ISPANAK
ABD’de, tuketimde ıspanak salatası başı cekiyor. Demir yonunden zengin, koyu yeşil yapraklı ve guzel tadı olan ıspanak, diğer yapraklı sebzelere nazaran daha cok protein iceriyor. Salatada yenilen ciğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor.
Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve ceşitli enzimlerce cok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Ozel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini onluyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu icmeleri oneriliyor.
Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, ‘kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları icin’ bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.

FASULYE
Taze fasulyenin, vucudun calışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genc-ihtiyar herkese tavsiye ediyor. Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, bobrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albumin ve şekerde de cok fayda verdiğini bildiriyor.

BEZELYE
Kansızlığı gideren ve pekliği geciren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha ustun olduğunu savunuyor.

SıVRı BıBER
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah actığını ve mide tembelliğini giderdiğini soyluyor. Ozellikle acı biberin, erkeklerde cinsel isteği arttırdığını belirten uzmanlar, P vitamini ile damarları yumuşatıp kanamayı onlediğini, K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durdurduğunu bildiriyor.

PATLICAN
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp carpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve bobrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından cok fayda gorduğunu, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sukunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara gore, patlıcan, en sağlıklı olarak kul veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.

LAHANA
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum iceren lahananın, şeker ve romatizma hastaları icin de cok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kukurt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi guzelleştirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana ceşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların ic yuzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı onleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sağlıklı gorunuşlu bir cilt verdiğini ve erkeğin cinsel gucunu arttırdığını da belirtiyor.

KARNABAHAR
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve iceriğinde, kadınları goğus kanserine karşı koruyan ‘indol-3 karbonal’ bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin coğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, “Karnabahar cicek olduğu icin, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein icerir. Bu maddeleri ile cinsel gucu arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi calıştırır, onların yıpranmasını onler” diyorlar.

BROKOLı
Uzmanlar, brokolide, havuctakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu soyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu icilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, guclu bir kanser savaşcısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını cizen uzmanlar, yuksek miktarda kalsiyum, kukurt, potasyum ve selenyum maddeleri icerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuc veya elma suyu ile karıştırılarak icilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.

PIRASA
Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve ceşitli nitritleri ile cok şifa verici ozelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği icin faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, pırasa corbasının, bobrekleri calıştırarak bol idrar sokturduğunu ve vucutta birikmiş ure asidi ve urat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyor.

ENGıNAR
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vucuda dinclik verip dinlendirdiğini soyluyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu cabucak gecirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden ure ve kolesterolu duşurerek kalbin rahat calışmasını sağladığını, şeker hastaları icin de cok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.

KEREVıZ
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve ceşitli madeni maddeleriyle cok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah actığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, ic salgı bezlerini ve ozellikle vucutta cok ceşitli vazifesi olan bobrek ustu bezlerini calıştırdığını, sinir yorgunluğunu da onlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin gecmesine, yuzun pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şoyle sıralıyor: “Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, bobrekleri calıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Bobreklerden kumu, taşı dokuyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti cok arttırıyor.”

SEMıZOTU
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte cok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar sokturduğunu, kanı, ure ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu gecirdiğini, bobrekteki kum ve taşı doktuğunu bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

PATATES
Avrupa ve ABD’de mutfağın baş koşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin coğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kul veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor.
Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları icin iyi bir gıda olduğunu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini soyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması icin, patateslerin kulde veya cift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor.
Uzmanlara gore, patatesin yaklaşık yuzde 20’si karbonhidrat ve kalori değeri oldukca duşuk. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum iceriyor. Orta boy bir patates, gunluk C vitamini miktarının 1/3’unu temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, bobrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı onluyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir.

