideki gidişata gore toplantıdan toplantıya almaya devam edeceği belirtildi.
TLTRO III operasyonlarında da kuculmeye gidileceği ve buradaki faiz oranlarının 23 Kasım'da değişeceği kaydedilen acıklamada, enflasyonun bir sure bu seviyelerde kalmasının beklendiği ifade edildi.
ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantı sonrası yaptığı acıklamada bankanın faiz artışlarına devam edeceğini ancak faiz artışının buyukluğunun toplantıdan toplantıya belirleneceğini soyledi.
Lagarde, basın mensuplarının ısrarcı sorularına karşın gelecek toplantıdaki faiz artışının buyukluğune ilişkin ipucu vermezken, Avrupa basınında cıkan haberlerde, uc uyenin 50 baz puan yonunde oy kullandığı belirtildi.
Dun Almanya'da DAX 40 endeksi yuzde 0,12, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yuzde 0,25 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yuzde 0,90 yukselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yuzde 0,51 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni gune ise duşuşle başladı.
JAPONYA, ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ YUKSELTTİ
Asya'da borsalar yeni gunde satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi.
Banka, politika faizini yuzde eksi 0,1'de bırakırken, 2022-2024 mali yıllarına ilişkin enflasyon beklentilerini yukarı yonlu revize etti.
Soz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini bildirdi.
Yendeki zayıflamaya ilişkin endişelerin arttığı ve enflasyonun Banka'nın hedeflerinin uzerine cıktığı bir donemde ultra gevşek para politikasının surdurulmesine gerekce olarak, "kuresel ekonomideki yavaşlama eğilimi ve enflasyondaki yukselişin gecici faktorlerden kaynaklanması" gosterildi.
Ote yandan, Japonya'da enflasyonla mucadelede 29 trilyon yenlik (198 milyar dolar) paketle ekonomi subvanse edilecek. Elektrik masrafları icin kilovat/saat başına 7 yen, şehir gazı tuketiminde ise metre kup başına 30 yen subvanse verilecek.
Ulkede acıklanan makroekonomik verilere gore ise, Tokyo'da Tuketici Fiyat Endeksi (TUFE) ekimde yıllık yuzde 3,5 artarak beklentileri aştı, işsizlik oranı ise yuzde 2,6'ya yukseldi.
Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yuzde 0,9, Cin'de Şanghay bileşik endeksi yuzde 1,5, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yuzde 3,1 ve Guney Kore'de Kospi endeksi yuzde 0,9 geriledi.
Analistler, bugun yurt dışında Almanya'da 3. ceyrek buyume ve ekim ayı TUFE ile ABD'de kişisel gelir ve harcamalar başta olmak uzere yoğun veri akışının takip edileceğini belirtti.
- Paylaş