dun sabah Intercontinental oteldeki IELTS testine girdim. Oncelikle sınava gitmeden once 5 saat uyudum ve kahvaltı yapma fırsatım olmadı. Hicbir şey yiyemeden, sadece sınavda verilen su ile sınava girdim. 13 gun sonra sonucları merak ediyorum ama sınav bana gore inanılmaz kolaydı.
Dinleme Dinleme testinde her şey sadece bir defa dinletiliyor. Tek şansınız var. Kulaklık kalitesi gayet iyi. 10 uzerinden 8 verebilirim. Ama keşke kulaklık butun kulağı kaplayan yapıda olsa. Kulaklık sesini sonuna kadar acmayın. %70 civarı gayet iyi. Dinleme testi kolaydan zora doğru ilerliyor ama daha ilk diyaloglarda bile ters koşe durumları var. Dinler dinlemez kağıda yazmak yerine iyi dinleyip sonra yazmanızı onerebilirim. Mesela kağıtta yazan soruyu okuyor ama son anda mesela "ya basketbol da var ama biz onu sunmuyoruz" deyip "cocuklar kayak yapabilir" gibi değiştiriyor. Son dinleme testinde biraz beynim yandı o da 5 saat uyku ve sıfır yakıtla sınava girmenin sonucu idi. Ama Dinleme testi de kolaydı genel olarak. Okuma İnanılmaz kolay, cocuk oyuncağı bir testti. Bu testte tek ama tek dikkat etmeniz gereken şey zaman! İlk soruları hızlıca cevaplayın ve hemen bitirip bolum sonu canavarı olan son metne gecin. Cunku son metin iki sayfa! Metinleri anlamak cok kolay. Sorular da zaten son metin haric, sırayla soruluyor. Her paragrafta cevabı bulup yazmanız yeterli. Son metin epey uzundu ve konusu kalemin tarihi idi. Murekkepli kalem, tukenmez kalem, fiber kalem, kalemin havacılıkta kullanımı, kalemin Japon kaligrafi sanatcıları tarafından kullanımı gibi farklı konuları, kronolojik olarak ele alan bir metin vardı. Burada sadece son soru bloğuna vaktim yetmedi. Ama genel olarak metin kolaydı. Bir de son soruda sacma bir sistem vardı. Makale harfi, sorudaki harfler ve soru kitapcığı arasında okuma mı yapıyoruz, matematiksel formul mu belli değildi. Sınava ikinci kez girerseniz okuma kısmında %100 yapmamanız icin hicbir engel yok
IETLS'teki tek olay zamanlama. Bir de benim gibi ac ve uykusuz gitmezseniz bu testten iyi bir skor almamanız icin hicbir sebep yok