DOMATES
Bol ve ceşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri cok yuksek bir sebze olan domatesin, vucuda kukurt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen gunluk miktarın yuzde 50’sinden fazla olduğunu bildiriyor.
Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, ure miktarını duşurduğunu, vucudu gencleştirdiğini belirterek, kalp, karaciğer, bobrek bozuklukları ve şekerliler icin cok faydalı olduğunu ifade ediyor.
Domatesin, bobrekleri calıştırarak bol idrar sokturduğunu ifade eden uzmanlar, vucutta biriken ure asidi ve urat tuzlarını eriterek idrarla dışarı attığını, vucutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor. Uzmanlar, kansere tutulmamak icin domatesin iyi bir sebze olduğunu bildiriyor.
Domatesin C ve E vitaminleri icerdiğini, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve cok az miktarda tuz bulunduğunu soyleyen uzmanlar, yuksek kan basıncını duşurmeye yardımcı olduğunu ve vucudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, ozellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını vurgulayan uzmanlar, kabuk ve cekirdekleriyle bağırsakları harekete gecirdiğini ve pekliği giderdiğini belirtiyor.

SOĞAN
Soğanda bol miktarda A, B ve ozellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kukurt gibi vucuda cok faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi goren esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunduğunu kaydeden uzmanlar, kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, cinsel iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklarda cok fayda verdiğini, bol idrar sokturduğunu ve vucutta birikmiş su ve ureyi dışarı attığını bildiriyor. Soğanın, vucuttaki fazla tuzu da dışarı attığını belirten uzmanlar, pankreası calıştırarak insulin ifrazatını arttırdığını ve kanda şeker seviyesini duşurduğunu kaydediyor.
Fazla soğan yenen ulkelerde kanserin nadir gorulduğunu ve o ulke halkının uzun yaşadığını ifade eden uzmanlar, soğanın, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizlediğini ve gıdaların orada vucudu zehirlemesini onlediğini, bağırsak kurtlarını doktuğunu bildiriyor.
Uzmanlar, ağızda soğan kokusunu gidermek icin yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz ciğnenmesinin yeterli olduğunu soyluyor. Uzmanlar ayrıca, soğanın patateslerden ayrı, kuru, soğuk bir yere kaldırılması gerektiğini, cunku soğan ve patatesin birbirini etkilediğini ve soğanın, patateslerden salınan nemle yumuşadığını hatırlatıyor.

SARIMSAK
Uzmanlara gore, bu keskin kokulu yumruda, her turlu harika ozellik mevcut. Sarmısağın tansiyon duşurduğu, kan pıhtılaşmasını azalttığı, kotu LDL kolesterolunu duş, durduğu, bazı mide kanserlerini onlediği, bağışıklık sistemini guclendirdiğinin ispatlandığını soyleyen uzmanlar, sarımsaktaki “allicin” denilen bir maddenin, sadece kendi ozgu kokusunu vermekte kalmadığını, ayrıca bakteri gelişimini onlediğini, vucuttaki mantarı ve maya oluşumunu tahrip ettiğini kaydediyor.
Uzmanlar, sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik, cok tesirli esanslar, bol iyot ve kukurt bulunduğunu ve insan sağlığında cok değerli vazife gorduğunu belirterek, “Damar sertliğini giderir, kanı durultur, kalbi kuvvetlendirir, bronşları dezenfekte eder, cilt hastalıklarını giderir ve kansere karşı korur” diyorlar.
Uzmanlar, sarımsaklı yoğurdun, zehirlenmelere karşı insanı koruduğunu ve sarımsağın en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, sarımsağın, butun salgı bezlerini calıştırmak ve vucudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genc ve dinc olmayı, uzun yaşamayı sağladığını kaydediyor.

HAVUC
Uzmanlar, havucun, suratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu soyluyor. Kansızlık halinde, sabah-oğle-akşam taze cıkarılmış 1 cay bardağı havuc suyu icilmesi, suyu cıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice ciğnenerek yenilmesi oneriliyor.
Mide ve bağırsak kanamalarında da havuc suyunun cok faydalı olduğunu ifade eden uzmanlar, havucun, ozel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vucuttaki ure asidi, urat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığını vurguluyor.
Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gozlerin sıhhatli kalmasını sağladığını belirten uzmanlar, kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun cok fayda verdiğini, her gun yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiğini bildiriyor.
Uzmanlar, havuctaki beta-karotenin de gozleri, yaşlılığın getirdiği gorme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havucların ciğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.

