1. Oku-Yaz
AşikÂr olandan başlıyorum. Tabii ki burada ne okuduğun onemli. Kitap okumayı sevmeyen biri isek kitap okuma tavsiyesi alırsak bunu muhtemelen yapmayız. İlgi alanın neyse onunla ilgili şeyler okumalısın. Once kendine yeni bir hobi bul, sonra Reddit gibi forumlarda onu takip et. Muhabbetlere katıl, tartış, tuyolar oku. Muhakkak İngilizce konuşulan bir platformda aktif ol. Ben 10 yıldır her sabah uyandığımda Reuters'e bir goz gezdiririm. En az bir iki haber okur, dunya gundemini kacırmamış olurum. Eğer başlangıc seviyesinden daha ilerideysen aynı şeyi sana da oneririm. MSNBC News, Guardian, Aljazeera... Hangisini seviyorsan.
2. Bir kelime oğrenmenin mantığı
Oncelikle bir kelimeyi oğrendim diyebilmen icin sayacağım dort şeye de hakim olman gerekiyor. Kelimenin anlamı, telaffuzu, bağlamı, tum hallerini (isim, sıfat, zarf, fiil). Telaffuz konusunda Cambridge veya başka bir sozluk sitesinden dinlemek gerekiyor bir kere de olsa. Bazen şaşırtabilir. Orneğin "courageous" kelimesinin telaffuzu tahmin ettiğin gibi cıkmayabilir. Kelimenin var olan butun hallerini de bilmen gerekiyor. Bunu bilirsek kuracağımız cumlede bize hangi hali lazımsa onu kullanabiliriz.
3. Kokler, on ekler, son ekler
Bu herkes icin onerilmese de ozellikle C1 ve ustu hedefleyenler veya akademik eğitim alacaklar icin onemli. İngilizcedeki ekleri ve kokleri bilirsek daha once gormediğimiz kelimelerin anlamlarını cok iyi tahmin edebiliriz. -ject kokunu ele alalım mesela.
4. Sozlukleri doğru kullan
Google sozluğunu hayatından cıkart. Cambridge, Oxford, M-W sozluklerini kullan. Onlar cok daha detaylı acıklıyor. Bahsettiğim 4 şeyi de barındırıyor. Anlam farklarını ancak bağlamsal farklara bakarak anlayabiliriz. İkinci onemli madde, İngilizce-Turkce sozluk değil, İngilizce-İngilizce sozluk kullan. Yukarı bahsettiklerim zaten bunun icin.
5. Kelime ezberleme teknikleri
Cok fazla var. Bir tanesini paylaşacağım.
3 gunluk bir program şeklinde. Ucuncu gunden sonra tekrar başlıyorsun.
Program:
Gunluk oğrenilecek kelime sayısı belirle. Tavsiyem 6 kelime.
1. Gun
6 tane bilmediğin kelimeyi bir yere yaz, hepsini ezberlediğine emin olana dek calış.
2. Gun
6 tane bilmediğin kelimeyi bir yere yaz, hepsini ezberlediğine emin olana dek calış, bir onceki gunun kelimelerini tekrar ezberle.
3. Gun
6 tane bilmediğin kelimeyi bir yere yaz, hepsini ezberlediğine emin olana dek calış, bir onceki gunun kelimelerini tekrar ezberle, iki gun once oğrendiğin kelimelerle ilgili birer cumle yaz.
Bu mantık ile 4. gun yapmanız gereken 6 kelime yazmak, 3.gunun kelimelerini tekrar ezberlemek, 2. gunun kelimeleri ile birer cumle yazmak.....
Mantığı anladın sanıyorum. Zinciri kırmadan her gun 10 dakikanızı buna ayırırsan 5 ay sonunda tam 900 kelime aktif kelime dağarcığına girmiş oluyor. Bu da 1 seviye yukarı cıkman demek.
6. Grup-Tema calışması
Bir kelime belirleyip onun eş anlamlılarını, onunla ortak konseptleri barındıran kelimeleri listeleme calışmaları yapın sık sık. Bu, kelime bilgini inanılmaz bir şekilde guclendirecek. Eş anlam, zıt anlam, ne varsa. Tema calışmasında ise yine benzer şekilde bir tema belirleyip onunla ilgili aklınıza hangi kelimeler geliyorsa onları yazıyorsun.
İngilizcede kelime bilgisi geliştirmenin doğruları bunlardır arkadaşlar. Kelime oğrenmek icin vaktinizi CS:GO lobilerine değil de bunlara ayırırsanız cok daha etkili bir şekilde geliştirebilirsiniz kendinizi.
Bundan sonra bir de Dil Bilgisi nasıl oğrenilir rehberi oluşturacağım, ilgilenenler takip edebilir. Herkese iyi calışmalar