Gecenlerde iTEP isimli İngilizce değerlendirme sınavına girdim ve tecrubelerimi sizlerle de paylaşmak isterim. İhtiyacı veya ilgisi olan arkadaşlar varsa faydası dokunabilir diye duşunuyorum.
iTEP, IELTS veya TOEFL gibi uluslararası gecerliliğe sahip Amerikan merkezli bir dil değerlendirme kurumu ve bunun yaptığı bir sınav turudur. Ceşitli seviyeleri bulunmaktadır. Ben en kapsamlı olan Academic Plus seviyesine girdim. Bu sınav Grammar (Dil Bilgisi), Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) bolumlerinden oluşmaktadır. Sınav ortalama 80-90 dakika suruyor toplamda ve tek oturumda bitiriliyor.
Grammar Gramer bolumu acıkcası İngilizce dil bilgisi bolumunun genel hatlarını sorarak ilerliyor. Yani başlarda basit kalıplar uzerinden giderken ileri bolumlerde karmaşık sorularla gelmeye başlıyor. Sınavın yarısı boşluklara uygun gramer ekler ve fiillerin hangisini sorarak coktan secmeli olarak geliyor. Diğer yarısı ise verilen cumle icinde akışı bozan bolumun bulunması olarak soruluyor. 25 soru soruluyor size fakat cevaplamanız icin 15 dakika gibi bir sure veriyor. Yani soru sayısı az ama sure ile sizi sıkıştırarak hızlı cevap vermenizi istiyor. Bence cok zor değildi. Evet bazı yerleri kafa yakıyor ama genel hatları ile rahat bir bolumdu.
Listening Dinleme bolumu başlarda iki kişinin belirli bir ortamda kısa bir konuşması size dinletilerek başlıyor ve konuşmayı takiben sıralı sorular soruluyor size. Orneğin iki oğrenci somestr hakkında konuşup tatil planı yaparken duyuyorsunuz ve sonrasında nereye gidecekler gibi bir soru soruyor. Fakat dikkatli dinlemezseniz tuzaklar iceriyor. Yani kız gideceği yeri değil keşke gitseydim diyeceği yerleri ballandırarak anlatıyor ve sizi tuzağa cekiyor. Hemen yanlış yapmanızı sağlıyor. Orta bolumlerde ise bir grup konuşmasını dinliyorsunuz. Yaklaşık 4-5 kişi sohbet ediyor ve takiben yine sorular soruluyor size. Son bolumde ise akademik bir soyleşi, konuşma veya ders anını size dinletip size peş peşe sorular soruyor bu konu ile ilgili ve en son kullandığı bir deyim ile ne demek istediğini soruyor. Orneğin "Raining cats and dogs" diyor ve size ne demek istedi diye soruyor. Cevaplara kedi kopek terimleri cok ekliyor ve kafa karıştırıyor. Bu verdiğim ornek kadar basit değil maalesef sorduğu deyimler
Reading Okuma bolumu de uc bolume ayrılıyor. Başta iki adet orta uzunlukta metin veriyor ve bu metin ile ilgili sorular soruyor size. Son bolumde yine akademik bir makale veriyor ve bunun uzerinden ana fikir, yazarın goruşu, farklılıklar, konuya ekleme yapsanız ne eklerdiniz gibi sorular soruyor size. Baştaki metinlerde sorun olmuyor pek ama son metin Vocabulary olarak o kadar teknik ve akademik terim iceriyor ki bir sure sonra cumleyi anlayamamaya başlıyorsunuz. Fikir yurutmeye başlıyorsunuz. Bana gelen son metin mesela guneş enerjisi ve ruzgar enerjisinin karşılaştırılması, farkları, verimliliği ve teknik detayları ile ilgiliydi. Teknik olarak gecmişim cok fazla olduğundan pek zorlanmadım ama yenilenebilir enerji ile ilgili hic calışmadığımdan bazı terimlere şaşırmıştım ben de
Writing Yazma bolumu yine iki ayrı bolumden oluşuyor. Bu bolum IELTS ile aynı diyebilirim. Ama sorduğu konular IELTS'e gore daha ağır. İlk bolumde size bir konu veya bir olay veriyor ve buna istinaden bir mektup veya not yazmanızı istiyor. Bana gelen konuda, cok beğendiğiniz bir kafe var ve orada calışmak istiyorsunuz ama oğrenci olduğunuzu da belirterek mudure bir mektup yazarak bu işi cok istediğinizi belirtin diyordu. Ben bu kısmı hic zorlanmadan hemen yazıp gectim. Fakat ikinci bolum sizden akademik bir kompozisyon istiyor. IELTS'te bana gelen konu aldığınız en guzel hediye, kim verdi, niye verdi gibi bir soruydu. Ben yine bu tarz basit gelir diye duşundum. Kadın kalktı bana okulun eline para gecse sizce kutuphaneye kitap mı almalı, yeni oğretmen mi temin etmeli yoksa olmayan spor salonu mu yaptırmalı? Siz hangisini tercih ederdiniz? Neden? Ne katkısı olur? "Bizim mudur parayı yerdi" diyemediğim icin biraz duşunmek zorunda kaldım
Speaking Bizim Turkler'in en cok dokulduğu kısım
Değerlendirme:
Sınav 6.0 tam puan uzerinden değerlendiriliyor ve ondalık değerler de icererek puanlama yapılıyor. Genel olarak beğendiğim bir sınav sistemi olmuş. Yaklaşık 3 gun icinde sonuclar e-posta ile elime ulaştı. Aşağıya skorlarımı bırakıyorum. Aklına takılan bir şey olan olursa seve seve cevaplayabilirim. İyi sosyaller herkese
Grammar: 6.0
Listening: 4.5
Reading: 4.5
Writing: 4.0
Speaking: 4.0
Overall: 4.6