SALATALIK
Salatalığın kanı temizlediğini, karaciğeri ve bobrekleri calıştırarak bol idrar sokturduğunu ifade eden uzmanlar, idrarla birlikte vucuttaki ure asidi ve urat tuzlarını eritip dışarı attığını bildiriyor. Salatalığın, iceriğindeki bol kukurdu ile kanı temizlediğini, ciltteki ter bezlerini calıştırdığını belirten uzmanlar, bol vitamin ve madeni madde verdiğini, boylece cildin taze ve puruzsuz olmasına yardım ettiğini vurguluyor.
Salatalığın kendisi veya suyunun, cildi bir tonik kadar temizlediğini soyleyen uzmanlar, et yemeklerinin verdiği susuzluğu kestiğini kaydediyor. Salatalığın, sıcak bir havada ic ısısının dış ısıdan 20 derece daha duşuk olduğu ve bu sebeple serinletici olarak yendiği bildiriliyor.

TURP
Uzmanlar, ceşitli esansları, bol C vitamini, iyot ve kukurduyle turpun, karaciğeri midcalıştırdığnı, bobreklerdeki kum ve taşı doktuğunu, bronşlara cok iyi tesir ettiğini, dalak şişliğini giderdiğini ve cildi guzelleştirdiğini ifade ediyor. Uzmanlar, turpun bağırsakları dezenfekte edip pekliği giderdiğini, akşam yenilen turp veya icilen bir bardak turp suyunun cok iyi uyku verdiğini soyluyor.

MAYDANOZ
Uzmanlara gore maydanoz, dunyadaki en besleyici yiyeceklerden birisi ve bir demir deposu durumunda. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum, kukurt ve A vitamini bulunuyor. Bir tutam maydanoz, gunluk C vitamini ihtiyacının coğunu karşılıyor. Bobrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım ediyor. Kan şekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karşı da koruyucu.

MARUL
Bol miktarda ceşitli mineralleri iceren marulun, sinirleri teskin edip iyi uyku verdiğini ve erkeklerde cinsel arzuyu frenlediğini belirten uzmanlar, yemekten once salata şeklinde yenen marulun, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini duşurduğunu bildiriyor. Marulun bol idrar sokturduğunu ve kanı pisliklerden temizlediğini vurgulayan uzmanlar, karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı giderdiğini, kadınlarda adet donemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, marul suyu, yuze surulurse ergenlik sivilcelerini giderdiğini, oralara tazelik ve pembelik verdiğini kaydediyor.

ROKA
Ceşitli esansları, P ve K vitaminleri, cok faydalı mineralleri iceren rokanın, karaciğerin dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, cinsel gucu cok arttıran bir yeşillik olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, yeşil salata şeklinde yenen rokanın, tadı ve asitleri ile mideyi calıştırdığını, hazmı arttırdığını, iştahı actığını, bobrekleri calıştırdığını, idrar sokturduğunu ve karında toplanan suyu boşalttığını bildiriyor.

TERE
Terenin, ciğ salatalara lezzet ve canlılık kattığını, ayrıca değerli bir sebze suyu olduğunu vurgulayan uzmanlar, ceşitli vitaminler ve ozellikle C vitamini, bazı faydalı esanslar ve mineralleri ile cok tesirli ve faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, terenin, karaciğer, bobrek ve bronşları calıştırdığını, gribi gecirdiğini, kanda şekeri duşurduğunu, kansızlığı giderdiğini, acı tadı ve diğer maddeleriyle mideyi calıştırıp hazmı arttırdığını, iştahsızlık cekenlere cok fayda verdiğini, bol demiri ile kanı tazelediğini, kansere karşı koruduğunu, bağırsaklardaki ceşitli solucanları doktuğunu kaydediyor.
Uzmanlar, terenin sinirleri dinlendirdiğini ve cinsel isteği arttırdığını belirterek, ciğ olarak, az miktarlarda yenilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, fazlasının zarar verdiği uyarısında bulunmayı da ihmal etmiyor.

ŞALGAM
Şalgamın taş ve kum doktuğunu, bronşları boşalttığını, bol idrar sokturduğunu ve pekliği giderdiğini soyleyen uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor. Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar ciğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor.