ORUCLUYUM AMA SUSAMIYORUMMM…
Ramazanı bu hafta itibariyle karşıladık. Ramazan ayının, toplumumuzda onemli bir yeri bulunuyor. Son yıllarda ramazan ayı, yaz mevsimine denk geldiği icin oruc tutan tum bireyleri zorlamakta. Ozellikle gunlerin uzun olduğu, hava sıcaklıklarının yuksek seyrettiği, beslenme duzeninin tamamen değiştiği bu donemde vucudumuzla ozel olarak ilgilenmeliyiz.
Ramazan ayında belki de hepimizin en cok zorlayan durum susuzluk…Peki susuzluğumuzla nasıl baş edeceğiz? Sizlerle bu konuda birkac tuyo paylaşmak istiyorum…
-Mutlaka sahura kalkmalıyız; yatmadan once bir şeyler atıştırıp 2 bardak su icerek yatmak vucudumuzu zorlayacak bir durumdur, bu durumdan kacınmalıyız.
-İftardan sahura 2-2,5 L su tuketmeliyiz, ancak bu suyu iftarda ve sahurda biranda değil de aralıklarla tuketmeliyiz. Aksi halde bu su tuketimi sindirim enzimlerimizin calışmasını yavaşlatarak sindirim gucluğu yaşamamıza yol acabilir.
-Su icmeyi sevmeyen bireyler bir surahi suya 3 ince limon dilimi, nane yaprakları biraz da buz ekleyerek kendi lezzetli, aromalı ozel sularını keyifle tuketebilirler.
-Sahurda kahve ve asitli icecekler tercih edilmemeli, onun yerine mideyi rahatlatacak gaz şikayetlerini de onleyecek rezene, melisa ve papatya gibi bitki cayları, taze meyve-sebze suları, ayran ve şekersiz kompostolar, susuzluğu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
-İnsan vucudu, besin almadan haftalarca hayatını devam ettirebilmesine rağmen, su olmadan ancak birkac gun yaşayabilir. Şiddetli susuzluk durumunda (%10’luk kayıplarda), bilinc kaybı meydana gelir. Fiziksel performansta ve konsantrasyonda azalma, vucut ısısının artması, uyku hali, yorgunluk ve halsizlik gelişir.
-Ağır işlerde calışan bireyler, gunluk aktivitesi fazla olan bireyler, sıvı kayıpları fazla olduğundan mutlaka yeterli sıvı tuketmelidirler. Tansiyonla ilgili sıkıntısı bulunmayan bireylerde iftar sonrası 1-2 adet limon dilimi eklenmiş maden suyu icmek, gun icinde ter ile birlikte kaybedilen minerali yerine koymakta faydalı olacaktır.
-Sahura kalkıldığında midede gaz yapmayacak, mideyi cabuk terk etmeyecek, kan şekerinde ani değişikliklere yol acmayacak, su ve lif iceriği yuksek besinler tercih edilmelidir. Tam tahıllı ekmek, tahıllı corbalar, zeytinyağlı sebze yemekleri, taze meyveler,az tuzlu beyaz peynir, az tuzlu zeytin, haşlanmış yumurta, domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri gibi su oranı yuksek sebzeler ideal secimleridir.
-Sahurda baharatlı ve tuzlu besinler tuketilmesi ertesi gun bizi yoğun susuzluk hissiyle karşı karşıya bırakabilir. Salca, turşu, hazır et urunleri, tuzlu zeytin ve peynir, salamuralar ve kullandığımız bazı soslar fazla tuz icerdiklerinden sahurda uzak durulmalıdır.
-Tuz gibi şeker de susuzluğumuzu arttırabilen bir besin ceşididir. Oruc oncesinde ve sonrasında uzun aclık sonucu kan şekerimizdeki değişiklikler sebebiyle tatlı isteğiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu isteğimizi 1 su bardağı sute veya 1 porsiyon meyve uzerine ekleyeceğimiz silme 1 cay kaşığı tarcınla, veya şekersiz karanfilli bir kase kayısı komposto ile kolaylıkla bastırabiliriz.
-Yine kızartmalar, kavurmalar susuzluk hissini arttırmaktadır. Fırınlama haşlama gibi daha hafif ve sağlıklı pişirme yontemleri tercih edilmelidir.
Susuzluğa karşı sağlıklı bir birey icin hazırlanabilecek birkac sahur menu orneğini sizlerle paylaşmak isterim…
·2 dilim ekmek, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 3-4 adet tuzsuz zeytin veya ceviz, sınırsız domates, salatalık, 1 porsiyon meyve(2 ucgen dilim karpuz iyi bir secimJ)
·2 dilim beyaz peynir ve maydanoz ile hazırlanmış ic ile yarım yufkadan yapılmış az yağlı borek, şekersiz komposto, sınırsız domates salatalık
·1 yumurta ile yapılmış bol domatesli biberli menemen, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir,2 dilim tam buğday ekmeği , 3-4 adet tuzsuz zeytin veya ceviz, 1 porsiyon meyve
·Bol harclı olmayan 1 kase corba, 1 dilim ekmek, 1 tabak az yağlı sebze yemeği, 1 kase cacık, 2 adet kayısı

[h=2]Kutahya Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]