2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na kuresel anlamda yaşanan gucluklerin yurt icine de etkili olmaya devam edeceğini aktararak hedefleri bir bir acıkladı. Programa gore, gelecek yıl enerji ithalatında kademeli duşuş ve seyahat gelirlerinde artış beklentisiyle birlikte cari işlemler dengesinde iyileşme yaşanması hedefleniyor. Programda başta jeopolitik gerilimler ve parasal sıkılaştırıcı politikalar olmak uzere kuresel gelişmelerin dış talep uzerinde yaratacağı baskılayıcı etkinin, ihracatta ivme kaybına neden olabileceği değerlendiriliyor. Programda yer alan hedeflere gore, ihracatcıların istifadesine sunulmak uzere Uzak Ulkeler Stratejisi kapsamındaki ulkelere yonelik pazara giriş bilgilerini iceren rehberler oluşturulacak. Hizmet ihracatına yonelik devlet destekleri kapsamında, ihracata hazırlık aşamasındaki firmaların uluslararası rekabetciliklerini geliştirmeye yonelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile desteklenmeye devam edilecek. Hizmet sektorlerinde yer alan firmalara Turquality programı kapsamında, fuar katılımı, yurt dışı birim acma, kurumsal kapasite geliştirme, reklam-tanıtım, danışmanlık destekleri sağlanmaya devam edilecek ve etkileri artırılacak. İthalatın yerli uretim uzerinde neden olduğu zarar ve tehditlere karşı uluslararası yukumlulukler cercevesinde yerli uretimin korunması sağlanacak. Turk tarım urunlerinin uluslararası piyasalardaki imajını iyileştirip muhafaza etmek amacıyla, konjonkturel gelişmeler de dikkate alınarak, geleneksel tarım urunleri ihracatına yonelik gercekleştirilen ticari kalite denetim sıklıkları değiştirilerek, denetim daha etkin yapılacak. AA'nın haberine gore, ekonomide rekabetciliğin ve verimliliğin artması, tercihli pazara giriş imkanlarının geliştirilmesi icin makroekonomik hedefleri destekleyici yeni serbest ticaret anlaşmaları muzakere edilecek ve yururlukteki serbest ticaret anlaşmalarının kapsamının genişletilmesi sağlanacak.